Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/11/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Καλώδια Interconnect, Ηχείων και Τροφοδοσίας

Physical Wire Red & Blue Series

Physical Wire Red & Blue Series

Η διαδικασία της ακουστικής αξιολόγησης των καλωδίων της Physical Wire ακολούθησε μια σειρά από συγκεκριμένα βήματα. Κατ' αρχήν αξιολογήθηκε το interconnect της σειράς Red, συνδεόμενο μεταξύ του προενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line) και του τελικού ενισχυτή αναφοράς (Parasound HCA3500). Στην συνέχεια, αξιολογήθηκαν, ξεχωριστά, τα καλώδια ηχείων της σειράς Red και Blue, με την σειρά Red να συγκρίνεται με το καλώδιο ηχείων αναφοράς (DH Labs Silver Sonic T14) και την σειρά Blue να συγκρίνεται με την σειρά Red (ώστε να προκύψουν οι διαφορές μεταξύ των δύο σειρών). Και στις δύο περιπτώσεις ο τελικός ενισχυτής αναφοράς οδήγησε το γνωστό ηχείο αναφοράς (ATC SCM-50PSL). Στην συνέχεια έγινε αξιολόγηση των καλωδίων τροφοδοσίας (με δύο καλώδια από κάθε σειρά να τοποθετούνται στον τελικό ενισχυτή και να συγκρίνονται με τα stock καλώδια που τον συνοδεύουν) ενώ, τέλος, έγινε αξιολόγηση του full stack της σειράς Red.

Σε ό,τι αφορά το interconnect, το σύστημα με το Red ακούστηκε περισσότερο διαυγές και ίσως αυστηρό χαμηλά, με καλύτερα καθορισμένη στερεοφωνική εικόνα, η οποία χαρακτηρίστηκε από καλύτερες δυνατότητες εστιασμού των ακουστικών αντικειμένων στον οριζόντιο άξονα και πιο σαφή πλευρικά όρια, καλύτερο αέρα και, συνολικά περισσότερο επιβλητικό στον χώρο. Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων το αποτέλεσμα είχε βελτιωμένη αίσθηση της ατμόσφαιρας και το σύστημα ακούστηκε λίγο πιο μαλακό και ευχάριστο σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς (εργαστηριακό RG58), ενώ διατήρησε τον πολύ χαμηλό του θόρυβο και τις δυνατότητες απόδοσης της δυναμική αντίθεσης.
Με το καλώδιο ηχείων της σειράς Red να αποτελείται από τα ίδια υλικά και διατομές αγωγών, δεν είναι, ίσως, περίεργο το γεγονός ότι η επίδραση που παρατηρήσαμε ήταν παρόμοια με αυτή του interconnect. Και εδώ, πήραμε καλύτερη σε περιγραφή λεπτομερειών και με μεγαλύτερη σαφήνεια εστιασμένη εικόνα, διαύγεια και πολύ καλό έλεγχο χαμηλά, καλύτερες περιγραφές της ατμόσφαιρας και πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής μεγάλων και επιβλητικών έργων. Ψηλά, το σύστημα ακούστηκε λίγο πιο μαλακό, ήπιο και ευχάριστο σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς με την συνολική αίσθηση να είναι πιο φυσική, κοντά στον ακροατή και ξεκούραστη.

Physical Wire Red & Blue Series Physical Wire Red & Blue Series

Η αντικατάσταση του Red από το Blue πρόσθεσε ένα ακόμη βήμα στην αίσθηση φυσικότητας που ήδη είχαμε. Η εικόνα πήγε ελάχιστα πίσω (σε σχέση με το Red) και η περιγραφή των χώρων έγινε περισσότερο ρεαλιστική με την ορχήστρα να είναι έντονα παρούσα, μια αίσθηση που ήταν ιδιαίτερα θετική, ειδικά με μικρά σύνολα, όπου ο αέρας μεταξύ των οργάνων αποδόθηκε εξαιρετικά (αισθητά καλύτερα σε σχέση με το καλώδιο αναφοράς). Η διαύγεια και η αυστηρή, γρήγορη αίσθηση στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων διατηρήθηκε και η γενική εντύπωση που αποκομίσαμε ήταν ότι το σύστημα με το Blue δεν θα κουράσει ποτέ.
Η αλλαγή των καλωδίων τροφοδοσίας στην περίπτωση του τελικού ενισχυτή (ο HCA3500 απαιτεί δύο καλώδια AC), οδήγησε σε μικρές αλλά χαρακτηριστικές αλλαγές. Και με τα δύο καλώδια (Red και Blue), το σύστημα φάνηκε να αναπνέει καλύτερα και να κερδίζει σε ταχύτητα και δυνατότητα απόδοσης των μικρών λεπτομερειών, η εικόνα έγινε πιο ανάγλυφη και οι χαμηλές συχνότητες να αποδίδονται ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με τα stock καλώδια που χρησιμοποιούνται παγίως. Όπως και στην περίπτωση των interconnect, ο θόρυβος του συστήματος παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τέλος, αρκετό ενδιαφέρον είχε η συμπεριφορά του συστήματος όταν αυτό βασίστηκε σε όλο το πακέτο της σειράς Red. Σε γενικές γραμμές, αυτό που πήραμε ήταν μια υπέρθεση των χαρακτηριστικών που ακούσαμε στις μεμονωμένες δοκιμές αλλά και μια γενικότερη ενίσχυση του τελικού αποτελέσματος, με το σύστημα να ακούγεται αισθητά βελτιωμένο όταν αντικαταστάθηκαν όλα τα καλώδια. Ίσως η πιο σαφής διαφορά να βρίσκεται στην βελτίωση της στερεοφωνικής εικόνας με πολύ καλή απόδοση των λεπτομερειών, εξαιρετική αίσθηση του ανάγλυφου, πολύ καλή περιγραφή της κίνησης και του αέρα. Χαμηλά, η σειρά Red δείχνει να προσθέτει καλύτερο έλεγχο και διαύγεια, με το σύστημα να ακούγεται λιγότερο υπερβολικό και ογκώδες, αλλά πάντα επιβλητικό όταν το επιβάλλει το πρόγραμμα. Ψηλά, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ξεκούραστο, μαλακό και ευχάριστο χωρίς την παραμικρή αίσθηση τραχύτητας ακόμη και σε υψηλές στάθμες.

Τελικώς...

... η εξαντλητική δοκιμή των πρώτων προϊόντων της Physical Wire οδηγεί, καταρχήν σε ένα γενικό συμπέρασμα: Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν κατασκευαστή που δουλεύει επάνω σε κάθε μοντέλο του έχοντας συγκεκριμένους στόχους και άποψη, στοιχεία τα οποία φαίνονται σε συνθήκες πραγματικής χρήσης. Στην συνέχεια, έγινε σαφές, ότι από τα βασικά κριτήρια του κατασκευαστή είναι η, κατά το δυνατόν, απουσία του καλωδίου από το σύστημα, με μετρημένα χαρακτηριστικά και επιδόσεις που δεν υποδηλώνουν κάποια προσπάθεια εισαγωγής άποψης και υπογραφής στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Τα καλώδια του Νίκου Κουρτίδη δεν είναι “φίλτρα” και δεν αλλάζουν τις βασικές παραμέτρους ενός συστήματος επεμβαίνοντας με τρόπο αδόκιμο στην ουδετερότητά του. Τρίτον και σημαντικότερο, το αποτέλεσμα είναι ακουστό (στο μέτρο που μπορεί να επιδράσει ένα καλώδιο, πάντα) και -κατά την άποψη του υπογράφοντος- σε όλες τις περιπτώσεις που εξετάσαμε, θετικό. Εξαιρετική πρώτη προσπάθεια, εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αναμένουμε τα επόμενα βήματα! Προτείνονται ανεπιφύλακτα.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Σήματα διέγερσης (Pink Noise/Multitone)
  2. Δοκιμή Baxandall/Hafler, Pink Noise, Red, Blue, Reference Cable.
  3. Δοκιμή Baxandall/Hafler, Multitone, Red, Blue, Reference Cable.