Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/09/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

Wadia 121 Decoding Computer

Thumbnail_φωτο

Ο Wadia 121 αντικατέστησε τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D-70) καθώς και τον μετατροπέα USB/SPDIF που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (dCS Puccini U-Clock) και ανέλαβε να οδηγήσει το υπόλοιπο, γνωστό, σύστημα (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500/ATC-SCM50PSL). Ως πηγές χρησιμοποιήθηκε το τρανσπόρτ Teac Esoteric P70 (ρυθμισμένο για έξοδο 44.1kHz) καθώς και ο συνήθης υπολογιστής σε ρόλο media player (foobar2000/Win7). Όπως συμβαίνει παγίως με τις θύρες USB που βασίζονται σε XMOS η εγκατάσταση του οδηγού έγινε χωρίς προβλήματα. Η χρήση του 121 είναι προφανής όσον αφορά στα βασικά και ο χρήστης θα πρέπει να καταφύγει στο εγχειρίδιο χρήσης μόνο για ορισμένες λειτουργίες, όπως -για παράδειγμα- αυτή που αφορά στη ρύθμιση της ευαισθησίας εξόδου των ακουστικών και αυτή της επιλογής της μέγιστης στάθμης εξόδου, οι οποίες απαιτούν μια συγκεκριμένη διαδοχή πλήκτρων για να ενεργοποιηθούν. Το εγχειρίδιο είναι καλογραμμένο, αλλά περιλαμβάνεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, σε ένα USB στικ, όπου ο χρήστης θα βρει, ακόμη, το driver καθώς και link για το site της εταιρίας. Τα ελαστικά σημεία στήριξης επιτρέπουν την τοποθέτηση του 121 επάνω από οποιαδήποτε συσκευή (προφανώς, όχι επάνω στον λαμπάτο τελικό με τις 4 ΚΤ120 ανά κανάλι...) γεγονός που θα κάνει τη ζωή του χρήστη αρκετά εύκολη.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τον 121, είναι αυτή μιας πειθαρχημένης, ουδέτερης και με έμφαση στην ακρίβεια συσκευής, η οποία εστιάζει την εικόνα σε μια μέση απόσταση από τον ακροατή, επιτρέποντάς του να παρακολουθήσει όλες τις λεπτομέρειες. Το πλάτος της εικόνας είναι σαφώς οριοθετημένο χωρίς υπερβολές, τάσεις για “ατμόσφαιρα” και ασάφειες στον εστιασμό. Με τον 121 στη θέση του μετατροπέα αναφοράς, η ακρίβεια στην τοποθέτηση των ηχητικών αντικειμένων στο χώρο δε μου έλειψε, ο αέρας μεταξύ τους ήταν υπαρκτός και οι διαφορές εντοπίστηκαν σε θέματα βάθους της σκηνής και γενικότερης αίσθησης με τον Wadia να μου φαίνεται λίγο πιο αυστηρός από όσο έχω συνηθίσει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ακροατής γίνεται αποδέκτης πολλών στοιχείων της ακουστικής του χώρου όπου έχει γίνει η ηχογράφηση, καλής περιγραφής της δυναμικής αντίθεσης και πολύ καλής απόδοσης της κίνησης της μεγάλης ορχήστρας. Αυτά τα χαρακτηριστικά, ως συνήθως, αποκτούν μεγάλη σημασία και συμμετοχή στη συνολική εντύπωση, όταν αναφερόμαστε σε αρχεία υψηλής ανάλυσης. Ο 121 μεταφέρει με επιτυχία την ατμόσφαιρα τέτοιων αρχείων συχνά με τρόπο που εντυπωσιάζει, βάζοντας τον ακροατή μέσα στο κομμάτι, μια εμπειρία που είναι ενδιαφέρουσα όσο και απολαυστική.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Χαμηλά, ο μετατροπέας φάνηκε να έχει καλή έκταση με πολύ καλό έλεγχο και μια αίσθηση εγκράτειας σε θέματα όγκου. Με το κατάλληλο πρόγραμμα, ο ακροατής θα βρεθεί απέναντι από μια επιβλητική σκηνή χωρίς τάσεις υπερβολής και δεν θα του λείψουν οι λεπτομέρειες και η άρθρωση. Ο 121 δείχνει να διατηρεί άψογα την κλίμακα στην περιγραφή των οργάνων της περιοχής, χωρίς να τονίζει και να μεγεθύνει τίποτε. Αν ο ακροατής δεν αναζητά τον εμφατικό χαρακτήρα, ο Wadia είναι μια συσκευή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, περιγράφοντας άψογα τα ρυθμικά μέρη, με σωστή ταχύτητα και πολύ καλή αίσθηση δεσίματος με τα υπόλοιπα μέρη της σύνθεσης.
Το βασικό χαρακτηριστικό της μεσαίας περιοχής είναι η ισορροπία και η απουσία κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να δημιουργήσει αναίτια κόπωση στον ακροατή. Ο μετατροπέας είναι ακριβής και δεν θα χαριστεί σε μια μείξη που δεν τηρεί τις δέουσες ισορροπίες, αλλά αν αποκλίνει προς κάποια πλευρά αυτή είναι η μαλακή και ξεκούραστη, όσο πρέπει για να ευχαριστηθείς ακόμη και τις όχι και τόσο επιτυχημένες από τεχνικής πλευράς παραγωγές, μια συμπεριφορά συμβατή με τον audiophile προορισμό του η οποία θα πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως από όσους δεν αναζητούν, υποχρεωτικά, την απόλυτη ακρίβεια που χρειάζεται στο στούντιο.

Οι υψηλές συχνότητες αποδόθηκαν με αίσθηση ισορροπίας και έκτασης, πολύ καλή συμπεριφορά σε θέματα ταχύτητας με άψογη περιγραφή των μετώπων και της απόσβεσης και ελάχιστα λεπτό σώμα. Το αποτέλεσμα ικανοποιεί απόλυτα σε θέματα αρμονικού πλούτου και λαμπρότητας και ο μετατροπέας δείχνει να είναι ευχάριστα φωτεινός και ξεκούραστος. Με αυτή τη συμπεριφορά ως δεδομένη, ο 121 είναι κάτι παραπάνω από ικανός στο να αναδεικνύει τις αρετές της υψηλής ανάλυσης, όντας ικανός να δημιουργήσει μια ανάγλυφη εικόνα και να περάσει μια αίσθηση άνεσης στον χώρο ακρόασης.
Ο ενισχυτής των ακουστικών δεν έκρυψε εκπλήξεις, κινούμενος σε καλό επίπεδο. Με τα Grado RS2 στην έξοδο, αποδείχθηκε ξεκούραστος, αναλυτικός με πολύ καλή έκταση χαμηλά, συμπεριφορά απόλυτα ικανοποιητική για όποιον θέλει να ακούσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα απομονωμένος.

Τελικώς...

... έχουμε να κάνουμε με μια καλή πρόταση στον χώρο των DAC/Ενισχυτών ακουστικών και η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό από την Wadia. Με αποδεδειγμένη την τεχνογνωσία και την πείρα της στον χώρο του ψηφιακού audio η συγκεκριμένη εταιρία όφειλε στους audiophiles να καταθέσει την άποψη της στη συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών και η αλήθεια είναι ότι ο 121 (Decoding Computer -μην ξεχνιόμαστε...) έχει, όντως, νόημα και ενδιαφέρον. Ακούστε τον οπωσδήποτε.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Wadia 121 Decodong computer/USB/foobar2000, 44.1kHz
  2. Wadia 121 Decodong computer/USB/foobar2000, 96k
  3. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70