Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/02/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: PRO-JECT PRE BOX/AMP BOX MONO, ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΤΕΛΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

Pro-Ject Pre Box/Amp Box Mono

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Παρατηρώντας το Pre Box και τους Amp Box Mono σχηματίζεις πράγματι την εντύπωση ότι είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς σε μια ακόμη μικρότερη σχεδίαση χωρίς να περιορίσει, στα όρια της αχρηστίας, τις δυνατότητες των συσκευών. Η Pro-Ject επέλεξε προσεκτικά το τι θα βάλει μέσα στα περιβλήματα των συσκευών της, “παίζοντας” έξυπνα με την ευελιξία και την τεχνολογία που είχε στη διάθεσή της. Τα κυκλώματα αυτά καθαυτά μπορούν να γίνουν πράγματι πολύ μικρά, ιδιαίτερα με την χρήση εξαρτημάτων επιφανειακής στήριξης, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να μικρύνουν πολύ. Για παράδειγμα το ποτενσιόμετρο του προενισχυτή και τα βύσματα εισόδου του (σε επίχρυσα ζεύγη με συγκεκριμένες αποστάσεις) κάνουν το ελάχιστο ύψος του συγκεκριμένο και τον χώρο στην πίσω πλευρά πολύτιμη. Έτσι, ο Pre Box διαθέτει μόνο δύο εισόδους και μια έξοδο προς τους τελικούς ενισχυτές, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και ένα ηλεκτροκίνητο ποτενσιόμετρο.  Από την άλλη, όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι Amp Box Mono θα πρέπει να δημιούργησαν λιγότερους πονοκεφάλους.
Η Pro-Ject προσπάθησε και κατάφερε να σχεδιάσει ένα σύστημα με πραγματικά κόμπακτ διαστάσεις. Μικρότερο, μάλλον, δεν γίνεται.
Η Pro-Ject καθάρισε εύκολα χρησιμοποιώντας ένα διακοπτικό στάδιο το οποίο έχει πολύ μικρές ανάγκες για ψύκτρα, ενώ η χρήση εξωτερικών τροφοδοτικών σε όλες τις συσκευές μείωσε ακόμη περισσότερο τις ανάγκες σε χώρο. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρά την “σφιχτή” αρχιτεκτονική, οι συσκευές δεν κάνουν οικονομία σε δυνατότητες. Υπάρχει δυνατότητα triggering (ώστε το power on του προενισχυτή να ενεργοποιεί και τους τελικούς) καθώς επίσης και έξοδος “pass through” στους τελικούς ώστε το σήμα εισόδου να διακλαδίζεται και προς άλλο τελικό. Οι απαιτητικοί όσον αφορά τα καλώδια των ηχείων θα χαρούν μάθουν ότι οι υποδοχές σύνδεσης στους Amp Box Mono δέχονται ακροδέκτες τύπου μπανάνα, δίχαλα και γυμνούς αγωγούς μεγάλης διατομής, αλλά αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν πολύ βαριά και άκαμπτα interconnects θα πρέπει να προσέχουν: Ο προενισχυτής έχει μικρό βάρος και η... σούζα γίνεται εύκολα!
Το εσωτερικό του προενισχυτή κρύβει μια φροντισμένη, για την κατηγορία τιμής, κατασκευή η οποία βασίζεται σε διπλούς τελεστικούς ενισχυτές χαμηλού θορύβου της JRC (τους 2068) σε ένα σταθεροποιημένο τροφοδοτικό με ολοκληρωμένα σειράς (7815 και 7915) και δύο πυκνωτές των 1000μF. Η Pro-Ject έχει δώσει σημασία στην λεπτομέρεια και η επιλογή των εισόδων γίνεται ηλεκτρονικά, βασιζόμενη σε έναν μικροελεγκτή της Atmel ο οποίος εξασφαλίζει μεταγωγή χωρίς θορύβους. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται από ένα ηλεκτροκίνητο ποτενσιόμετρο ενώ υπάρχει και τηλεχειρισμός.
Επίχρυσα βύσματα και έξοδοι triggering για τον προενισχυτή. Κάθε τελικός προσφέρει ένα ζεύγος υποδοχών σύνδεσης για ηχεία οι οποίες μπορούν να δεχτούν δίχαλα, ακροδέκτες τύπου μπανάνα και γυμνούς αγωγούς.
Οι τελικοί ενισχυτές βασίζονται σε ένα διακοπτικό άρθρωμα αγνώστων λοιπών στοιχείων (το κύκλωμα κράτησε τα μυστικά του παρά το γεγονός ότι στην προσπάθεια μου να ανακαλύψω περί τίνος πρόκειται αναγκάστηκα να αποσυναρμολογήσω εντελώς έναν από αυτούς...). Αποδίδουν, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ισχύ 28Wrms σε φορτία 8Ω και 40Wrms σε φορτία 4Ω, με τις τυπικές προδιαγραφές να συμπληρώνονται από έναν αρκετά φιλόδοξο λόγο σήματος προς θόρυβο ο οποίος εμφανίζεται να είναι στην περιοχή των 100dBA (νούμερο εξαιρετικό για διακοπτικό ενισχυτή με τιμή 200 ευρώ, αν και δεν δίνονται ακριβείς συνθήκες της συγκεκριμένης μέτρησης).
Το εσωτερικό του προενισχυτή κρύβει μια ποιοτική κατασκευή, βασισμένη σε τελεστικούς ενισχυτές χαμηλού θορύβου και έναν μικροελεγκτή της Atmel. Ο τελικός ενισχυτής χρησιμοποιεί ένα διακοπτικό στάδιο του οποίου την προέλευση δεν μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε. Κάνει πάντως πολύ καλή δουλειά, χωρίς θόρυβο.
O μικροελεγκτής της Atmel, σε πρώτο πλάνο, ενώ επάνω αριστερά διακρίνεται ένας από τους τελεστικούς ενισχυτές χαμηλού θορύβου.

Το διακοπτικό στάδιο που χρησιμοποιεί το Amp Box Mono ανήκει σε τρίτο κατασκευαστή αλλά δεν μπορέσαμε να διευκρινίσουμε σε ποιόν ακριβώς...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr