Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/02/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: PRO-JECT PRE BOX/AMP BOX MONO, ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΤΕΛΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

Pro-Ject Pre Box/Amp Box Mono

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος (πλην, ίσως της ισχύος και του περιορισμένου αριθμού εισόδων) για τον οποίο η συγκεκριμένη τριάδα ενισχυτικών της Pro-Ject δεν μπορεί να υπηρετήσει ένα κλασικό “μεγάλο” ηχητικό σύστημα. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά είναι κομμένα και ραμμένα για ειδικές εφαρμογές και αυτό έπρεπε να ληφθεί υπ' όψιν και κατά τις ακροάσεις. Κατ' αρχήν, ο συνδυασμός Pre Box/Amp Box Mono αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series και Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει το σύνηθες σύστημα των Audio Spectrum Eros με το παθητικό υπογούφερ. Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε το Teac Esoteric P70/D70. Η απουσία βρόχου εγγραφής στον προενισχυτή, επέβαλε την τοποθέτηση του Copland DRC205 που συνήθως χρησιμοποιώ αμέσως μετά το player, αλλά αυτό έγινε χωρίς πρόβλημα. Στον ρόλο αυτό τα μικρά ενισχυτικά της Pro-Ject ανταποκρίθηκαν θετικά, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν επαρκείς στάθμες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν και ήταν φανερό ότι οι τελικοί λειτουργούσαν κοντά στο όριο τους και ότι δεν θα μπορούσαν να δώσουν “το κάτι παραπάνω” αν αυτό χρειαζόταν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο έλεγχος στην περιοχή των χαμηλών ήταν καλός, η λεπτομέρεια απόλυτα ικανοποιητική και ο θόρυβός τους ανύπαρκτος, κάτι που υποδηλώνει μια προσεκτική κατασκευή στο κομμάτι του διακοπτικού σταδίου και ένα ήσυχο προενισχυτικό κύκλωμα. Το συνολικό άκουσμα χαρακτηρίστηκε από άνεση στην περιγραφή των οργάνων με ευχάριστες υψηλές συχνότητες, σωστά τοποθετημένη μεσαία περιοχή με καλή αναπαραγωγή της φωνής και των εγχόρδων καθώς και αναλυτική στερεοφωνική εικόνα με κίνηση και αέρα.
Ο προενισχυτής προσφέρει δύο εισόδους και ένα ηλεκτροκίνητο ποτενσιόμετρο. Η αίσθηση από τον χειρισμό του είναι πολύ θετική.
Το επόμενο βήμα, ήταν να αναθέσω στα “Box” μια περισσότερο ρεαλιστική αποστολή. Χρησιμοποίησα τους ενισχυτές για να συνθέσω ένα audiophile desktop σύστημα το οποίο περιελάμβανε στην θέση των ηχείων τα μικρά Dali Menuet Royal II και μια ετερόκλητη μεν, αλλά λογική ποικιλία πηγών η οποία ξεκινούσε από το cd player MCD-203II της Advance Acoustic με το λαμπάτο στάδιο εξόδου, ένα iPod mini καθώς και την έξοδο του υπολογιστή μέσω του οποίου κάνω συνήθως streaming ραδιοφωνικών σταθμών από το διαδίκτυο.  Το σύστημα αυτό αντικατέστησε τα ενεργά μόνιτορ iQ της Roister (τα οποία χρησιμοποιώ επί μονίμου βάσεως εδώ και λίγο καιρό) προσφέροντας βεβαίως μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα εισόδων, ρύθμιση της στάθμης και μεγαλύτερη ισχύ.
Με όλα αυτά τα πράγματα τοποθετημένα επάνω στο γραφείο, είναι που αρχίζεις να εκτιμάς το μικρό μέγεθος των “Box”, την καλή  αισθητική και την ευχάριστη αίσθηση που προσφέρουν κατά την χρήση, με τους μεγάλους και εύχρηστους διακόπτες τους και το λευκό lettering. Σε αυτό το περιβάλλον (το οποίο αναγκαστικά υπαγορεύει μικρή απόσταση ακρόασης) οι ενισχυτές της Pro-Ject δείχνουν πραγματικά τα δόντια τους, επιτυγχάνοντας υψηλές στάθμες και προσφέροντας ήχο που ακούς δύσκολα από τέτοιου είδους συστήματα. Ο συνδυασμός με το player της Advance Acoustic επέτρεψε την ακρόαση δίσκων σε σοβαρό επίπεδο, με όλες τις παραμέτρους παρούσες: Καλός ρυθμός και έκταση, λεπτομέρεια, ευχάριστη μεσαία περιοχή που δεν “φωνάζει” και διαυγείς, σωστές υψηλές συχνότητες, ενώ η ακρόαση εναλλακτικών μέσων (αρχείων mp3 και ραδιοφώνου μέσω internet) απέδειξε μια ακόμη φορά ότι οι δυνατότητες ανάλυσης του συστήματος ήχου είναι σημαντική προκειμένου να κρίνεις την ποιότητα μιας κωδικοποίησης και ότι, καθώς οι δυνατότητες της πληροφορικής στο θέμα του audio αυξάνονται, η καλή ποιότητα των περιφερειακών παίζει μεγαλύτερο ρόλο (και, ειρήσθω εν παρόδω, είναι ίσως καιρός, να ακούσουν οι ελληνικοί σταθμοί που κάνουν streaming την ποιότητά τους και να προχωρήσουν σε δραστικές βελτιώσεις -λυπηθείτε μας...).
Οι δύο μονομπλόκ προσφέρουν επαρκέστατη ισχύ για κάθε desktop εφαρμογή, ενώ μπορούν άνετα να υποστηρίξουν και ένα σύστημα σε μικρό χώρο, με ευαίσθητα ηχεία.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ιδιαίτερo ενδιαφέρον, τέλος, είχε και ο... “γάμος” των Pro-Ject με το iPod: Από τα διάφορα μικρά συστηματάκια που έχει τύχει να πέσουν στα χέρια μου και απευθύνονται στο πασίγνωστο media player της Apple, το Pro-Ject ήταν, ίσως, το πλέον audiophile και το πλέον αποτελεσματικό ταυτόχρονα, υπό την έννοια ότι πραγματικά επεκτείνει τις δυνατότητες χρήσης  από το επίπεδο του προσωπικού στο επίπεδο ενός κανονικού οικιακού συστήματος (για μικρό ή το πολύ μεσαίο χώρο, βεβαίως). Ο λόγος γι' αυτό, βρίσκεται μάλλον στο γεγονός ότι οι Amp Box Mono, παρά την μικρή ονομαστική ισχύ τους, είναι εν τούτοις υπέρ-επαρκείς στο να οδηγήσουν μια ποικιλία ηχείων που θα εκτοξεύσουν την απόδοση σε σχέση με αυτό που ο μέσος χρήστης media player έχει συνηθίσει. Ίσως, το επόμενο εξάρτημα στην σειρά της εταιρίας θα πρέπει να είναι ένα iPod docking station, απλώς και μόνον για να προσφέρεται δυνατότητα τηλεχειρισμού και να συμπληρωθεί το concept!
Το τηλεχειριστήριο του προενισχυτή έχει διαστάσεις συγκρίσιμες με την ίδια την συσκευή!
Τελικώς...
...το μέγεθος του Pre Box και των Amp Box Mono μπορεί να είναι μικρό και να σε κάνει να αναρωτιέσαι στην αρχή, αλλά, οι άνθρωποι της Pro-Ject φαίνεται ότι έχουν κάνει σοβαρή δουλειά: Διατήρησαν μικρές διαστάσεις χωρίς να κάνουν ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς στην ποιότητα κατασκευής. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ καλό, τόσο από αισθητικής όσο και από λειτουργικής πλευράς. Αν έχετε ένα μικρό χώρο, ή ένα γραφείο με... προοπτικές ποιοτικού audio, πρόκειται πραγματικά για μια κορυφαία αγορά!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr