Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/05/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Polk Audio LSiM705

Thumbnail_φωτο

To LSiM705 αντικατέστησε τα συνήθη ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν αυτό που χρησιμοποιείται συνήθως στις δοκιμές των σελίδων αυτών (Teac Esoteric P70/D70, Melos Plus Series Line). Η τοποθέτηση του ηχείου στον χώρο δεν παρουσίασε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Το γεγονός ότι έχει τέσσερα σημεία στήριξης (λογική επιλογή για μια καμπίνα 1.20m) επιβάλει μια σχετική προσοχή στην οριζοντίωσή του η οποία, πάντως, γίνεται πολύ εύκολα με την βοήθεια του κλειδιού που περιλαμβάνεται στη συσκευασία, από το επάνω μέρος της κάθε ακίδας. Στην τελική τους θέση, τα ηχεία είχαν απόσταση περίπου 0.5m από το πίσω όριο του χώρου και 2.8m μεταξύ τους και από τον ακροατή. Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε με τα προστατευτικά πλέγματα στη θέση τους για λόγους που εξηγούνται στη σελίδα των μετρήσεων.

Η πρώτη εντύπωση από την ακρόαση του Polk είναι ότι έχεις να κάνεις με ένα ισορροπημένο και ευχάριστο ηχείο, ξεκούραστο στο άκουσμα και κατάλληλο για μακρόχρονες ακροάσεις το οποίο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα συμπίεσης ή χρωματισμών σε αρκετά υψηλές στάθμες, γεγονός που ενισχύει την αρχική μας άποψη ότι αν και μπορεί να αρκεσθεί σε έναν μέτριας ισχύος ενισχυτή, εν τούτοις θα επωφεληθεί από έναν μεγάλο τελικό αποδίδοντας τα αναμενόμενα και “περνώντας” στον χώρο τα περισσότερα βατ με άνεση.
Η γενική συμπεριφορά του ηχείου δείχνει ότι η εταιρία έχει κάνει μια σειρά από επιλογές που συνθέτουν μια συγκεκριμένη ηχητική ταυτότητα, κατά την γνώμη μου επιτυχημένη. Η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων χαρακτηρίζεται από καλή έκταση και καλές δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών και το ηχείο ακούγεται αρκούντως ταχύ κοντά στο κατώτερο όριο χωρίς να δείχνει φλύαρο, ενώ παράλληλα κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις στα ρυθμικά μέρη και στις μεσαίες/ανώτερες χαμηλές συχνότητες όντας όσο πρέπει ογκώδες ώστε να υπογραμμίσει την περιοχή χωρίς να το παρακάνει. Το LSiM705 κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις στην περιοχή, γεμίζει τον χώρο με χαρακτηριστική άνεση και δείχνει να έχει σημαντικά περιθώρια σε θέματα στάθμης με τα γούφερ να μην φτάνουν στο όριό τους σχεδόν ποτέ (πρέπει να το παρακάνεις συνειδητά για να τα “ακούσεις”) ενώ έλαμψαν δια τις απουσίας τους και οι θόρυβοι από τα δύο reflex. Εν προκειμένω, η Polk έχει καταφέρει να διατηρήσει μια αξιοπρόσεκτη ισορροπία (μιλάμε για ένα ηχείο με τρία γούφερ στην πραγματικότητα) χωρίς να υποκύψει στον πειρασμό της υπερβολής, η οποία άλλωστε δεν θα ταίριαζε σε ένα ηχείο με τιμή πάνω από τα €2.000.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Η μεσαία περιοχή αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον δυνατά σημεία του LSiM705. Ευχάριστη, ιδιαίτερα λεπτομερής με χαρακτηριστική διαύγεια και αίσθηση αέρα ακόμη και σε βαρύ ως προς το περιεχόμενο πρόγραμμα, εστιάζεται σε κάποια απόσταση από τον ακροατή δημιουργώντας μια ρεαλιστική εικόνα από την οποία δεν λείπουν καθόλου οι πληροφορίες του βάθους και της κίνησης. Έργα με πολλά έγχορδα ή/και πνευστά ακούστηκαν χωρίς να γίνουν ποτέ κουραστικά και με μια σαφή αίσθηση ακρίβειας και ισορροπίας. Η φωνή διατήρησε άψογη λεπτομέρεια και άρθρωση και τρακ με σόλο και λίγα όργανα δημιούργησαν μια έντονα ρεαλιστική εικόνα η οποία πιθανώς οφείλεται -εν μέρει τουλάχιστον- και στο μεγάλο ύψος του ηχείου.
Ανάλογη συμπεριφορά με αυτήν στη μεσαία περιοχή παρουσίασε το ηχείο και στις υψηλές συχνότητες. Ομοιογενές, αέρινο και καθόλου σκληρό, φάνηκε να έχει πολύ καλά χρονικά χαρακτηριστικά, όντας ελάχιστα πιο αργό στα μέτωπα για τις προτιμήσεις μου αλλά με καλό σώμα και ταχύτητα απόσβεσης, διαθέτοντας ικανοποιητικές δυνατότητες στην περιγραφή του αρμονικού πλούτου.
Η απόδοση του LSiM705 στην περιοχή συνάδει με την γενικότερη εικόνα του ξεκούραστου και ευχάριστου ηχείου που μας δημιουργήθηκε από την αρχή αλλά οι δυνατότητές του σε λεπτομέρειες δεν έχουν θυσιαστεί καθόλου. Αντιθέτως, το ζευγάρι μιντ/τουίτερ που έχει σχεδιάσει η Polk κινείται σε πολύ καλά επίπεδα για την κατηγορία τιμής στον τομέα αυτό και είναι σε θέση να δημιουργήσει μια πολύ σαφή σε διαστάσεις εικόνα με σημαντικές δυνατότητες εστιασμού μεμονωμένων πηγών και πολύ καλή αίσθηση του βάθους. Το ηχείο εξαφανίζεται πολύ εύκολα από τον χώρο και μπορεί να μεταφέρει με άνεση λεπτομέρειες της ηχογράφησης σχετικές με την ακουστική και την αίσθηση της κίνησης ενώ και οι δυνατότητες σε θέματα δυναμικής αντίθεσης είναι επίσης πολύ καλές, ακόμη και αν ο ακροατής επιλέξει να ακούσει σε αρκετά υψηλές στάθμες.

Τελικώς...

... το LSiM705 φαίνεται να είναι ένα καλοσχεδιασμένο ως προς τον χαρακτήρα του ηχείο, με δυναμική παρουσία χαμηλά και έμφαση στην ακρίβεια στην περιοχή των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων, στοιχεία που δημιουργούν ένα “εργαλείο” κατάλληλο για όσους θέλουν ένα all around ηχείο που θα τους προσφέρει λεπτομέρεια, δεν θα τους κουράσει ποτέ και, παράλληλα, θα ανταποκριθεί σε ενδεχόμενες... υπερβολές σε θέματα στάθμης στις οποίες μπορεί να καταλήξει, κατά καιρούς, ο συστηματικός ακροατής. Προσθέστε σε αυτά την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και την προσεγμένη αισθητική και έχετε μια από τις πολύ καλές προτάσεις της κατηγορίας με την οποία αξίζει να ασχοληθείτε σοβαρά.