Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/11/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: MEDIA PLAYER/INTERNET RADIO STREAMER SONETEER MORPHEUS...

SITE MAP


REVIEW

MEDIA PLAYER

Sonneteer Morpheus

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Οι μετρήσεις του Morpheus έγιναν σε τρία διαφορετικά στάδια: Καταρχήν αξιολογήθηκε το στάδιο του τελικού ενισχυτή, χρησιμοποιώντας μια από τις εισόδους line. Με δεδομένο ότι ο ενισχυτής λειτουργεί σε τάξη D, κατά τη μέτρηση χρησιμοποιήθηκε ειδικό φίλτρο στην είσοδο του analyzer ώστε να εμποδιστούν οι πολύ υψηλές συχνότητες να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Στην συνέχεια, αξιολογήθηκε το προενισχυτικό στάδιο χρησιμοποιώντας την έξοδο Line Out και μια από τις εισόδους line, ενώ το τελευταίο στάδιο περιέλαβε αξιολόγηση του media player. Εδώ, τα σήματα εισήχθησαν στη συσκευή μέσω ασύρματου streaming. Χρησιμοποιήθηκαν αρχεία WAV, 44.1kHz/16bit μέσω UPnP σύνδεσης με τον ρόλο του media server να υπηρετείται από το Windows Media Player 11.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 10Wrms/8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κίτρινη καμπύλη)

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 10Wrms/8Ω Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω
Η απόκριση συχνότητας του τελικού ενισχυτή, με φορτίο 8Ω και ισχύ 10Wrms είναι αρκετά επίπεδη με δύο χαρακτηριστικές αποκλίσεις, στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων από τα 50Hz και κάτω (ανώτερη τιμή 1.2dB) και στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, πάνω από τα 2kHz (ανώτερη τιμή 2.2dB κοντά στα 15kHz). Η συμπεριφορά αυτή, ιδιαίτερα ψηλά, είναι αρκετά περίεργη (αν και η απόκλιση είναι μικρή) και πιθανότατα οφείλεται στο διακοπτικό στάδιο εξόδου. Το θέμα με προβλημάτισε αρκετά και μια πιθανή εξήγηση ίσως βρίσκεται στο γεγονός ότι το MAX9709 είναι σχεδιασμένο για εφαρμογές χωρίς φίλτρα εξόδου και χρησιμοποιεί ως αυτεπαγωγή την αυτεπαγωγή του ηχείου που συνδέεται στην έξοδο. Αν, όπως συμβαίνει με τις μετρήσεις ισχύος όπου, τυπικά, χρησιμοποιούνται ωμικές αντιστάσεις, δεν υπάρχει αυτεπαγωγή, ίσως οι πολύ υψηλές συχνότητες του σταδίου επηρεάζουν την απόδοσή του και μέσα στο ακουστικό φάσμα. Από πλευράς ισχύος, ο ενισχυτής ανέβηκε μέχρι τα 15Wrms/8Ω (με 1.8% thd+N) και τα 10Wrms/4Ω (για 2.5% thd+N), με την στατική τιμή στο 1kHz να βρίσκεται στο 0.9% για ισχύ 10Wrms/8Ω και να παραμένει κάτω από το όριο το 1% για το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος. Το φάσμα, με είσοδο 1kHz και ισχύ 10Wrms/8Ω είναι αρκετά... ζωντανό με ισχυρές αρμονικές μέχρι και τα 40kHz.

Απόκριση συχνότητας του προενισχυτή και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1Vrms Φάσμα αρμονικών του προενισχυτή για σήμα 1kHz, 1Vrms

thd+N του προενισχυτή σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Vrms Αναπαραγωγή ημιτόνου 1kHz, -80dBFS, με dithering (media player μέσω WiFi/UPnP)
Σε αντίθεση με το τελικό στάδιο, ο προενισχυτής διαθέτει πολύ καλή απόκριση συχνότητας με εξαιρετική ομοιότητα καναλιών και ομαλή αποκοπή στις χαμηλές συχνότητες, αποτέλεσμα, προφανώς κάποιου high pass φίλτρου. Το φάσμα του 1kHz (για στάθμη εξόδου 1Vrms) εμφανίζει χαμηλό θόρυβο και αρμονικές σε αρκετά χαμηλές στάθμες  (η πρώτη και ισχυρότερη αρμονική βρίσκεται 60dB κάτω από τη θεμελιώδη) κάτι που φαίνεται και στις στατικές μετρήσεις με την αρμονική παραμόρφωση να βρίσκεται στο 0.09% και την παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης στο 0.05%. Ο θόρυβος ήταν επίσης χαμηλός, στα -84dBA με αναφορά το 1Vrms.
To media player εμφανίστηκε με τυπική ανάλυση στις πολύ χαμηλές στάθμες, όπου τα σήματα με δυσκολία ξεχωρίζουν μέσα στον θόρυβο και με σχετικώς χαμηλές παραμορφώσεις .

Αναπαραγωγή τετραγωνικού σήματος 1kHz, -80dBFS, με dithering (media player μέσω WiFi/UPnP) Αναπαραγωγή παλμού, -60dBFS, με dithering (media player μέσω WiFi/UPnP)

thd+N σε συνάρτηση με την στάθμη (1kHz) (media player μέσω WiFi/UPnP) Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz -20dBFS (media player μέσω WiFi/UPnP)

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr