Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/02/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής/DAC

Arcam Radia A25

Arcam Radia A25

Θα ήταν άδικο να μην ξεκινήσουμε τον σχολιασμό από την εξωτερική εμφάνιση, επειδή είναι προφανές πως οι της Arcam έχουν καταβάλει σημαντική προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό. Η συσκευή είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο σε σκούρο χρώμα, με σκούρες κίτρινες λεπτομέρειες και στιλπνό φινίρισμα, διαθέτει μονόχρωμη οθόνη για το user interface και περιστρεφόμενους κωδικοποιητές με αδρή επιφάνεια ώστε να αποφεύγονται τα ίχνη των δακτύλων από τον χειρισμό. Οι οπές αερισμού στο επάνω μέρος είναι κρυφές και μια προέκταση της οριζόντιας επιφάνειας προς την πίσω πλευρά “κρύβει” τον χώρο των συνδέσεων, ώστε η εγκατάσταση να φαίνεται περισσότερο μαζεμένη.
Η Arcam έχει επιλέξει μια διαφανή επιφάνεια η οποία προκαλεί μια ήπια διάχυση στην οθόνη, δίνοντας μια διαφορετική αίσθηση “μη οθόνης” που την βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα και ελκυστική. Γενικά, ο ενισχυτής είναι προσεγμένος στις λεπτομέρειες: για παράδειγμα, οι οπές αερισμού της εσωτερικής ψύκτρας είναι έξυπνα κρυμμένες στην οριζόντια επιφάνεια, δίνοντας στο σασί μια περισσότερο life-style και λιγότερο “μάχιμη” εμφάνιση.

Arcam Radia A25

Η δημιουργία μιας σειράς με εντελώς διαφορετική αισθητική δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Arcam δείχνει να ξέρει τον τρόπο. Ο A25 δεν είναι απλώς διαφορετικός σε σχέση με τους ολοκληρωμένους της εταιρίας που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Είναι, αισθητά, ομορφότερος και πιο σύγχρονος.

Το user interface είναι κλασικό. Υπάρχει ένας επιλογέας εισόδου, υλοποιημένος με έναν βηματικό κωδικοποιητή και ένα ρυθμιστικό στάθμης στην ίδια λογική, το οποίο δίνει, επίσης, πρόσβαση στο μενού, ώστε ο χρήστης να κάνει τις επιλογές του. Το τηλεχειριστήριο είναι καλοσχεδιασμένο και πολύ ευχάριστο σε αίσθηση, όπως είναι και τα δύο περιστρεφόμενα encoders.
Οι δυνατότητες σύνδεσης που παρέχει ο A25 είναι καλές. Στο αναλογικό πεδίο, υπάρχουν τρεις είσοδοι στάθμης line με βύσματα RCA καθώς και μια είσοδος για φωνογραφική κεφαλή κινητού μαγνήτη για όσους έχουν βινύλιο. Υπάρχει, επίσης, έξοδος προενισχυτή, ώστε να μπορεί να οδηγηθεί εξωτερικός τελικός ή ενεργό υπογούφερ.
Στο ψηφιακό πεδίο, υπάρχουν τρεις συμβατικές είσοδοι, δύο ομοαξονικές (RCA) και μια οπτική (Toslink), καθώς και θύρα USB-C για σύνδεση υπολογιστή. Τα sample rates που υποστηρίζονται είναι μέχρι 32/384 για κωδικοποίηση PCM και DSD1024 για κωδικοποίηση DSD, μέσω της USB-C και 32/192 μέσω των συμβατικών εισόδων. Μέσω του μενού, προσφέρεται η επιλογή ψηφιακού φίλτρου

Arcam Radia A25

Ένα περιστροφικό encoder παίζει τον ρόλο του επιλογέα εισόδου. Απλώς περιστρέφεις και όταν δεις την είσοδο που θέλεις στην οθόνη, πατάς.

Arcam Radia A25

Η οθόνη του ενισχυτή είναι απλή αλλά σαφής. Η επιλογή της εταιρίας να δείχνει λίγο φλου, λόγω της επιφάνειάς της, είναι πολύ επιτυχημένη, κατά την άποψή μας. Εδώ προβάλλεται και το μενού της συσκευής, στο οποίο η πλοήγηση γίνεται μέσω του ρυθμιστικού στάθμης.

Ο A25 προσφέρει δυνατότητα streaming μέσω Bluetooth/aptX. Ο χρήστης μπορεί να συνδέσει το τηλέφωνο ή την πινακίδα του για να ακούσει την μουσική του συλλογή ή τις ιντερνετικές του ροές, αλλά μπορεί να συνδέσει και τα ασύρματα ακουστικά του. Σε αυτή την τιμή, δεν θα ήταν υπερβολή -από την πλευρά μας- να ζητήσουμε aptX HD, βεβαίως.
Μέσω του μενού, ο ενισχυτής προσφέρει την δυνατότητα να λειτουργήσει σε ρυθμό bypass, ώστε να ενσωματωθεί, ως ενισχυτής των κυρίως καναλιών, σε ένα πολυκαναλικό σύστημα. Το μενού επιτρέπει την ρύθμιση του fixed κέρδους, στην περίπτωση αυτή. Τέλος, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έξοδο ακουστικών, με mini jack TRS/3.5mm.
Το εσωτερικό κρύβει μια πειθαρχημένη κατασκευή, η οποία βασίζεται σε έναν βαρύ δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και ένα μεγάλο τυπωμένο κύκλωμα όπου είναι μοιρασμένα τα διάφορα μέρη του ενισχυτή. Το στάδιο της προενίσχυσης βασίζεται σε ένα ψηφιακώς ελεγχόμενο αναλογικό εξασθενητή (PGA 2311, όπως και στην περίπτωση του SA30) ενώ είδαμε και κάποια στάδιο με τον -κυριολεκτικώς- κλασικό τελεστικό ενισχυτή τεχνολογίας J-FET TL072.
Το ψηφιακό μέρος του ενισχυτή υλοποιείται σε μια θυγατρική πλακέτα, όπου βρίσκεται το ψηφιακό interface PCM9211 της Texas/BB και το τσιπ μετατροπής d/a της ESS (ES9280AQ PRO). Η αρθρωτή μορφή της πλακέτας αφήνει υποσχέσεις για δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης, αν η Arcam το κρίνει σκόπιμο (δεν έχει δηλωθεί, πάντως, κάτι τέτοιο εξ όσων γνωρίζουμε).

Arcam Radia A25

Ο A25 προσφέρει ένα καλό πακέτο δυνατοτήτων σύνδεσης τόσο στο αναλογικό όσο και στο ψηφιακό πεδίο. Έχει, επίσης, αρκετές δυνατότητες εξωτερικού ελέγχου ώστε να ενσωματώνεται σε συστήματα αυτοματισμού. Η ποιότητα των ακροδεκτών σύνδεσης των ηχείων είναι καλή.

Arcam Radia A25

Τρεις αναλογικές είσοδοι, είσοδος Phono (MM) και έξοδος προενισχυτή. Μια από τις αναλογικές εισόδους μπορεί να ρυθμιστεί σε Bypass mode (με ρυθμιζόμενο κέρδος μάλιστα) ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ενισχυτής στα κυρίως ηχεία ενός πολυκαναλικού συστήματος. Η ποιότητα των βυσμάτων είναι τυπική.

Το στάδιο ισχύος, ακολουθεί το γνωστό ρητό ότι κάτι που δουλεύει (και μάλιστα καλά) δεν το αλλάζεις. Φαίνεται να προέρχεται απευθείας από τον SA30, καθώς πρόκειται για ένα συμμετρικό στάδιο ισχύος σε τάξη ΑΒ, το οποίο βασίζεται σε ένα ζευγάρι ημιαγωγών (NJL3281D/NJL1302D) της On, τεχνολογίας ThermalTrack. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί μια επαφή p-n (στην ουσία, δηλαδή, μια δίοδο) ενσωματωμένη στο κάθε τρανζίστορ ως αισθητήρα θερμότητας με αποτέλεσμα να υπάρχει έλεγχος της πόλωσης σε πραγματικό χρόνο και σε μεγάλη εγγύτητα με τον ίδιο τον ημιαγωγό ισχύος και να μην απαιτείται ξεχωριστό τρανζίστορ επάνω στην ψύκτρα για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με την ίδια την On Semiconductors (η οποία έχει αναπτύξει την τεχνολογία) ένα στάδιο ισχύος ThermalTrack μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλότερα ρεύματα ηρεμίας, με την πόλωση πιο κοντά στην "επικίνδυνη περιοχή" (πέρα από την οποία παρατηρείται το φαινόμενο της θερμικής φυγής και η καταστροφή των ημιαγωγών), επομένως η παραμόρφωση διάβασης μειώνεται καθώς ο σχεδιαστής μπορεί να επιλέξει μία πόλωση πιο κοντά στην τάξη Α, χωρίς σημαντικές απώλειες θερμότητας και περιττούς κινδύνους.
Το στάδιο ισχύος, πάντως, δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τα ThermalTrack, αλλά έχει κάνει ένα ακόμη βήμα, χρησιμοποιώντας τοπολογία τάξης G. Αν και ονομάζεται “τάξη”, η τοπολογία G δεν αφορά άμεσα στην πόλωση του σταδίου ισχύος και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο κάθε ημιαγωγός άγει, αλλά, περισσότερο, στις συνθήκες τροφοδοσίας του. Ένας ενισχυτής τάξης G διαθέτει δύο ή περισσότερα ζεύγη ζυγών τροφοδοσίας, τα οποία συνδέονται στους ημιαγωγούς ισχύος ανάλογα με τις στιγμιαίες απαιτήσεις ισχύος.
Με δεδομένο ότι ο λόγος μεταξύ των τιμών κορυφής και των τιμών RMS (crest factor) ενός μουσικού σήματος είναι υψηλός (στην πράξη, δηλαδή, χρειαζόμαστε μεγάλη ισχύ για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα) η τάξη G εξασφαλίζει την ύπαρξη αποθέματος ισχύος όταν αυτή χρειάζεται (δυναμικά) χωρίς τις θερμικές απώλειες ενός σταδίου ΑΒ που θα μπορούσε να αποδώσει την ισχύ αυτή σε συνεχή βάση. Η χρήση της τάξης G φαίνεται από την σχετικώς μικρή, εσωτερική, ψύκτρα του Α25 (μιλάμε για έναν ενισχυτή που μπορεί να ξεπεράσει άνετα τα 2x100Wrms/8Ω), καθώς επίσης και από τον μεγάλο αριθμό ημιαγωγών που συνοδεύουν τα τρανζίστορ ισχύος (και υλοποιούν τους διακόπτες που πραγματοποιούν τις μεταγωγές των ζυγών τροφοδοσίας).

Arcam Radia A25

Πειθαρχημένο εσωτερικό (όχι ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό, βεβαίως), με μεγάλο μετασχηματιστή και εσωτερικές ψύκτρες.

Arcam Radia A25

Ο προενισχυτής βασίζεται σε ένα PGA για την ρύθμισης της εξασθένησης και είδαμε τα κλασικά TL072 σε κάποιες θέσεις του κυκλώματος. Στο επάνω μέρος της φωτογραφίας, η κάθετη πλακέτα περιλαμβάνει το ψηφιακό interface και τον μετατροπέα d/a. Προφανώς, η Arcam μπορεί να αναβαθμίσει το ψηφιακό κομμάτι εύκολα.

Arcam Radia A25

Το στάδιο ισχύος του A25 είναι δοκιμασμένο και βασίζεται σε βαριά διπολικά ThermalTrack της On Semiconductors.