Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/10/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO

Cayin Phono-1

Thumbnail_φωτο

Ο Phono-1 είναι μια συσκευή που, γενικώς, δεν τραβά την προσοχή. Το κύκλωμα φιλοξενείται σε ένα, κατά τα φαινόμενα, συμβατικό κλειστό σασί η πρόσοψη του οποίου περιλαμβάνει απλώς έναν διακόπτη on-off και το αντίστοιχο led. Η επιλογή αυτή, επιτρέπει την τοποθέτηση της συσκευής σε ένα οποιοδήποτε ράφι του ρακ, χωρίς πρόβλημα και με μικρές απαιτήσεις σε ύψος αλλά η Cayin κάνει τη διαφορά στις λεπτομέρειες: Οι λυχνίες του κυκλώματος είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες από την μια πλευρά του Phono-1, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα εναλλαγής τους χωρίς την ανάγκη εργαλείων. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να αφαιρέσει το προστατευτικό της κάθε λυχνίας και να την τραβήξει έξω από την λυχνιολαβή.

Φωτογραφία

Το σασί του Phono-1 είναι συμβατικό, με μικρό πλάτος και ιδιαίτερα λιτή πρόσοψη. Μπορεί να τοποθετηθεί άνετα οπουδήποτε.

Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, ο προενισχυτής προσφέρει τα βασικά: Ξεχωριστή είσοδο για κεφαλές κινητού μαγνήτη και κινητού πηνίου (επομένως μπορεί να συνδεθούν δύο διαφορετικές κεφαλές ταυτοχρόνως) και δυνατότητα επιλογής υψηλής/χαμηλής αντίστασης εισόδου στην περίπτωση των MC (100Ω/47Ω) αντιστοίχως. Η αντίσταση στην είσοδο MM είναι, κατά τα γνωστά, 47kΩ. Η έξοδος προς τον προενισχυτή line είναι single ended. Όλα τα βύσματα που χρησιμοποιούνται είναι καλής ποιότητας, επίχρυσα και το μόνο που μπορεί να προσάψει κανείς στην Cayin είναι η επιλογή της να τοποθετήσει του σχετικούς διακόπτες στο πίσω μέρος. Προς υπεράσπιση της εταιρίας, δεν είναι διακόπτες που τους χρησιμοποιεί κανείς συχνά, εκτός και αν έχει πολλές κεφαλές και αλλάζει συχνά το setup του, ή δύο διαφορετικά πλατό τα οποία χρησιμοποιεί ταυτοχρόνως.

Φωτογραφία

Η πρόσοψη περιλαμβάνει μόνο τον διακόπτη on-off και το ενδεικτικό λειτουργίας.

Φωτογραφία

Οι δυνατότητες σύνδεσης περιλαμβάνουν τα απαραίτητα: υπάρχουν δύο είσοδοι (για κεφαλές MM/MC) με τον απαραίτητο επιλογέα και μια single ended έξοδος προς τον προενισχυτή line. Τα βύσματα είναι καλής ποιότητας.

Το κύκλωμα του Phono-1 βασίζεται σε τρεις διπλοτριόδους 12AX7 (στην περίπτωση της συγκεκριμένης συσκευής, της ίδιας της Cayin). Αν και η εταιρία δεν δίνει λεπτομέρειες για την δομή του κυκλώματος, είναι σαφές ότι και οι τρεις λυχνίες αφορούν τα στάδια από τον προενισχυτή MM και μετά, αφού η αρχική ενίσχυση του σήματος από τις κεφαλές κινητού πηνίου (και η επιλογή της αντίστασης εισόδου) γίνεται μέσω μετασχηματιστών step-up.

Φωτογραφία

Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του διακόπτη επιλογής της αντίστασης εισόδου για τις κεφαλές MC. Τα βύσματα είναι καλής ποιότητας.

Φωτογραφία

Οι τρεις λυχνίες του κυκλώματος (διπλοτρίοδοι 12ΑΧ7) είναι πλευρικώς τοποθετημένες σε μια ειδικά διαμορφωμένη εσοχή. Τα retainers είναι τυπικώς απαραίτητα επειδή η θέση των λυχνιών είναι οριζόντια και όχι κατακόρυφη αλλά μπορούν να αποτελέσουν σημείο πειραματισμού (λειτουργία με και χωρίς αυτά). Πάντως, δεν είναι γειωμένα (υπάρχει πολύ συζήτηση για το θέμα αυτό, στον χώρο των σχεδιάσεων χαμηλού θορύβου).

Το κύκλωμα του προενισχυτή είναι μια τακτική “αράχνη”, με καλής ποιότητας υλικά (ξεχωρίζουν οι πυκνωτές χαμηλών ανοχών της MultiCap οι οποίοι κατασκευάζονται ως συστοιχίες μικρότερων πυκνωτών σε ένα κοινό περίβλημα) και το τροφοδοτικό είναι, συμβατικό, γραμμικό με τις απαραίτητες σταθεροποιήσεις και το σχετικό τσοκ (custom της Cayin). Γενικά, η ποιότητα κατασκευής φαίνεται να είναι πολύ καλή (και όσοι “ψάχνονται” για αλλαγές μπορούν να τις κάνουν σχετικώς εύκολα).

Φωτογραφία

Ο Phono-1 κρύβει μια φροντισμένη και τακτική κατασκευή στο εσωτερικό του. Ο μετασχηματιστής τροφοδοσίας βρίσκεται απομονωμένος σε μεταλλικό κλωβό, επάνω δεξιά.

Φωτογραφία

Το τροφοδοτικό της συσκευής μαζί με το αποπνικτικό πηνίο (τσοκ).

Φωτογραφία

Η αρχική προενίσχυση του σήματος από την κεφαλή κινητού πηνίου γίνεται με μετασχηματιστές step-up, οι οποίοι δίνουν και την δυνατότητας επιλογής της αντίστασης εισόδου.

Φωτογραφία

Το βασικό κύκλωμα της συσκευής δεν περιλαμβάνει τυπωμένο κύκλωμα. Τα υλικά είναι ποιοτικά και η συναρμολόγηση πολύ καλή.