Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/03/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης

Focal Vestia Nº2

Focal Vestia Nº2

Το Nº2 είναι ένα ηχείο με μέτρια συμπεριφορά ως φορτίο. Το ελάχιστο μέτρο της εμπέδησης φτάνει τα 3.3Ω (κοντά στα 100Hz) και η διακύμανση του είναι αρκούντως μεγάλη, καθώς φτάνει τα 33Ω. Αυτή η συμπεριφορά κάνει το ηχείο όχι πολύ φιλικό σε ενισχυτές με χαμηλό συντελεστή απόσβεσης, καθώς θα πρέπει να αναμένονται αρκετές διακυμάνσεις στην απόκριση του συστήματος. Επιπροσθέτως, η φάση της εμπέδησης, έχει μεγάλο εύρος μεταβολής κινούμενη στο διάστημα [-60°,+50°] συμπεριφορά που επιβαρύνει θερμικά το στάδιο ισχύος του ενισχυτή. Στα θετικά, θα πρέπει να καταλογιστεί ότι οι υψηλές τιμές εμφανίζονται σε σημεία όπου το μέτρο της αντίστασης είναι σχετικώς υψηλό (12 και 9.5Ω αντιστοίχως).
Η ανηχοϊκή μέτρηση της ευαισθησίας (για συχνότητες πάνω από τα 250Hz) αποκαλύπτει ένα ηχείο με καλή ομοιογένεια, ειδικά μέχρι τα 10kHz, όπου οι αποκλίσεις είναι μικρές και “στενές” σε εύρος συχνότητας. Πάνω από τα 10kHz, υπάρχει ένα εμφανές “γέμισμα” με ομαλή, αλλά γρήγορη τάση αποκοπής πάνω από τα 15kHz περίπου, μια συμπεριφορά που δείχνει να είναι επιλεγμένη, ώστε να “κόβει” κάπως τον συντονισμό του τουίτερ, ο οποίος κάνει την εμφάνισή του, λίγο πάνω από τα 30kHz. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά από την Focal, η οποία σε άλλα μοντέλα της “άφηνε” τον συντονισμό αυτό ελεύθερο, κάτι που γινόταν ιδιαιτέρως εμφανές στις μετρήσεις. Πολύ ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το προστατευτικό πλέγμα δεν επηρεάζει καθόλου την συμπεριφορά του ηχείου, ιδιαίτερα πάνω από τα 2kHz. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί το Nº2 με την σήτα χωρίς... τύψεις.

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (κόκκινη και πράσινη καμπύλη αντιστοίχως).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση επί του άξονα (συχνότητες πάνω από τα 250Hz) με και χωρίς προστατευτικό πλέγμα (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Η συνολική απόκριση του ηχείου, όπως προκύπτει με splicing near field και ψευδοανηχοϊκής μέτρησης, με εξομάλυνση 0.33 της οκτάβας, δεν κρύβει εκπλήξεις. Στα ευρήματα που αξίζουν σχολιασμό, περιλαμβάνεται μια ήπια βύθιση μεταξύ 1kHz-8kHz, η οποία δεν ξεφεύγει από το όριο των -3dB, παρά ελάχιστα, η ενίσχυση ψηλά (+3dB στα 11.5kHz) και ένα “τσίμπημα” στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, γύρω από τα 100Hz. Η μέση ευαισθησία υπολογίστηκε στα 85.2dBSPL/2.83Vrms/1m και με βάση αυτήν τα σημεία αποκοπής (-3dB) βρίσκονται στα 50Hz και στα 21kHz. Το σημείο αποκοπής για μείωση της ευαισθησίας -6dB είναι στα 45Hz.
Η μέση απόκριση, όπως υπολογίζεται από μετρήσεις επί και εκτός άξονα έχει ομαλή συμπεριφορά στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων και, περιέργως περιλαμβάνει μια μείωση της ευαισθησίας χαμηλά, κάτι εντελώς ασυνήθιστο. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με την συμπεριφορά του ηχείου καθαυτού, αλλά με υποπροϊόν του splicing, καθώς η near field μέτρηση περιελάμβανε μόνο τα γούφερ και τα bass reflex και όχι το μιντ-γούφερ. Επομένως, μη τη λάβετε υπόψιν σας.
Η βηματική απόκριση είναι η αναμενόμενη. Το τουίτερ φαίνεται να λειτουργεί σε αναστροφή φάσης και η μετάβαση από την μια μονάδα στην άλλη γίνεται πολύ ομαλά. Η απόσβεση των γούφερ είναι πολύ καλή και, πράγματι, από την καμπύλη λείπει ο συντονισμό του τουίτερ, δικαιώνοντας την επιλογή της Focal στην απόκριση.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms) με εξομάλυνση 1/3oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (πράσινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (listening window, κόκκινη καμπύλη).

Βηματική απόκριση.

Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων περιλαμβάνει μια σειρά ορατών συντονισμών, ο ισχυρότερος των οποίων βρίσκεται στην περιοχή του 1kHz, με χρόνο απόσβεσης μεγαλύτερο των 3ms. Ο δεύτερος ισχυρότερος συντονισμός βρίσκεται στην περιοχή των 8.5kHz με χρόνο απόσβεσης 1.9ms. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το ηχείο φαίνεται αρκετά γρήγορο.
Το πολικό διάγραμμα του Nº2, στο οριζόντιο επίπεδο, δείχνει μια καλή συμπεριφορά σε θέματα ακτινοβολίας στον χώρο, καθώς οι καμπύλες βρίσκονται μέσα στο διάστημα [0, -6dB] για γωνίες ±30° μέχρι τα 16kHz. Το ηχείο “στενεύει” γρήγορα στις πολύ υψηλές συχνότητες και υπάρχει μια ήπια τάση beaming. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά ομοιογενές ηχείο, εκτός άξονα, που θα δημιουργήσει ένα σωστό πεδίο αντήχησης, επομένως μπορεί κάποιος να το ακούσει από σχετικώς μεγάλη απόσταση.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Η καμπίνα του Nº2 αποδείχθηκε καλοκατασκευασμένη και στιβαρή χωρίς αξιοσημείωτους συντονισμούς. Η μπάφλα παραμένει κάτω από τα -55dBm/s2 ενώ οι πλευρικές επιφάνειες είναι ακόμη πιο “ήσυχες” με τις τιμές των συντονισμών να βρίσκονται κάτω από τα -60dBm/s2.

Thumbnail Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας.

Στάθμη επιταχύνσεων του πλευρικού τοιχώματος της καμπίνας.