Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/03/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Rotel RA-12

Thumbnail_φωτο

Ο RA-12 αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL). Κατά την διάρκεια της αξιολόγησης χρησιμοποιήθηκε, κατά κύριο λόγο, μια είσοδος line στην οποία είχε συνδεθεί το player αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70) ενώ για την αξιολόγηση του ενσωματωμένου μετατροπέα d/a χρησιμοποιήθηκε το transport P70 (ρυθμισμένο σε upsampling 2x) μέσω μιας ομοαξονικής εισόδου. Η αρχική εγκατάσταση του ενισχυτή δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία με μόνη άξια λόγου παρατήρηση η καλή ανάγκη αερισμού της εσωτερική ψύκτρας, ιδιαίτερα αν ο ενισχυτής χρησιμοποιείται σε μεγάλες στάθμες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το μενού είναι εύχρηστο και προφανές και η μοναδική ιδιαιτερότητα της συσκευής σχετίζεται με την ασύρματη σύνδεση μέσω Bluetooth η οποία, ωστόσο γίνεται σχεδόν αυτόματα (αρκεί η πηγή να είναι ορατή και ο χρήστης να ξέρει να χειριστεί το μενού της). Η απόδοση με το ασύρματο streaming είναι καλή χωρίς προβλήματα στη ροή των δεδομένων (διακοπές κλπ) και η ποιότητα απόλυτα ικανοποιητική, με την αναμενόμενη συμπίεση σε θέματα αέρα στην εικόνα και στις υψηλές συχνότητες (μιλάμε για υποκειμενική αίσθηση συμπίεσης και όχι πραγματική συμπίεση με την τεχνική έννοια του όρου) η οποία, ωστόσο, δεν είναι ενοχλητική σε σχέση με το κέρδος που έχεις σε θέματα ευελιξίας. Εννοείται, ότι για να εξαντλήσεις τις δυνατότητες του ενισχυτή και του υπόλοιπου συστήματος θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις είτε τις αναλογικές εισόδους, είτε τις συμβατικές ψηφιακές.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων γίνεται συστηματικά πριν την εργαστηριακή αξιολόγηση (για προφανείς λόγους), η συμπεριφορά του ενισχυτή αποτέλεσε έκπληξη σε ότι αφορά τις δυνατότητες οδήγησής του (έκπληξη που δικαιολογήθηκε επαρκώς, βεβαίως, όταν έφτασε η ώρα των μετρήσεων). O RA-12 οδήγησε με άνεση τα όχι και τόσο ευαίσθητα ηχεία αναφοράς, διατηρώντας πλήρη έλεγχο και βγάζοντας το σύνολο του προγράμματος της δοκιμής χωρίς να απαιτηθεί μείωση της στάθμης λόγω αδυναμίας του σταδίου εξόδου και, ακόμη, “άντεξε” την φάση της δοκιμής με την ψηφιακή ισοστάθμιση της ακουστικής του χώρου, επιδόσεις διόλου ευκαταφρόνητες για “μικρό” ολοκληρωμένο ενισχυτή οι οποίες θα πρέπει να αποδοθούν στα αποθέματα ισχύος που κρύβουν το τροφοδοτικό και οι ημιαγωγοί εξόδου. Με βάση τα παραπάνω, ο RA-12 επαρκεί πλήρως για την οδήγηση ενός μετρίως αναίσθητου ηχείου σε έναν μέτριο χώρο και θα πρέπει να περιμένει κανείς... θαύματα όταν ο χώρος είναι μικρός.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Οι πολύ καλές επιδόσεις στο θέμα της οδήγησης συνοδεύονται από μια καλή συμπεριφορά στο φάσμα. Οι χαμηλές συχνότητες έχουν πολύ καλή έκταση και χαρακτηρίζονται από καλό όγκο, έλεγχο και λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα ο ενισχυτής να κερδίζει άνετα τις εντυπώσεις και να γεμίζει τον χώρο χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Το μεσοχαμηλό είναι, επίσης λεπτομερές, με κάποια ίχνη έμφασης που δεν θα ενοχλήσουν -απλώς τονίζουν ελάχιστα τα όργανα της περιοχής όπως τα μεγάλα έγχορδα ενώ το ρυθμικό μέρος είναι γρήγορο, καθαρό, σαφές, με το σύστημα να χάνει ελάχιστα από την δύναμη περιγραφής του σε σχέση με τους ενισχυτές αναφοράς. Το σημαντικότερο σε όλα αυτά είναι ότι συμπεριφορά αυτή διατηρείται σταθερή και σε αρκετά υψηλές στάθμες με τον RA-12 να ακούγεται ιδιαίτερα ευγενικός κοντά στο όριο της υπερφόρτωσης υποδεικνύοντας σαφώς αλλά όχι δυσάρεστα ότι το έχεις παρακάνει.
Η απόδοση στη μεσαία περιοχή αποτέλεσε μια από τις ενδιαφέρουσες πλευρές του ενισχυτή. Το σύστημα αναφοράς με τον Rotel στη θέση του ενισχυτή ακούστηκε ευχάριστο, με αίσθηση εγγύτητας η οποία προέβαλε ελάχιστα αλλά με θετικό τρόπο τα όργανα της περιοχής και τις φωνές, δείχνοντας έναν ήπιο και ξεκούραστο χαρακτήρα. Ο ακροατής γίνεται αποδέκτης άφθονης λεπτομέρειας χωρίς να κουράζεται ποτέ και οι φωνές χαρακτηρίστηκαν από έναν ρεαλισμό και μια διαφάνεια που δεν τα περιμένεις σε τέτοια κατηγορία τιμής καθώς ο ενισχυτής κατάφερε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των πηγών και των ηχείων.

Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων χαρακτηρίστηκε από πολύ καλή αίσθηση έκτασης και διαφάνειας, ακούστηκε γρήγορη με καλό σώμα και πολύ καλές αποσβέσεις ενώ και εδώ (όπως και στην μεσαία περιοχή) ο ενισχυτής φαίνεται να αποκλίνει ελάχιστα προς την φωτεινή και ευχάριστη πλευρά των πραγμάτων, κολακεύοντας λίγο (όσο χρειάζεται θα μπορούσε να πει κάποιος...) το πρόγραμμα. Σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει να ακούω από το σύστημα αναφοράς, το αποτέλεσμα εδώ ήταν ελάχιστα πιο “στρογγυλό”, χωρίς όμως ποτέ να γίνεται δυσάρεστο ή να σου δημιουργεί την εντύπωση ότι στερείσαι της λεπτομέρειας.
Τα γενικά χαρακτηριστικά του ενισχυτή, όπως περιγράφονται στις προηγούμενες παραγράφους δεν διαφοροποιούνται σημαντικά όταν χρησιμοποιήσει κανείς τον ενσωματωμένο μετατροπέα d/a, ο οποίος ακούστηκε ευχάριστος και ουδέτερος με καλές δυνατότητες σε θέματα λεπτομέρειας και στερεοφωνικής εικόνας. Βεβαίως, σε σχέση με την είσοδο line και τον μετατροπέα αναφοράς, πήρα λιγότερο αέρα μεταξύ των οργάνων και μειωμένη αίσθηση του βάθους καθώς και μια πιο σφιχτή-περιορισμένη αίσθηση τόσο στην έκταση και την περιγραφή των χαμηλών συχνοτήτων όσο και ψηλά, αλλά αυτό είναι κάτι που το περιμένει κανείς με δεδομένη την κατηγορία τιμής της συσκευής. Στην πράξη, ο DAC που προσφέρει ο RA-12 είναι απόλυτα επαρκής, ικανός μάλιστα να μεταφέρει τις περισσότερες λεπτομέρειες και την αίσθηση του χώρου που προσφέρουν τα αρχεία υψηλής ανάλυσης, επομένως, αποτελεί μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση έναντι ενός φθηνού εξωτερικού DAC.
Τέλος, ο προενισχυτής phono (για κεφαλές ΜΜ) κάνει μια χαρά τη δουλειά για την οποία προορίζεται. Ο θόρυβος του είναι χαμηλός και η αποέμφαση ακριβής, ώστε ο ακροατής να γίνεται αποδέκτης όλων των λεπτομερειών που μπορεί να ανασύρει το αναλογικό σύστημα από το βινύλιο , προσφέροντας ένα ισορροπημένο τελικό αποτέλεσμα και αναδεικνύοντας μια ακόμη χρήσιμη πλευρά του ενισχυτή.

Τελικώς...

... είναι ευχάριστο να ανακαλύπτεις, στην πράξη, ότι η Rotel από όλα τα πιθανά σενάρια επέλεξε το καλύτερο: Να χτίσει δηλαδή έναν σύγχρονο ολοκληρωμένο ενισχυτή (με ψηφιακές εισόδους και δυνατότητα ασύρματου streaming) χρησιμοποιώντας ως βάση αυτό που φαίνεται ότι γνωρίζει καλά: ένα στάδιο line/ισχύος με πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης και ισορροπημένα ηχητικά χαρακτηριστικά που θα τιμήσει κάθε μικρό και μικρομεσαίο σύστημα. Με βάση τα όσα έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα προτείνεται ανεπιφύλακτα!