Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/05/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Polk Audio LSiM705

Thumbnail_φωτο

Το LSiM705 είναι ένα μεγάλο ηχείο δαπέδου με ύψος που φτάνει το ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά και αρκετά περιορισμένο πλάτος, λίγο μεγαλύτερο των είκοσι εκατοστών. Πρόκειται για μια σχεδίαση τεσσάρων δρόμων, πέντε μεγαφώνων, η οποία βασίζεται σε μια συστοιχία για τις υψηλές και τις μεσαίες συχνότητες την οποία η εταιρία ονομάζει Dynamic Sonic Engine, ένα μιντ/γούφερ 5.25 ιντσών με κώνο από σάντουιτς πολυπροπυλενίου και δύο οβάλ γούφερ με διαστάσεις 5x7 ίντσες. Το τουίτερ που χρησιμοποιείται είναι ring radiator (με κάποιες αλλαγές στο ακίνητο μέρος και στην επιφάνεια που το περιβάλλει) με διάμετρο μιας ίντσας, ενώ το μιντ είναι μια μικρογραφία του μιντ/γούφερ με κώνο από το ίδιο υλικό και διάμετρο 3.25 ιντσών. Οι δύο μονάδες συναρμολογούνται σε μια ενιαία μικρή μπάφλα από συνθετικό υλικό και φορτίζονται από ξεχωριστό θάλαμο. Το αποτέλεσμα είναι, κατά την εταιρία, καλή χρονική ευθυγράμμιση και καλή πολική απόκριση.

Φωτογραφία

Το LSiM705 είναι ένα εντυπωσιακό σε κατασκευή ηχείο δαπέδου με ύψος κοντά στο 1.2m. Άξια προσοχής σημεία η ποιότητα κατασκευής και η αισθητική της καμπίνας του.

Οι πολύ χαμηλές συχνότητες (κάτω από τα 100Ηz) αποδίδονται από ένα ζευγάρι μεγαφώνων με ελλειψοειδή διαφράγματα, ή -για να είμαστε απόλυτα ακριβείς- από διαφράγματα με σχήμα που καθορίζεται από μια καμπύλη Cassini (έχει πάρει το όνομά της από τον γνωστό αστρονόμο που πρώτος την περιέγραψε). Για όσους αναζητούν τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, η καμπύλη Cassini είναι ο γεωμετρικός τόπος σημείων των οποίων οι αποστάσεις από δύο κέντρα (τις εστίες της καμπύλης) έχουν σταθερό γινόμενο (στην περίπτωση της κλασικής έλλειψης, οι αποστάσεις έχουν σταθερό άθροισμα). Η εταιρία αναφέρει ότι αυτή η μορφή διαφράγματος προσφέρει την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του χώρου της μπάφλας, δηλαδή τη μεγαλύτερη επιφάνεια με το μικρότερο δυνατόν πλάτος, κάτι που είναι ιδιαίτερα επιθυμητό αν η σχεδίαση απαιτεί μικρή οριζόντια διάσταση.

Φωτογραφία

Η περιοχή των υψηλών/μεσαίων συχνοτήτων αποδίδεται από ένα τουίτερ ring radiator και ένα μιντ με κώνο πολυπροπυλενίου που έχουν σχεδιαστεί ως σύστημα και βρίσκονται σε ξεχωριστό θάλαμο. Κάτω ακριβώς από αυτά βρίσκεται το μιντ/γούφερ του ηχείου το οποίο λειτουργεί μεταξύ 100Hz και 280Hz.

Φωτογραφία

Τις πολύ χαμηλές συχνότητες έχουν αναλάβει δύο οβάλ γούφερ Cassini με διαστάσεις 5x7 ίντσες και μεγάλη διαδρομή που φορτίζονται από bass reflex. Είναι από τους σημαντικούς συντελεστές στη δυνατότητα του ηχείου να αποδώσει σε υψηλές στάθμες.

Η φόρτιση των χαμηλών γίνεται με δύο τρόπους, με κλειστή καμπίνα στην περίπτωση του μιντ/γούφερ και με διπλό bass reflex που ακτινοβολεί προς το δάπεδο στην περίπτωση των δύο Cassini. Στην πραγματικότητα, το φορτίο που “βλέπουν” τα δύο bass reflex δεν είναι το ίδιο το δάπεδο άλλα η βάση του ηχείου στην οποία μάλιστα είναι προσαρμοσμένα δύο αεροδυναμικά βοηθήματα που διευκολύνουν την ροή του αέρα.
Το ηχείο συνδέεται με τον ενισχυτή μέσω ακροδεκτών καλής ποιότητας που υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση (ένας κλάδος για τις μεσαίες/υψηλές και ένας κλάδος για τις χαμηλές/πολύ χαμηλές συχνότητες). Το φίλτρο που χρησιμοποιείται έχει συχνότητες αποκοπής 100Hz/280Hz και 2.800Hz με κλίσεις 12, 12 και 18dB/oct αντιστοίχως. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ίδια η Polk στα φίλτρα χρησιμοποιούνται ποιοτικά υλικά (πυκνωτές Mylar και πολυπροπυλενίου, πηνία χωρίς πυρήνα, κλπ) ενώ υπάρχουν και δικτυώματα αντιστάθμισης ώστε να βελτιώνεται η συμπεριφορά του ηχείου ως φορτίο.

Φωτογραφία

Η εκτόνωση των reflex γίνεται προς το δάπεδο. Στη βάση του ηχείου έχουν διαμορφωθεί δύο αεροδυναμικά βοηθήματα που μειώνουν τους στροβιλισμούς. Το LSiM705 είναι ένα από τα πολύ ήσυχα ηχεία στον τομέα αυτό, από όσα έχει τύχει να δοκιμάσουμε τελευταία.

Φωτογραφία

Υπάρχει δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης και οι ακροδέκτες του ηχείου είναι καλής ποιότητας και εύχρηστοι.

Η ποιότητα κατασκευής της καμπίνας είναι κορυφαία για την τιμή του ηχείου με εξαιρετικό φινίρισμα και ενδιαφέρουσες αισθητικές επιλογές, όπως είναι διχρωμία (μαύρο γυαλιστερό χρώμα στην μπάφλα και τη βάση, φυσικό ξύλο στις υπόλοιπες επιφάνειες), το μαγνητικό προστατευτικό των μεγαφώνων και τα σημεία στήριξης τα οποία ρυθμίζονται πολύ εύκολα από το επάνω μέρος και περιλαμβάνουν ελαστικά καλύμματα για τις ακίδες, στην περίπτωση που το δάπεδο δεν επιτρέπει την χρήση των τελευταίων. Το LSiM705 διατίθεται σε δύο χρωματισμούς (κερασιά και μαόνι).