Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/10/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ SONY NAS-SC500...

SITE MAP


REVIEW

ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΧΟΥ

Sony NAS-SC500

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Όπως ανέφερα και στην αρχή του κειμένου, η αρχική παρουσία του πακέτου ίσως είναι λίγο τρομακτική για τον ανυποψίαστο, όσον αφορά στη συγκεκριμένη τεχνολογία, χρήστη. Τα εξαρτήματα είναι πολλά και το εγχειρίδιο χρήσης τεράστιο. Μετά το αρχικό σοκ πάντως, ο ψύχραιμος ανακαλύπτει ότι η Sony έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στις οδηγίες, προσφέροντας ένα φύλλο με τα βασικά πρώτα βήματα τα οποία είναι και τα δυσκολότερα επειδή αφορούν στο στήσιμο του δικτύου. Από το κλειστό κουτί μέχρι τον πρώτο ήχο μου πήρε περίπου μισή ώρα, χρόνος ο οποίος δείχνει ότι, τελικώς, το NAS-SC500 είναι ένα σχετικώς εύκολο στο στήσιμό του σύστημα. Αρχικώς, επέλεξα το δίκτυο S-IWS το οποίο στήθηκε κυριολεκτικά από μόνο του, καθώς οι συσκευές επικοινώνησαν αμέσως τόσο μεταξύ τους όσο και με τον ρούτερ. Αποφασίζοντας να “το ρίξω έξω” ρισκάροντας, αποφάσισα να γυρίσω σε συμβατικό WiFi, έτσι ώστε να μπορώ να χρησιμοποιήσω και αρχεία από τους υπολογιστές. Ανακάλυψα ότι το firmware τρέχει κάτι που λέγεται AOSS (AirStation One-Touch Secure System, της εταιρίας Buffalo) το οποίο κάνει αυτόματα όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Δούλεψε και αυτό απροβλημάτιστα, ανεβάζοντας το NAS-SC500 σε μια από τις υψηλότερες θέσεις της εκτίμησής μου όσον αφορά την ευκολία της δικτύωσης.
O χρήστης έχει στη διάθεσή του μια σειρά από μενού αλλά και μια σειρά από συμβατικά πλήκτρα, όπως τα έχει συνηθίσει στα κλασικά players.
Στο επάνω μέρος του server υπάρχει θύρα USB για την σύνδεση media player, η ειδική θύρα της Sony (Media Port), είσοδος line και έξοδος ακουστικών. Η κλίση της οθόνης αλλάζει.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Από την άλλη, στο θέμα του ripping έμεινα λιγότερο ικανοποιημένος. Καταρχήν τα μόνα φορμά που υποστηρίζονται είναι το WAV και το MP3 ενώ, φυσικά, η συσκευή κάνει decoding και σε WMA και σε ATRAC και σε AAC. Λάμπει δια της απουσίας του το FLAC, κακώς κατά τη γνώμη μου. Στη συνέχεια, η πρόσβαση στη βάση δεδομένων της Gracenote δεν περιλαμβάνει το artwork των δίσκων ή εν πάση περιπτώσει δεν μπόρεσα να βρω έναν τρόπο ώστε να τα περιλαμβάνει. Από την άλλη, πάλι, το user interface είναι καλοσχεδιασμένο και το μαθαίνεις πολύ εύκολα και η συνολική αίσθηση από τον χειρισμό είναι θετική. To ασύρματο media player είναι σχεδιασμένο, από πλευράς χρηστικότητας, με παρόμοιο τρόπο. Εδώ η οθόνη είναι μονόχρωμη αλλά τα μενού έχουν ίδια λογική. Για το streaming διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών η Sony προσφέρει δύο υπηρεσίες, την Live365.com (σε μορφή trial) και την SHOUTcast. Ο αριθμός των σταθμών είναι, φυσικά, ιδιαίτερα μεγάλος και μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει αναζητήσεις με διάφορα κριτήρια (όπως για παράδειγμα το είδος ή η χώρα προέλευσης). Δεν μπόρεσα να βρω κάποιο τρόπο να εισάγεις το URL ενός σταθμού που δεν υπάρχει ήδη σε κάποια από τις δύο βάσεις δεδομένων. Ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει streaming επιλέγοντας την μουσική που προτιμά, να ενεργοποιήσει το Party mode (όπου όλα τα clients παίζουν το ίδιο stream)  ή να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία SensMe (κατηγοριοποίηση ανάλογα με το “ύφος” των κομματιών)
Ο χειρισμός του client είναι πολύ απλός και τα πλήκτρα σαφή. Με βάση το είδος της χρήσης, ίσως θα έπρεπε να είναι φωτιζόμενα.
Από πλευράς ηχητικής απόδοσης, τέλος, το NAS-SC500 κινήθηκε σε τυπικά επίπεδα για την κατηγορία του. Αυτό σημαίνει ότι βρέθηκα απέναντι από ένα σύστημα με πολύ ικανοποιητικές δυνατότητες στάθμης χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα χρωματισμών από συντονισμούς ή άλλες δομικές ατέλειες, καλό χαμηλό και γενικώς έναν χαρακτήρα που δεν κουράζει και δεν δυσαρεστεί σε συνήθεις ρυθμούς ακρόασης. Αν επιλέξεις μια στοιχειωδώς σωστή θέση απέναντι από τα ηχεία υπάρχει σαφής στερεοφωνική εικόνα με αίσθηση του βάθους. Σε ρυθμό κριτικής ακρόασης, το χαμηλό εμφανίζεται κάπως μονοδιάστατο, έχοντας επαρκή όγκο αλλά όχι πολλές λεπτομέρειες και η μεσαία περιοχή χάνει λίγο σε παρουσία, φαινόμενα που, έχω την εντύπωση, οφείλονται κυρίως στα ηχεία τα οποία μάλλον αποτελούν και τον αδύναμο κρίκο στο όλο πακέτο. Ο encoder για τα αρχεία MP3 φάνηκε να κάνει καλή δουλειά και σε υψηλό bitrate τα τεχνουργήματα ήταν ελάχιστα. To σύστημα DSEE έχει, τις περισσότερες φορές, θετική επίδραση στην απόδοση των συμπιεσμένων αρχείων. Καλός αποδείχθηκε και ο ραδιοφωνικός δέκτης ο οποίος είχε χαμηλό θόρυβο και, παρά το γεγονός ότι η δοκιμή έγινε σε δύσκολη περιοχή, δεν είχε πρόβλημα λήψης.
Το ασύρματο player είναι, στην ουσία, μια απλή επιτραπέζια συσκευή για μουσική και η ποιότητά του δεν ξεφεύγει από αυτή τη λογική. Θα σταθεί άψογα ως βοηθητική πηγή σε έναν χώρο, προσφέροντας ικανοποιητικές στάθμες και αρκετή διαύγεια χωρίς προβλήματα αλλά υπολείπεται σε εύρος (πιθανότατα λόγω των ενσωματωμένων ηχείων του).
Τελικώς...
...ίσως πρόκειται για το πληρέστερο πακέτο ασύρματου ήχου το οποίο καταφέρνει να συνδυάσει την πληρότητα με την λογική -για τα προσφερόμενα- τιμή και την καλή ποιότητα κατασκευής. Η Sony έχει δώσει έμφαση στις δυνατότητες (οι οποίες είναι πραγματικά πολλές για να εξαντληθούν μέσα σε ένα κείμενο, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο εγχειρίδιο χρήσης) και την ευκολία στη χρήση και τα έχει καταφέρει μια χαρά. Σαφώς πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση που θα σας βάλει στον χώρο της διαχείρισης μουσικών αρχείων και των δικτυωμένων ηχητικών συστημάτων χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα.

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr