Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/10/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO

Cayin Phono-1

Thumbnail_φωτο

Η τοποθέτηση του Phono-1 δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Όπως αναφέρθηκε ήδη, η σχεδίαση του σασί επιτρέπει την χρήση οποιουδήποτε ραφιού με λογικό ύψος χωρίς να υπάρχουν προβλήματα θερμότητας. Η συσκευή αντικατέστησε τον προενισχυτή phono που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (Rotel RHQ-10 “Mitchi”) και οδηγήθηκε από τον συνδυασμό Linn LP12/Ittok/Karma. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL)

H πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τον προενισχυτή της Cayin, είναι ότι έχει να κάνει με μια συσκευή ικανή να μεταφέρει τις λεπτομέρειες και την συνολική αίσθηση του κάθε δίσκου, όπως αυτός διαβάζεται από την κεφαλή, χωρίς να εισάγει κάποιο συγκεκριμένο χαρακτήρα, ευχάριστο ή δυσάρεστο, εμφανίζει χαμηλό θόρυβο και καλές δυνατότητες απόδοσης των δυναμικών. Με τον Phono-1, το σύστημα αναφοράς διατήρησε τη δυνατότητά του να κατεβαίνει αρκετά χαμηλά, και αυτό που πήρα ήταν καλός έλεγχος, μετρημένος όγκος χωρίς υπερβολές και πολύ καλή απόδοση των ρυθμικών μερών. Το σύστημα δεν είχε πρόβλημα να γεμίσει τον χώρο και να εντυπωσιάσει (δεδομένων αντίστοιχων δίσκων) χωρίς να γίνεται βαρύ και ασαφές (εν προκειμένω, τα -0.6dB που μετρήσαμε στην αποέμφαση ίσως να παίζουν τον ρόλο τους) αλλά, αντιθέτως, να δημιουργεί μια αίσθηση καθαρότητας και διαύγειας. Σόλο όργανα με μεγάλο όγκο, αποδόθηκαν με λεπτομέρεια, παλμό και καλή κλίμακα μεγέθους, ενώ η συμφωνική ορχήστρα ήταν παρούσα στον χώρο με πολύ καλή κίνηση και σαφή περιγραφή των μεγάλων εγχόρδων.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Η ουδέτερη αυτή συμπεριφορά φαίνεται να επεκτείνεται και στην περιοχή των μεσαίων συχνοτήτων τα κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι η τήρηση μια σχετικής απόστασης από τον ακροατή και οι καλές δυνατότητες στην περιγραφή των φωνών, σόλο και χορωδίας, οι οποίες εστιάστηκαν άψογα στον χώρο, με αέρα και λεπτομέρεια στην περιγραφή της άρθρωσης καθώς και πολύ καλή απόδοση της δυναμικής αντίθεσης. Τα σχόλια αυτά ισχύουν και για την περίπτωση των οργάνων της περιοχής, με την συνολική εντύπωση να είναι αυτή της ακρίβειας και της ουδετερότητας. Ο Phono-1 δεν φαίνεται να αποκλίνει προς το ευφωνικό και να ωραιοποιεί τα πράγματα.
Ψηλά, ο προενισχυτής της Cayin φαίνεται να διαθέτει καλή έκταση, είναι ξεκούραστος και αέρινος, ίσως ελάχιστα πιο σκοτεινός σε σχέση με τον προενισχυτή αναφοράς, όσον αφορά στην περιγραφή του αρμονικού περιεχομένου, χωρίς ποτέ να γίνεται σκληρός ή δυσάρεστος ακόμη και σε υψηλές στάθμες, με εξαίρεση -φυσικά- την περίπτωση που ο ίδιος ο δίσκος έχει προβλήματα. Ο Phono-1 δεν κρύβει τέτοιου είδους λεπτομέρειες και, έχω την εντύπωση, ότι θα εκθέσει άσχημα διάφορες υπέρ-συμπιεσμένες χαράξεις με πολύ μέτρια δυναμικά, οι οποίες ακούστηκαν ακριβώς έτσι, δηλαδή, χάλια. Αν ψάχνετε μια ηχητική ταυτότητα που θα “διορθώσει” τέτοιου τύπου καταστάσεις κάνοντάς τις κάπως πιο ήπιες και ευχάριστες, θα πρέπει, ίσως, να πειραματιστείτε με τις λυχνίες του προενισχυτή αναζητώντας μια καταλληλότερη επιλογή.

Όσον αφορά την στερεοφωνική εικόνα, τέλος, με τον Phono-1 στη θέση του προενισχυτή, το σύστημα διατήρησε απολύτως τις δυνατότητές του οι οποίες υπαγορεύονται (κατά κύριο λόγο) από τις δυνατότητες τράκινγκ του συνδυασμού Ittok/Karma. Αυτό σημαίνει ότι ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από ένα soundstage με καλό πλάτος και καλό βάθος, πολύ καλή δυνατότητα εστιασμού των μεμονωμένων ηχητικών πηγών, αέρα μεταξύ των μεγάλων οργανικών ομάδων και καλή περιγραφή στην κίνηση. Η ομοιότητα των καναλιών, εδώ, φαίνεται να παίζει τον ρόλο της και, πράγματι, ο προενισχυτής της Cayin δεν “ακούγεται” καθόλου, αφήνοντας τις μικρές λεπτομέρειες να ξεπηδούν από τα ηχεία και δημιουργώντας μια ευχάριστη αίσθηση παρουσίας, όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακής μεν, με σαφή χαρακτηριστικά ακρίβειας και σταθερότητας, δε.

Τελικώς...

... δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με μια αξιοσημείωτη πρόταση από την πλευρά της Cayin: Με καλή ποιότητα κατασκευής, όλες τις απαραίτητες δυνατότητες και προσεγμένος σε τεχνικές λεπτομέρειες, ο Phono-1 είναι ένας προενισχυτής ουδέτερος, ακριβής και ευχάριστος, ο οποίος απευθύνεται σε όσους θέλουν να ψάξουν λίγο παραπάνω το αναλογικό front end τους χωρίς να ξεπεράσουν τα όρια της μεσαίας κατηγορίας τιμής. Προσθέστε σε αυτά και την δυνατότητα εύκολης αλλαγής των λυχνιών (υπό προϋποθέσεις, σημαντική ευκολία) και έχετε απέναντί σας μια συσκευή ιδιαίτερα ελκυστική. Αν ψάχνετε phono, θα πρέπει να τον δείτε και να τον ακούσετε οπωσδήποτε.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Cayin Phono-1 (Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, MC High/100Ω)
  2. Προενισχυτής phono αναφοράς (Rotel RHQ10/Linn Sondek LP12/Ittok/Karma