Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/03/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης

Focal Vestia Nº2

Focal Vestia Nº2

Το σίγουρο είναι ότι η Focal έχει καταβάλει σοβαρή (και επιτυχημένη) προσπάθεια να σχεδιάσει ένα ηχείο με πολύ προσεγμένη φυσική παρουσία. Το Nº2 είναι ένα εντυπωσιακό ηχείο με ύψος λίγο μεγαλύτερο του ενός μέτρου που τραβά αμέσως την προσοχή για διάφορους λόγους.
Το φινίρισμα περιλαμβάνει πλευρικές επιφάνειες σε μαύρη ή λευκή λάκα και, εναλλακτικά, σκουρόχρωμη ή ανοιχτόχρωμη ξυλεία με την μπάφλα να καλύπτεται από απομίμηση μαύρου ή λευκού δέρματος. Στην δική μας περίπτωση, είχαμε στη διάθεσή μας την λευκή εκδοχή, η οποία ήταν εντυπωσιακή. Στις φωτογραφίες βλέπετε την μαύρη εκδοχή, η οποία είναι ίσως περισσότερο συντηρητική. Η επικάλυψη με το τεχνητό δέρμα κάνει, ασφαλώς την διαφορά.

Focal Vestia Nº2

Το Vestia Nº2 είναι ένα ηχείο δαπέδου που τραβά αμέσως την προσοχή με την φυσική του παρουσία. Η Focal φαίνεται ότι έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεφύγει από την κλασική καμπίνα, χωρίς να καταφύγει σε σχεδιαστικές ακρότητες.

Ένας δεύτερος λόγος για να προσέξετε το Nº2, χωρίς το προστατευτικό πλέγμα (το οποίο εφαρμόζεται μαγνητικά), είναι οι μονάδες μεσαίων και χαμηλών. Τα ηχεία της σειράς Vestia βασίζονται σε γούφερ και μιντ/γούφερ με κώνο από Slatefiber. Το Slatefiber αναπτύχθηκε από την ίδια την Focal (χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια, αναφέρει η εταιρία) και είναι ένα μείγμα ανθρακονημάτων και ενός θερμοπλαστικού πολυμερούς το οποίο παίζει τον ρόλο του συνδετικού υλικού για τα ανθρακονήματα και προσφέρει τα χαρακτηριστικά απόσβεσης στον κώνο. Αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την συνηθισμένη τακτική, εδώ, τα ανθρακονήματα δεν μορφοποιούνται με κάποια πλέξη, απλώς έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό στην τελική δομή, ώστε να εξασφαλίζεται μεγάλη ακαμψία. Επιπροσθέτως, το Slatefiber είναι ο πρώτος κώνος που βασίζεται σε ανακυκλωμένα υλικά (τα ανθρακονήματα είναι προϊόν ανακύκλωσης). Είναι ένα υλικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην σειρά Chora, το 2019 και δημιούργησε αίσθηση όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Από το 2019, το υλικό έχει εξελιχθεί και χρησιμοποιείται, πλέον, και στην επαγγελματική σειρά της εταιρίας (Alpha Evo) καθώς και στην σειρά μεγαφώνων για αυτοκίνητο της Focal. Οι κώνοι των μεγαφώνων αυτών έχουν ιδιαίτερο χρώμα και μοτίβο και ξεχωρίζουν.

Focal Vestia Nº2

Η “κεφαλή” του ηχείου περιλαμβάνει ένα τουίτερ ίντσας ανεστραμμένου θόλου με διάφραγμα από κράμα αλουμινίου/μαγνησίου, για τις υψηλές συχνότητες και ένα μιντ/γούφερ 165mm με κώνο από Slatefiber.

Focal Vestia Nº2

Οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από δύο γούφερ 165mm, επίσης από Slatefiber. Η καμπίνα είναι bass reflex με δύο αυλούς, έναν στην μπάφλα...

Για την απόδοση των υψηλών συχνοτήτων τα ηχεία βασίζονται στο τουίτερ ΤΑΜ, με ανεστραμμένο θόλο “Μ”. Αρχικώς, το συγκεκριμένο τουίτερ είχε αναπτυχθεί για χρήση στον χώρο του αυτοκινήτου, αλλά η εταιρία το εξέλιξε για χρήση και σε ηχεία για τον οικιακό χώρο. Τα μοντέλα της σειράς Vestia είναι τα πρώτα που το χρησιμοποιούν. Το διάφραγμα είναι κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου/μαγνησίου και η ανάρτηση του έχει προφίλ “Μ”, από όπου και έλκει την ονομασία του το μεγάφωνο. Η μπάφλα του τουίτερ είναι μεταλλική με χαρακτηριστικό ελλειψοειδές σχήμα. Η οδήγηση των μεγαφώνων γίνεται από ένα φίλτρο με συχνότητες αποκοπής 280Hz (για τον κλάδο των χαμηλών συχνοτήτων) και 2.800Hz (για τον κλάδο των μεσαίων). Η φόρτιση των γούφερ γίνεται με διπλό bass reflex, με έναν αυλό στην μπάφλα και έναν στην πίσω πλευρά. Η σύνδεση των ηχείων με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ακροδεκτών πολύ καλής ποιότητας, χωρίς να υποστηρίζεται διπλοκαλωδίωση.

Focal Vestia Nº2

... και έναν στο πίσω μέρος.

Focal Vestia Nº2

Η πλίνθος του ηχείου δίνει μια μικρή κλίση. Εδώ τοποθετούνται και τα σημεία στήριξης. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ απλών, ελαστικών σημείων (για πατώματα) και ακίδων (για χαλιά).

Οι παρατηρητικοί θα έχουν ήδη διαπιστώσει από τις φωτογραφίες ότι η πλίνθος του ηχείου είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να δίνει μια μικρή κλίση. Η Focal είναι ιδιαίτερα λεπτομερής ως προς τις οδηγίες τοποθέτησης και το αναλυτικό και καλογραμμένο εγχειρίδιο εξηγεί πολλά πράγματα, κάτι που δεν το συναντούμε συχνά. Οπότε, μπράβο.

Focal Vestia Nº2

Η σύνδεση με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ακροδεκτών πολύ καλής ποιότητας που επιτρέπουν καλό σφίξιμο με το χέρι.

Focal Vestia Nº2

Ο κώνος Slatefiber έχει ιδιαίτερη εμφάνιση, η οποία, πιθανότατα, οφείλεται στα υλικά που χρησιμοποιούνται.