Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/03/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης

Focal Vestia Nº2

Focal Vestia Nº2

Για την ακουστική αξιολόγηση, τα Vestia Nº2 αντικατέστησαν τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM50 PSL) και οδηγήθηκαν από τον τελικό αναφοράς (Parasound HCA3500). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό με προενισχυτή τον Melos Plus Series Line και ψηφιακή πηγή το σύστημα της Teac Esoteric (P70/D70), με το WiiM Pro στη θέση του network bridge.
Η εγκατάσταση του ηχείου στον χώρο δεν κρύβει ιδιαίτερες δυσκολίες. Θα πρέπει, ωστόσο, να ληφθεί υπόψιν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγαλούτσικο ηχείο δαπέδου, κατά τα φαινόμενα κάπως “πλούσιο” χαμηλά, που θέλει μια προσοχή σε ό,τι αφορά την θέση του σε σχέση με τα όρια του χώρου. Οι γνωστοί κανόνες, πάντως, ισχύουν. Σε ελεύθερο χώρο, το Nº2 θα ξεδιπλώσει τον καλύτερο εαυτό του. Αποφύγετε να το στριμώξετε σε γωνία. Το λέει και η ίδια η Focal, στο εγχειρίδιο χρήσης.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις με το Focal στον χώρο, αντικατοπτρίζει με αρκετή ακρίβεια την μέτρηση της απόκρισης (για να μην πηγαίνει το μυαλό σας στο πονηρό, οι πρώτες εντυπώσεις καταγράφονται πριν από την εργαστηριακή αξιολόγηση). To Nº2 είναι ένα ηχείο με πολύ καλή απόδοση χαμηλά, επιβάλλεται με το μπάσο του, γεμίζει τον χώρο εύκολα και με τρόπο επιβλητικό, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκούντως ήπιο και μαλακό, ειδικά στην ανώτερη περιοχή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ξεκούραστο, ευχάριστο και ευνοεί μακρόχρονες ακροάσεις σε αρκετά υψηλές στάθμες, στις οποίες αισθάνεται ιδιαίτερα άνετα. Τούτων λεχθέντων για την τονική του ισορροπία, θα πρέπει να αναφερθούν και οι πολύ καλές δυνατότητες του ηχείου σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας. Σαφήνεια, βάθος και διαφάνεια, είναι τα χαρακτηριστικά που είναι αδύνατον να σου διαφύγουν, ακόμη και αν ακούς τα ηχεία όρθιος. Δεν είναι ότι δεν το περιμέναμε από τους Γάλλους, βεβαίως...

Focal Vestia Nº2 Focal Vestia Nº2

Στις λεπτομέρειες τώρα, το ηχείο έχει ταλέντο στις πολύ χαμηλές συχνότητες. Ακούγεται μεγαλύτερο από ότι είναι, και δημιουργεί άνετα ατμόσφαιρα με έργα που έχουν σημαντικό περιεχόμενο. Με -6dB κάτω από τα 50Hz, περιμένεις μια καλή αίσθηση ελέγχου και πράγματι την παίρνεις, με πολύ καλό παλμό και αίσθηση διαύγειας. Δεν λείπει, όμως, τίποτα και το αποτέλεσμα ξαφνιάζει ευχάριστα. Οι χαμηλές συχνότητες είναι παρούσες, θα έλεγες ότι επιβάλλονται κάπως, υπογραμμίζοντας τα ρυθμικά μέρη και την παρουσία των μεγάλων εγχόρδων. Εδώ είναι που θα επιδράσει αρνητικά η κακή τοποθέτηση, γιατί το ηχείο δεν έχει απολύτως καμία ανάγκη ενίσχυσης στο μπάσο (και τα +6dB από μια γωνία, θα το κάνουν να ακουστεί υπερβολικό). Κάτω από τις σωστές συνθήκες θα το ευχαριστηθείς, όμως. Γεμάτο, γρήγορο (ελάχιστα πιο αδρό στις περιγραφές σε σχέση με το ηχείο αναφοράς) είναι έντονα παρόν.
Η μεσαία περιοχή εστιάζεται ελάχιστα πίσω από τον άξονα των ηχείων, μια επιλογή που είναι θέμα αισθητικής, περισσότερο, και λιγότερο θέμα ακρίβειας, γιατί η ακρίβεια δεν λείπει. Απλώς, το άκουσμα είναι φυσικό, με σωστό layering, ευχάριστα φωτεινό και όσο πρέπει αναλυτικό χωρίς να είναι αυτό “in-your-face” βάσανο που έχω συνηθίσει από τα SCΜ-50. Νομίζω ότι και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα συνειδητό και προσεκτικά επιλεγμένο voicing από την πλευρά της Focal. Δεν λείπει τίποτα και σε αφήνει στην ησυχία σου να απολαύσεις τη μουσική σου.
Ψηλά, η έκταση είναι καλή, με μια αίσθηση ηπιότητας και μαλακής απόδοσης, καλή απόδοση των μετώπων και αίσθηση της ταχύτητας και ελάχιστα μειωμένο σώμα και ταχύτερη απόσβεση σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από τα ηχεία αναφοράς. Το τελικό αποτέλεσμα, θα το μαντέψατε, είναι ξεκούραστο, ευχάριστο, με ισορροπημένη αίσθηση παρουσίας. Μπορείς να ακούσεις το Nº2 σε πολύ υψηλές εντάσεις αλλά δεν θα εισπράξεις ποτέ σκληρότητα και “ξύσιμο”. Ακριβές και φιλικό στο αυτί.
Η στερεοφωνική εικόνα ανήκει στα πολύ δυνατά σημεία του ηχείου. Ελάχιστα πίσω (το είπαμε και για το μεσαίο αυτό, είναι αλληλένδετα), με αυστηρά καθορισμένα όρια στο πλάτος και πολύ καλή αίσθηση του βάθους, τα Focal το μόνο που ζητούν είναι μια καλή ηχογράφηση και θα αποζημιώσουν με πολύ καλή παρουσία στο χώρο, σαφήνεια στις περιγραφές της ατμόσφαιρας, σταθερότητα στον εστιασμό των ηχητικών αντικειμένων και πολύ καλή περιγραφή του αέρα. Αν το κομμάτι έχει πληροφορίες εκτός φάσης, το envelopment είναι αντάξιο των υπόλοιπων στοιχείων που μόλις αναφέραμε και το αποτέλεσμα θεαματικό.

Τελικώς...

... θα το γράψω όπως ακριβώς το σκέφτηκα: All around. Αυτό είναι το Vestia Nº2. Ένα ηχείο με πολύ καλοσχεδιασμένο χαρακτήρα, που δεν κάνει εκπτώσεις στο χαμηλό και έχει καλές δυνατότητες απόδοσης της λεπτομέρειας, χωρίς να γίνεται κουραστικό. Νομίζω ότι ανήκει στην κατηγορία των ηχείων που χαίρεσαι να τα ακούς. Επομένως, ακούστε το οπωσδήποτε!