Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/02/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής/DAC

Arcam Radia A25

Arcam Radia A25

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του A25 έγινε μέσω μιας αναλογικής εισόδου στάθμης line. Ο ενισχυτής απέδωσε λίγο πάνω από 106Wrms ανά κανάλι σε φορτία 8Ω, τιμή που αυξήθηκε στα 184Wrms όταν το φορτίο έγινε 4Ω. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος στο 1.7, o ενισχυτής κατατάσσεται στις ρωμαλέες σχεδιάσεις (ειδικά για την κατηγορία τιμής), έχοντας -κατά τα φαινόμενα- καλές δυνατότητες οδήγησης ηχείων με αντίσταση της οποίας το μέτρο πέφτει σχετικώς χαμηλά. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε κοντά στο 85, μια τιμή η οποία υπόσχεται πολύ μικρή επίδραση του ηχείου στην συνολική απόκριση του συστήματος.
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης στο 1kHz και σε φορτίο 8Ω, κινήθηκαν σε εντελώς λογικά επίπεδα. Με φορτίο 8Ω μετρήσαμε THD+N 0.013%, THD 0.005% και IMD/SMPTE 0.004%, με τις τιμές της αρμονικής παραμόρφωσης να αυξάνοντα εμφανώς, σε σήματα υψηλότερης συχνότητας (10kHz), ειδικά η επίδοση της THD, η οποία αυξήθηκε κατά μια τάξη μεγέθους, στο 0.021%.
Mε φορτίο 4Ω, ο ενισχυτής μας εξέπληξε ευχάριστα, με τις τιμές να μην αλλάζουν σημαντικά, δείγμα ότι το στάδιο ισχύος “αντέχει”. Ενδιαφέρουσα παρατήρηση εδώ, το γεγονός ότι στην περίπτωση του SA30 δεν είχαμε παρατηρήσει τέτοια συμπεριφορά, παρά το γεγονός ότι το στάδιο ισχύος είναι το ίδιο σε τοπολογία και ημιαγωγούς. Δύσκολο να ερμηνευτεί αυτό το εύρημα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες για τα κυκλώματα, φυσικά.
Οι στατικές μετρήσεις θορύβου δείχνουν ότι ο ενισχυτής είναι αρκετά αθόρυβος, καθώς πήραμε -71.5dB(Α) με αναφορά την στάθμη που αντιστοιχεί σε ισχύ εξόδου 1Wrms/8Ω, με την συμμετοχή του τροφοδοτικού αρκούντως χαμηλή, στα 1.8mVrms περίπου.
Η απόκριση συχνότητας του A25 με ωμικό φορτίο στην έξοδο είναι πρακτικώς επίπεδη στο τυπικό φάσμα, χωρίς ίχνη αποκοπής, τόσο στο κάτω όσο και στο άνω όριο. Η μείωση της στάθμης ξεκινά πάνω από τα 20kHz και στα 60kHz βρίσκεται στο 1.5dB περίπου. Με σύνθετο φορτίο υπάρχουν πολύ μικρές -μετά δυσκολίας ορατές στην κλίμακα του διαγράμματος- αποκλίσεις στην περιοχή των 200-300Hz, και στην περιοχή 2-7kHz, οι οποίες είναι ανάξιες λόγου. Δώστε προσοχή στο ότι η κατακόρυφη κλίμακα είναι 0.5dB/div, μιλάμε δηλαδή για διαφοροποιήσεις αισθητά μικρότερες του 0.1dB. Στην ίδια περιοχή κινήθηκε και η ισορροπία των καναλιών, αφήνοντας σοβαρές υποσχέσεις για τις επιδόσεις του ενισχυτή σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 8Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ιώδης).

Απόκριση φάσης. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 8Ω (μοβ καμπύλη), σύνθετο φορτίο (ροζ).

Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο, στο 1/3 της μέγιστης ισχύος στα 8Ω, χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή τρίτη αρμονική, (στην περιοχή των -85dBr) και μια ακολουθία αρμονικών που βρίσκεται γύρω και κάτω από τα -90dBr.
Παρόμοια εικόνα πήραμε και με τον ενισχυτή να οδηγεί φορτίο 4Ω, ένα εύρημα που συνάδει με τις στατικές μετρήσεις στις οποίες δεν είδαμε αλλαγή συμπεριφοράς με διαφορετικά φορτία. Αρκετά ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ο θόρυβος του τροφοδοτικού δεν αλλάζει σημαντικά όταν το φορτίο μειωθεί, δείγμα ότι η τροφοδοσία και ειδικά ο μετασχηματιστής “αντέχει”.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Το φάσμα ενδοδιαμόρφωσης, με φορτίο 8Ω, δεν αποκαλύπτει κάποιο άξιο σχολιασμού στοιχείο. Ο ενισχυτής είναι μάλλον “ήρεμος” με συνιστώσες τρίτης και πέμπτης τάξης γύρω και κάτω από τα -90dBr και συνιστώσα πρώτης τάξης (1kHz) κάτω από τα -90dBr.
Με φορτίο 4Ω, το προφίλ της ενδοδιαμόρφωσης δεν αλλάζει σημαντικά και το μόνο που παρατηρεί κάποιος εύκολα είναι η μείωση της πρώτης τάξης, κοντά στα -110dBr.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Το φάσμα του θορύβου, χωρίς σήμα στην είσοδο, με αναφορά την στάθμη που αντιστοιχεί στο 1Wrms/8Ω είναι πολύ καθαρό, περιλαμβάνοντας αιχμές που αντιστοιχούν στον θόρυβο από την τροφοδοσία (50 και 100Hz), στα -90dBr και μικρά ποσά θορύβου πάνω από τα 30kHz. Στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος, πάνω από τα 300Hz και μέχρι τα 30kHz περίπου βρίσκεται στην περιοχή των -110dBr, επίδοση η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύ καλή.
Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα και την αποδιδόμενη ισχύ, αποκαλύπτει έναν σταθερό χαρακτήρα με τις σχετικές καμπύλες να μην μεταβάλλονται έντονα στην περιοχή των υψηλών. Η συμπεριφορά σε συνάρτηση με την ισχύ είναι, επίσης αναμενόμενη (στο 1Wrms παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο ο θόρυβος, για παράδειγμα). Μικρή αυξητική τάση σε συνάρτηση με την συχνότητα παρατηρείται στην μέτρηση υπό μεγάλη ισχύ (1/3 της μέγιστης).

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω.

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Wrms/8Ω (πράσινη καμπύλη), 10Wrms/8Ω (κόκκινη), 1/3 Pmax/8Ω (πορτοκαλί).

Με φορτίο 4Ω δεν υπάρχουν σοβαρές αλλαγές, όπως θα περίμενε κανείς με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα. Υπάρχουν μικρές αλλαγές στις τιμές σε σχέση με την μέτρηση στα 8Ω, αλλά το πιο εμφανές στοιχείο είναι η ταχύτερη αύξηση της παραμόρφωσης, υπό υψηλή ισχύ, στις υψηλές συχνότητες. Τίποτε δεν ανεβαίνει, πάντως πάνω από το 0.1%.
Η μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ και το φορτίο θυμίζει αρκετά τις καμπύλες που πήραμε στην περίπτωση του SA30 (με το ίδιο στάδιο ισχύος). Υπάρχει ένα “σκαλί”, το οποίο, πιθανώς, καταδεικνύει την μεταγωγή στην τάση τροφοδοσίας. Κατά τα άλλα, η συμπεριφορά είναι η κλασική.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Wrms/4Ω (πράσινη καμπύλη), 10Wrms/4Ω (κόκκινη), 1/3 Pmax/4Ω (πορτοκαλί).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).