Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/03/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Rotel RA-12

Thumbnail_φωτο

Για όσους παρακολουθούν την πορεία της εταιρίας τα τελευταία χρόνια, η εμφάνιση του RA-12 δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερη έκπληξη καθώς η αισθητική του ακολουθεί τις γενικές σχεδιαστικές γραμμές της Rotel, η οποία διατηρεί την λιτή εμφάνιση που διαχρονικά την χαρακτηρίζει με μικρές επεμβάσεις σε θέματα χρηστικότητας. Ο ενισχυτής διαθέτει μια κεντρικά τοποθετημένη οθόνη όπου εμφανίζονται βασικές πληροφορίες σχετικές με τις λειτουργίες του και τις επιλογές που έχει κάνει ο χρήστης καθώς και μια σειρά από πιεστικούς διακόπτες για την επιλογή των εισόδων. Μια τριάδα διακοπτών χρησιμεύει για την πλοήγηση στο μενού το είναι λογικώς δομημένο με προφανείς επιλογές. Εκτός του ρυθμιστικού στάθμης, υπάρχει ένας επιλογέας ομάδας ηχείων (από τις δύο που προσφέρει ο ενισχυτής) με θέση off για την περίπτωση που χρησιμοποιεί κάποιος την έξοδο ακουστικών. Στην πρόσοψη υπάρχει, επίσης, μια θύρα USB η οποία μπορεί να φιλοξενήσει είτε media player (περιλαμβανόμενων και αυτών της Apple) είτε flash drives. Εδώ, η Rotel έχει κάνει μια μάλλον συντηρητική επιλογή καθώς στα συμβατά αρχεία δεν περιλαμβάνονται τα FLAC καθώς και αναλύσεις μεγαλύτερες των 16bit/48kHz (ο Rotel μπορεί να δει αρχεία MP3, WMA, WAV, Ogg και AAC). Αν ο χρήστης θέλει να αξιοποιήσει την συλλογή του από υλικό υψηλής ανάλυσης, βεβαίως, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους οι οποίες υποστηρίζουν streams μέχρι 24bit/192kHz.

Φωτογραφία

Οι φίλοι της Rotel ασφαλώς θα αναγνωρίσουν την κλασική εμφάνιση του RA-12 η οποία έχει αλλάξει ελάχιστα, ώστε να περιλάβει την οθόνη (μεταβλητής φωτεινότητας) και μια σειρά διακοπτών που παίζουν τον ρόλο του επιλογέα εισόδου.

Η θύρα USB μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ασύρματο streaming μέσω ενός dongle (που παρέχεται μαζί με τον ενισχυτή). Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να το τοποθετήσει στην θύρα και να συνδέσει την πηγή του μέσω Bluetooth ακολουθώντας την συνήθη διαδικασία. Μέσω του μενού, μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις της στάθμης η οποία επιλέγεται κατά την ενεργοποίηση του ενισχυτή, της ισορροπίας των καναλιών καθώς και ρύθμιση του τόνου (bass/treble) με τον ενισχυτή να προσφέρει και δυνατότητα παράκαμψης της. Μπορεί, επίσης να ρυθμιστεί και η φωτεινότητα της οθόνης. Όλες αυτές οι λειτουργίες υπάρχουν και στο πλήρες τηλεχειριστήριο που συνοδεύει την συσκευή.

Φωτογραφία

Στην πρόσοψη υπάρχει έξοδος ακουστικών και θύρα USB στην οποία εκτός από media players και μνήμες flash μπορεί να τοποθετηθεί και ένα μικρό dongle που επιτρέπει το ασύρματο streaming μέσω Bluetooth. Ο επιλογέας ομάδας ηχείων έχει και θέση off, για ακρόαση μέσω ακουστικών καθώς το βύσμα των τελευταίων δεν διακόπτει αυτόματα την σχετική έξοδο.

Φωτογραφία

Στην οθόνη προβάλλονται βασικές πληροφορίες για τις επιλογές του χρήστη. Η είσοδος επιλέγεται με έναν από τους οκτώ πιεστικούς διακόπτες.

Ο RA-12 προσφέρει πέντε συνολικά αναλογικές εισόδους, από της οποίες η μια για φωνογραφική κεφαλή κινητού μαγνήτη και τέσσερις ψηφιακές εισόδους (δύο οπτικές και δύο ομοαξονικές), αριθμός κάτι παραπάνω από αρκετός για ένα μεσαίο/μεγάλο σύστημα από πλευράς πηγών. Από πλευράς εξόδων, υπάρχει έξοδος προενισχυτή και ακροδέκτες σύνδεσης για δύο ομάδες ηχείων (καλής ποιότητας). Λείπει μια έξοδος σήματος προς εγγραφή. Μία ακόμη θύρα USB, στην πίσω πλευρά προορίζεται για την μεταφορά αρχείων που σχετίζονται με την αναβάθμιση του firmware.

Φωτογραφία

Κλασικό ρυθμιστικό στάθμης α λα Rotel. Αριστερά, οι διακόπτες πλοήγησης στο μενού της συσκευής.

Φωτογραφία

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα πλήρες πακέτο εισόδων εξόδων (αναλογικών και ψηφιακών) από το οποίο λείπει μόνο μια μια έξοδος εγγραφής. Υπάρχει έξοδος προενισχυτή για οδήγηση εξωτερικού τελικού. Οι ακροδέκτες των ηχείων είναι καλής ποιότητας.

Το εσωτερικό του ενισχυτή φαίνεται ότι τιμά την παράδοση της Rotel, κινούμενο -στις λεπτομέρειες- σε ένα επίπεδο υψηλότερο αυτού που θα περίμενες κανείς με βάση την κατηγορία του. Όσον αφορά το στάδιο ισχύος, αυτό βασίζεται σε έναν αρκετά μεγάλο δακτυλιοειδή μετασχηματιστή που ακολουθείται από ένα φίλτρο με δύο πυκνωτές των 10.000μF και σε δύο ζεύγη συμπληρωματικών τρανζίστορ ισχύος της Sanken ανά κανάλι (2SA1695/2SC4468, με ρεύμα συλλέκτη που φθάνει τα 10Α). Το πακέτο φαίνεται αρκετά ισχυρό και δεν μπορείς να μην αναρωτηθείς σχετικώς με το πόσο συντηρητική μπορεί να είναι η Rotel όσον αφορά στα specs του ενισχυτή (ο οποίος εμφανίζεται, τυπικώς, ως 60άρης). Το στάδιο προενίσχυσης της κεφαλής βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές NE5532 (όπως, κατά τα φαινόμενα και ο βασικός προενισχυτής) ενώ το ψηφιακό μέρος χρησιμοποιεί ένα interface της Asahi Kasei (ΑΚ4114) και έναν μετατροπέα d/a της Wolfson (WM8740) με το αναλογικό στάδιο που ακολουθεί να χρησιμοποιεί τελεστικούς ενισχυτές OPA2604 σε μια κλασική υλοποίηση που περιλαμβάνει μετατροπή της balanced εξόδου του ολοκληρωμένου της Wolfson σε single ended. Η εταιρία δείχνει να έχει δώσει σημασία στα υλικά που χρησιμοποιεί, παρατήρηση που περιλαμβάνει τόσο τον (παραδοσιακό) custom μετασχηματιστή τροφοδοσίας όσο και τα καλής ποιότητας παθητικά υλικά σε διάφορα σημεία του κυκλώματος (πυκνωτές πολυστερίνης, αντιστάσεις ανοχής 2% παντού και Holco TC50 μεταλλικού φιλμ σποραδικά). Η ψύκτρα των ημιαγωγών είναι έξυπνα τοποθετημένη στο εσωτερικό του σασί το οποίο περιλαμβάνει άνοιγμα και στην βάση της συσκευής ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα ο αέρας γύρω από τα πτερύγιά της.

Φωτογραφία

Το εσωτερικό του RA-12 έχει το δικό του ενδιαφέρον. Αριστερά φαίνεται το κύκλωμα του DAC το οποίο “κρύβει” τον προενισχυτή phono και το στάδιο line. Στο μέσον βρίσκεται το τελικό στάδιο (προσέξτε το κενό ακριβώς κάτω από την ψύκτρα για καλύτερη ροή του αέρα). Η τροφοδοσία ξεκινά από έναν custom μετασχηματιστή και δύο πυκνωτές των 10.000μF.

Φωτογραφία

Ο ενσωματωμένος μετατροπέας d/a βασίζεται σε ένα ψηφιακό interface της AKM και σε έναν dac της Wolfson (κέντρο). Το αναλογικό στάδιο βασίζεται σε μια τοπολογία τριών τελεστικών ανά κανάλι, της Burr Brown. Πολλά υλικά είναι προσεγμένα (εδώ φαίνονται πυκνωτές πολυστερίνης, και αντιστάσεις της Holco σε ορισμένα σημεία ενώ παντού οι αντιστάσεις είναι 2%).

Φωτογραφία

Το στάδιο ισχύος χρησιμοποιεί δύο ζεύγη συμπληρωματικών τρανζίστορ της Sanken ανά κανάλι. Αποδείχθηκε ιδιαίτερα δυνατό, με πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης και αποθέματα ρεύματος.