Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/07/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Crimson Electronics 710/640E

Thumbnail_φωτο

O προενισχυτής και οι τελικοί ενισχυτές της Crimson αντικατέστησαν τους ενισχυτές αναφοράς που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και κλήθηκαν να οδηγήσουν τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM50-PSL). Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο το ζευγάρι Teac Esoteric P70/D70 (ρυθμισμένο για upsampling 4x και με σύνδεση διπλού AES-3 μέσω καλωδίων DC-110 της Nirvana) ενώ -όπως ήταν αναμενόμενο- δεν απέφυγα τον πειρασμό να ακούσω και μερικά LP μέσω της εισόδου phono του προενισχυτή με πηγή το Linn Sondek LP12/Ittok/Karma.
H εγκατάσταση των ενισχυτών δεν κρύβει κάποια δυσκολία (καταλαμβάνουν μικρό χώρο και μπορεί κανείς να τους τοποθετήσει σε ένα ράφι ενός τυπικού ρακ) και η χρήση του προενισχυτή είναι προφανής. Στο εγχειρίδιο χρήσης θα πρέπει να καταφύγει κανείς μόνο για να ενεργοποιήσει κάποιες από τις ρυθμίσεις που γίνονται μέσω του πλήκτρου “Mode”.

H πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το σύστημα της Crimson είναι αυτή της ευχάριστης, εύηχης παρουσίας στον χώρο. Ο ακροατής έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται απέναντι από ένα σύστημα που έχει καλή ακρίβεια και μπορεί να περάσει τις διάφορες λεπτομέρειες μιας ηχογράφησης χωρίς πρόβλημα, αλλά κύριο μέλημα του είναι να μην κουράσει τον ακροατή. Διαφανείς, με ιδιαίτερα χαμηλό θόρυβο και με αίσθηση ταχύτητας, οι ενισχυτές της Crimson είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια εικόνα με πολύ καλή έκταση και ανάλυση, σαφή εστιασμό των ηχητικών πηγών και, ίσως, λίγο περιορισμένη αίσθηση του βάθους αλλά πάνω από όλα καταφέρνουν να γεμίσουν έναν μέτριο σε όγκο χώρο χωρίς να προβληματίσουν με την παρουσία τους τον ακροατή, ο οποίος πολύ γρήγορα θα τους ξεχάσει και αφοσιωθεί στην μουσική. Με βάση την παρατήρηση αυτή, φαίνεται ότι ο Powell ανήκει σε αυτούς τους σχεδιαστές που έχουν καταφέρει να βρουν μια ενδιαφέρουσα ισορροπία μεταξύ ακρίβειας και χαρακτήρα (κάτι όχι συχνό μεν, αλλά όχι και εντελώς ασυνήθιστο) και να απευθυνθεί με αξιώσεις στους φίλους της υψηλής πιστότητας που ψάχνουν το ιδιαίτερο και το ξεχωριστό. Τούτων λεχθέντων, μη φανταστείτε ότι έχουμε να κάνουμε με τίποτε αυθαίρετο και υπερβολικό... Οι Crimson πέρασαν με άνεση την λεπτομέρεια και τα δυναμικά χαρακτηριστικά που έχω συνηθίσει από την πηγή αναφοράς και η ακρίβεια δεν θα σας λείψει καθόλου.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Χαμηλά, οι ενισχυτές φάνηκε να έχουν πολύ καλή έκταση και δυνατότητες περιγραφής του όγκου και του σώματος της περιοχής, με καλή λεπτομέρεια και ταχύτητα. Έργα με σημαντικό περιεχόμενο εδώ, αποδόθηκαν ευχάριστα, ενίοτε επιβλητικά και μοναδικός περιορισμός φάνηκε να είναι η ισχύς των τελικών. Οι 640E επαρκούν και με το παραπάνω για την δημιουργία αρκετά υψηλής στάθμης σε έναν μικρό/μεσαίο χώρο και σε τυπικές θέσεις ακρόασης (περί τα 2.7 μέτρα από τα ηχεία) ο ακροατής θα νοιώσει απόλυτα ικανοποιημένος. Η ταχύτητα και ο χαμηλός θόρυβος του συστήματος συνεπικουρούν στην δημιουργία της αίσθησης ότι το σύστημα έχει δυνατότητες απόδοσης των δυναμικών και, επιπροσθέτως, η συμπεριφορά των τελικών κοντά στο όριό τους είναι ιδιαίτερα πολιτισμένη. Πιο συχνά θα καταλάβεις ότι το έχεις παρακάνει με βάση την σχετική ένδειξη στην πρόσοψη των ενισχυτών παρά θα ακούσεις το σύστημα να διαμαρτύρεται και να γίνεται σκληρό. Αυτός ο χαρακτήρας επέτρεψε στο σύστημα αναφοράς (με τους Crimson στη θέση των ενισχυτών) να διατηρήσει τις πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής των ρυθμικών μερών που ακούστηκαν όσο πρέπει γεμάτα και γρήγορα.

Η μεσαία περιοχή διακρίνεται για τις πολύ καλές δυνατότητες ανάλυσης και τον αέρα της. Ο ακροατής έχει μια ήπια αίσθηση εγγύτητας με την σκηνή να έχει μεγάλο μέγεθος και να εστιάζεται σε σχετικώς μικρή απόσταση αλλά παράλληλα εισπράττει πολύ καλή λεπτομέρεια στην άρθρωση της φωνής και στην θέση των πηγών στο χώρο σε συνδυασμό με ένα ήπιο χαρακτήρα ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητος ειδικά σε σκληρές, στεγνές ηχογραφήσεις. Αυτό υπογραμμίζει την φιλική προσωπικότητα των Crimson, η οποία -νομίζω- θα εκτιμηθεί δεόντως από πολλούς. Μουσικά έργα με μέρη για μεγάλες χορωδίες αποδόθηκαν με τρόπο επιβλητικό και, γενικώς, η αίσθηση του χώρου και της κίνησης της μεγάλης ορχήστρας ήταν πολύ καλή.
Ψηλά, το σύστημα της Crimson έδειξε να έχει έκταση και να διατηρεί την ευχάριστη ταυτότητά του, δημιουργώντας μια αίσθηση αρμονικού πλούτου και θετικής παρουσίας. Οι ενισχυτές ακούστηκαν ευγενικοί, με πολύ καλή αίσθηση ταχύτητας και σωστό σώμα (ειδικά σε έργα με μεταλλικά κρουστά και μικρά μεταλλικά πνευστά), ελάχιστα ταχύτεροι στην απόσβεση χωρίς να γίνονται στεγνοί ή σκληροί. Αυτή η συμπεριφορά (σε συνδυασμό, μάλιστα με την απόδοση στη μεσαία περιοχή) δίνει στο συνολικό άκουσμα αυτή την ξεκούραστη αίσθηση η οποία αποτελεί, κατά πάσα πιθανότητα, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ενισχυτών και, εν τέλει ικανοποιεί τον ακροατή δίνοντάς του την ευκαιρία να ακολουθήσει μόνο τη μουσική χωρίς να ασχολείται ιδιαίτερα με τις επιμέρους συνιστώσες του ακουστικού ερεθίσματος (ίσως, μια πιθανή ερμηνεία του όρου “μουσικός”, που κάποτε χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν ενισχυτή).
Τέλος, η είσοδος της φωνογραφικής κεφαλής αποδείχθηκε ανάλογης ποιότητας με το υπόλοιπο πακέτο. Φάνηκε να έχει χαμηλό θόρυβο και πέρασε με άνεση τις λεπτομέρειες και την ατμόσφαιρα των δίσκων αναφοράς, επιτρέποντας στην αναλογική πηγή να εκμεταλλευθεί (κατά το δυνατόν) την καλή δυναμική περιοχή και την ομοιότητα των καναλιών του προενισχυτή. Σαφώς, πρόκειται για ένα σοβαρό πρόσθετο πλεονέκτημα αν και θα θέλαμε λίγο μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα ρύθμισης της αντίστασης και της ευαισθησίας της εισόδου.

Τελικώς...

... οι ενισχυτές της Crimson ανήκουν χωρίς αμφιβολία στην κατηγορία των συσκευών εκείνων που μπορούν να δημιουργήσουν συναισθήματα και να δεθούν με τον χρήστη σε επίπεδο πέραν αυτού που καθορίζει την τυπική του αποστολή. Με ενδιαφέρουσα κατασκευή, καλή συμπεριφορά στο εργαστήριο και απόκλιση από την πεπατημένη, όπου έχει κριθεί απαραίτητο, απευθύνονται σε ακροατές με άποψη και, χωρίς αμφιβολία έχουν το ενδιαφέρον τους. Αξίζει τον κόπο να τους δείτε και να τους ακούσετε από κοντά.