Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/09/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

Wadia 121 Decoding Computer

Φωτό_Ανοίγματος

Ζωηρώς αμφιβάλλω αν υπάρχουν πολλοί που θα διαφωνήσουν με την τοποθέτηση της Wadia μεταξύ των σημαντικότερων κατασκευαστών ψηφιακών συσκευών και δεν αναφέρομαι στην ποιότητα των προϊόντων της τόσο, όσο στην τόλμη που διαχρονικά έχουν επιδείξει στο να εφαρμόσουν νέες ιδέες και προσεγγίσεις (αναλαμβάνοντας το απαραίτητο ρίσκο).
Η Wadia υπήρξε η πρώτη εταιρία που δοκίμασε την τύχη της έξω από το “μαντρί” των κατασκευαστών ειδικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, τρέχοντας ψηφιακά φίλτρα σε επεξεργαστή γενικής χρήσης. Το έκανε στην πρώτη κιόλας συσκευή της, το Wadia 2000 και δεν είναι μικρή υπόθεση να ξεκινάς ως άγνωστη εταιρία (λίγο πριν το 2000) με ένα πραγματικό classic. Σε αυτή την πρώτη συσκευή, οφείλεται και η γέννηση του όρου “Decoding Computer” τον οποίο η εταιρία χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα. Και η Wadia αποδείχθηκε μια εταιρία που δεν καθόταν για πολύ καιρό ήσυχη... Βασισμένη σε μια ανοικτή αρχιτεκτονική (επιλογή πολλών κορυφαίων κατασκευαστών από κάποια στιγμή και μετά...) έψαξε το θέμα του ψηφιακού audio προς διάφορες κατευθύνσεις συχνά με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Έφτιαξε “αργά” φίλτρα, συζήτησε το θέμα του jitter και, πολύ καιρό πριν η ιδέα του docking station γίνει τετριμμένη, παρουσίασε το πρώτο interface που είχε την άδεια της Apple να “σηκώσει” ψηφιακό σήμα από το iPod.

Είναι σημείο των καιρών, ίσως, ότι μετά από όλα αυτά, η εταιρία δεν απέφυγε την κλασική οδό της εξαγοράς και της ενσωμάτωσης κάτω από μια κοινή εταιρική ομπρέλα, αλλά αν αυτό της προσφέρει την δυνατότητα να συνεχίσει όπως παλιά, δεν νομίζω να δυσαρεστείται κανείς με αυτή την εξέλιξη. Το 121 που δοκιμάζουμε στις σελίδες αυτές είναι ένα από τα τρία προϊόντα της εταιρίας που είναι διαθέσιμα σήμερα και ο στόχος του είναι σαφής: Απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα DAC κατάλληλο για streaming μέσω USB, έξοδο ακουστικών και τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως στοιχειώδης προενισχυτής. Ριζοσπαστικό; Καθόλου. Ενδιαφέρον; Πολύ, αν αναλογιστεί κανείς το βάρος του ονόματος. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...