Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/02/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής/DAC

Arcam Radia A25

Arcam Radia A25

Η ακουστική αξιολόγηση έγινε με τον Α25 να αντικαθιστά του ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς (ΑTC SCM-50PSL). Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε μέσω μιας εισόδου line αλλά η αλήθεια είναι ότι υποκύψαμε στον πειρασμό και τον ακούσαμε μέσω της ομοαξονικής ψηφιακής εισόδου (με το WiiM Pro στον ρόλο του steamer). Με βάση την εμπειρία μας από αυτή την αλλαγή, ο DAC είναι, επίσης, αξιόλογος και δεν “κρύβει” τις ικανότητες του αναλογικού μέρους του ενισχυτή.
Η εγκατάσταση του A25 δεν κρύβει δυσκολίες. Έχει λογικές διαστάσεις και οι προσφερόμενες ρυθμίσεις είναι εύκολα προσβάσιμες από το καλοσχεδιασμένο μενού. Ένα σημείο που πρέπει να τύχει προσοχής είναι το γεγονός ότι δεν φαίνεται να έχει ανοίγματα ψύξης, ενώ -φυσικά- έχει. Επομένως, θα πρέπει να προβλεφθεί λογικός χώρος πάνω από το σασί για την κυκλοφορία του αέρα. Επίσης η διαμόρφωση της πίσω πλευράς ίσως δυσκολέψει λίγο την σύνδεση των καλωδίων, αλλά μόνο στην περίπτωση που ο χώρος είναι περιορισμένος. Ψιλά γράμματα.

Η πρώτη εντύπωση που δημιούργησε ο ενισχυτής, όταν μπήκε στο σύστημα αναφοράς, είναι ότι έχει αρκετές δυνατότητες οδήγησης. Φάνηκε ότι μπορεί να δημιουργήσει καλές στάθμες σε έναν μεσαίο χώρο, χωρίς να κοπιάζει. Έχει, φυσικά, όρια αλλά αυτά απέχουν από αυτό που θα προσεγγίσεις με λογική χρήση. Με μια ρεαλιστική γεωμετρία στην τοποθέτηση ηχείων και ακροατή (μέχρι 2.8 μέτρα θα έλεγα, κάπως αυθαιρέτως) και ένα ηχείο κανονικής ευαισθησίας (στα 90dB/W/m είναι ό,τι πρέπει να για έναν μέτρο χώρο. Άλλα πράγματα που παρατηρείς αμέσως είναι η πολύ καλή εικόνα, με σαφή όρια και καλό envelopment καθώς και οι καλές δυνατότητες σε θέματα δυναμικής αντίθεσης, αποτέλεσμα -μάλλον- του χαμηλού του θορύβου.

Arcam Radia A25 Arcam Radia A25

Στις λεπτομέρειες, τώρα, το σύστημα με τον A25 στην θέση του ενισχυτή κατέβηκε με άνεση πολύ χαμηλά, αποδίδοντας σωστά τον όγκο και την αίσθηση επιβολής και δείχνοντας πολύ καλά στοιχεία ελέγχου. Θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις ελαφρώς αυστηρό, χωρίς καμία τάση υπερβολής, ένα γνώρισμα που το παρατήρησα και στον SA30. Δεν είναι ότι θυμάμαι βεβαίως... Απλώς συνέκρινα σημειώσεις!
Ανεβαίνοντας στο φάσμα, το χαμηλό του συστήματος ακούστηκε σωστό, γρήγορο και με σωστή κλίμακα χωρίς να γίνεται αδρό και να κρύβει τον παλμό των μεγάλων εγχόρδων. Γεμίζει άνετα τον χώρο και περιγράφει σωστά το περιεχόμενο, δημιουργώντας το περιβάλλον για μια απολαυστική ακρόαση. Ο ρυθμός αποδίδεται, επίσης, ευχάριστα, με το άκουσμα να είναι γεμάτο και γρήγορο, χωρίς περιττά φτιασίδια και άποψη (στην πραγματικότητα, πιθανώς είναι ο σωστός συντελεστής απόσβεσης αυτός που δεν επιτρέπει στο ηχείο να επηρεάσει την απόκριση χαμηλά).
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με σωστά ποσοστά φωτεινότητας, είναι έντονα παρούσα στην σωστή απόσταση από τον ακροατή, ώστε να μην τον καταπιέζει αλλά να μην κρύβει και πράγματα και έχει έναν ελάχιστα σκοτεινό (ευχάριστα σκοτεινό κατά την άποψη μου) χαρακτήρα ο οποίος προσφέρει μια αίσθηση φυσικότητας. Έργα με σημαντικό περιεχόμενο στην περιοχή και -όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις- πολύπλοκη δομή, αποδόθηκαν με πολύ καλή ανάλυση και αίσθηση του layering, δημιουργώντας μια εντύπωση διαφάνειας, αέρα και άνεσης στην περιγραφή. Φωνές, χορωδίες, μικρά και μεγάλα σύνολα, όλα μεταφέρθηκαν στον χώρο με χαρακτηριστική άνεση, βάζοντας τον A25 στην κατηγορία των ενισχυτών που σέβονται το πρόγραμμα, δεν κρύβουν λεπτομέρειες και δεν κολακεύουν το υλικό.
Ψηλά, φάνηκε να υπάρχει έκταση και καλή ταχύτητα. Τα μέτωπα αποδόθηκαν σωστά και οι αποσβέσεις ήταν λίγο πιο γρήγορες από όσο έχω συνηθίσει, με το σύστημα να ακούγεται λίγο πιο ήπιο, άνετο και ξεκούραστο, μια ιδιότητα η οποία θα εκτιμηθεί δεόντως από τους περισσότερους μουσικόφιλους που δεν είναι μηχανικοί ήχου σε αποστολή, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο αρμονικός πλούτος αποδόθηκε σωστά, με ήπιες δόσεις θερμότητας και καλή παρουσία, συμβατή με τον υπόλοιπο χαρακτήρα του ενισχυτή.
Άφησα για το τέλος τις δυνατότητες του ενισχυτή σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας επειδή είναι ένα από τα πιο δυνατά του σημεία. Με μια καλή ηχογράφηση ανά χείρας, το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό για την κατηγορία τιμής. Ο ενισχυτής διατήρησε πλήρως τις εξαιρετικές δυνατότητες της πηγής αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70) και απέδωσε εξαιρετικά παραγωγές υψηλής ανάλυσης μέσω της ψηφιακής εισόδου (η υψηλή ανάλυση, εν προκειμένω, δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει, απλώς -συνήθως- αυτές οι παραγωγές είναι πολύ προσεγμένες στο θέμα της εικόνας). Η σκηνή είναι σαφώς καθορισμένη σε ότι αφορά το πλάτος και το σύστημα διατήρησε τις εξαιρετικές δυνατότητες σε θέματα εστιασμού των ακουστικών αντικειμένων, της περιγραφής του αέρα και της κίνησης καθώς και του χώρου. Το τελικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την, γενικώς, ήπια συμπεριφορά στο φάσμα, είναι, ομολογουμένως, εξαιρετικό για την κατηγορία τιμής. Από την άλλη, αυτή η πειθαρχία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το υλικό. Σε παραγωγές με σημαντικό περιεχόμενο εκτός φάσης, το σύστημα με τον Α25 έδειξε απροβλημάτιστο, ξεχνώντας με χαρακτηριστική άνεση τα αυστηρά όρια του συμβατικού soundstage, ξεδιπλώνοντας ένα αξιόλογο περιφερειακό πεδίο με έντονη την αίσθηση του envelopment.

Τελικώς...

... τον χάρηκα τον A25, όσο κράτησε η διαδικασία της δοκιμής. Είναι πραγματικά όμορφος και καλοφτιαγμένος, έχει καλές δυνατότητες οδήγησης και συνδεσιμότητας και αποτελεί ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πακέτο σε μια κατηγορία τιμής που αφορά τον απαιτητικό χρήστη και ακροατή. Πειστική επίδειξη ισχύος από την Arcam και ένας ενισχυτής που προτείνεται ανεπιφύλακτα!