Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/12/2011

flag
english
abstract

GROUP TEST: ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΕΣ/ΤΕΛΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΜΕΧΡΙ 4.000 ΕΥΡΩ

Quad Elite Pre/Elite QSP

Μετά από μια περίοδο πολύ χαμηλών τόνων (έως και απουσίας -θα έλεγε κανείς), η Quad φαίνεται να επιστρέφει και να επιστρέφει με σοβαρούς στόχους. Το σύστημα της δοκιμής αυτής είναι το πρώτο που δοκιμάζουμε εδώ και... δεκαετίες (προ-internet!) και ανήκει στην σειρά “μισού” πλάτους Elite. Η Quad φαίνεται να έχει φροντίσει πολύ προσεκτικά τα θέματα της αισθητικής και των δυνατοτήτων σε μια προσπάθεια να προτείνει ένα ενδιαφέρον και πλήρες πακέτο. Ο προενισχυτής προσφέρει τρεις εισόδους line, ένα βρόχο εγγραφής, καθώς επίσης και μια είσοδο phono για κεφαλές κινητού μαγνήτη ή κινητού πηνίου. Σε αυτές θα πρέπει να προσθέσετε και όλες τις εισόδους (δέκτη, cd, κλπ) οι οποίες είναι διαθέσιμες μέσω ενός ειδικού βύσματος D-type και αφορούν σε συσκευές της σειράς Elite οι οποίες διασυνδέονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατός και ο τηλεχειρισμός τους. Η σύνδεση με τον τελικό γίνεται μέσω μιας εξόδου line. Ο προενισχυτής περιλαμβάνει πλήρεις ρυθμίσεις τονικότητας και ισορροπίας (και μάλιστα περιλαμβάνει μια έκδοση του ιστορικού ρυθμιστικού “Tilt” για το οποίο η εταιρία είναι πολύ γνωστή) και συνοδεύεται από πλήρες τηλεχειριστήριο. Ο τελικός QSP περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα, ήτοι μια είσοδο line και ένα ζεύγος ακροδεκτών σύνδεσης των ηχείων. Το εσωτερικό του προενισχυτή είναι εντυπωσιακό με βάση την τιμή του. Τα κυκλώματα ενίσχυσης line υλοποιούνται με τελεστικούς OP275 της Analog Devices ενώ η είσοδος του σταδίου προενίσχυσης χρησιμοποιεί LT1115. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ενός PGA2311. H τροφοδοσία είναι προσεγμένη, με τοπικές σταθεροποιήσεις και η επιλογή των εισόδων γίνεται μέσω ηλεκτρονόμων. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τυπικής ποιότητας με κάποιες εξάρσεις σε κρίσιμα σημεία (όπως στον προενισχυτή phono) οι καλωδιώσεις μηδαμινές και η συνολική ποιότητα κατασκευής πολύ καλή. Ο τελικός ενισχυτής περιλαμβάνει ένα αρκετά ογκώδες τροφοδοτικό (καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του μικρού σασί) με δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και πυκνωτικό φίλτρο 2x10.000μF και ένα στάδιο ισχύος με μεταλλικούς διπολικούς ημιαγωγούς (ΤΟ-3) των 20A. Τα πρώτα στάδια υλοποιούνται με τελεστικούς ενισχυτές. Οι καλωδιώσεις είναι ελάχιστες, τα υλικά τυπικής βιομηχανικής ποιότητας και η ψύξη της συσκευής εξασφαλίζεται από το ίδιο το σασί που είναι διαμορφωμένο ως προέκταση της μικρής, εσωτερικής ψύκτρας.

Φωτογραφία
Φωτογραφία

Μετρήσεις

Ο Elite Pre είναι, στην πράξη, ένας προενισχυτής - buffer με κέρδος 1x αφού απαιτεί σχεδόν 1V στην είσοδο (0.96V) για να εμφανίσει 1V στην έξοδο. Τα περιθώρια υπερφόρτωσης είναι μικρά με τον ψαλιδισμό να έρχεται στα 3V, επίδοση η οποία δικαιολογείται από το γεγονός ότι ο τελικός που κανονικά θα τον συνοδεύσει έχει ευαισθησία κοντά στα 700mV). Οι στατικά μετρημένες παραμορφώσεις είναι από τις χαμηλότερες που μετρήσαμε στη δοκιμή αυτή (0.002% thd+N και 0.001% imd) όπως και ο θόρυβος τόσο από την είσοδο line (-81dBA0 όσο και από την είσοδο phono (84dBA (ΜΜ), 66dBA (MC), δώστε προσοχή στο ότι οι επιδόσεις θορύβου των εισόδων phono αφορούν σε στάθμες αναφοράς 1Vrms στη έξοδο). To φάσμα του σήματος εξόδου επιβεβαιώνει την πολύ χαμηλή παραμόρφωση του προενισχυτή, περιλαμβάνοντας μια δεύτερη αρμονική στα -100.58, ενώ το τροφοδοτικό είναι ιδιαίτερα ήσυχο, όντας και αυτό κάτω από τα -100dB/50Ηz. Η απόκριση συχνότητας είναι πρακτικώς επίπεδη στη ζώνη διέλευσης με ήπια αποκοπή στις πολύ υψηλές συχνότητες (-1.5dB/40kHz).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1Vrms.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1Vrms.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 0.1Vrms, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Vrms.

Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την στάθμη εξόδου.

Ο τελικός QSP απέδωσε 154Wrms/8Ω και 220Wrms/4Ω και οι παραμορφώσεις του παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (0.003% thd+N και 0.002% imd). Η στάθμη του θορύβου ήταν από τις χαμηλότερες της δοκιμής αυτής (-85dBA). Το φάσμα της εξόδου περιλαμβάνει μια ισχυρή δεύτερη αρμονική (-94dBr) η οποία ακολουθείται από μια σειρά συνιστωσών που σβήνουν ήπια (αλλά όχι πολύ γρήγορα) με την πρώτη που βρίσκεται κάτω από τα -100dBr να είναι η πέμπτη. Το τροφοδοτικό, όπως και στην περίπτωση του προενισχυτή, φαίνεται να εισάγει μικρά ποσοστά θορύβου (-90dBr/50Hz, -124dBr/100Hz). Η απόκριση συχνότητας έχει ελάχιστες αποκλίσεις όταν ο ενισχυτής οδηγεί ωμικά φορτία με τάση αποκοπής στις πολύ υψηλές συχνότητες (-2.1dB/40Hz) και αλλοιώνεται ελάχιστα όταν το φορτίο γίνει σύνθετο με μέγιστη απόκλιση στη ζώνη διέλευσης τα 0.12dB. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε πάνω από το 550, επίδοση που δικαιολογεί και την σταθερή αυτή συμπεριφορά.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος στα 8Ω (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος σε σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί και ματζέντα)

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος στα 8Ω.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος στα 8Ω.

Thumbnail Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη τάση εξόδου (p-p) σε φορτίο 8Ω.

Ακουστικές Εντυπώσεις

Η πρώτη ηχητική εντύπωση που εισπράττεις από τους Quad είναι η ακριβώς αντίθετη σε σχέση με την αισθητική τους. Αν και μικροί σε όγκο και χαμηλών τόνων ενισχυτές, γεμίζουν τον χώρο με προκλητική άνεση και δημιουργούν από την πρώτη στιγμή την εντύπωση του πολύ καλού ελέγχου και μιας άμεσης σχέσης μεταξύ ακροάματος και ακροατή, από όπου λείπει εντελώς ο παράγων “συσκευή”. Η εικόνα είναι μεγάλη και επιβλητική σε διαστάσεις με πολύ καλό βάθος και εξαιρετικές λεπτομέρειες από την ηχογράφηση και η μεσαία περιοχή βρίσκεται άψογα ισορροπημένη μεταξύ της έντονης παρουσίας και της σωστής απόστασης από τον ακροατή, μια συνταγή που δεν βλέπουμε συχνά. Οι ενισχυτές δείχνουν να κατεβαίνουν άκοπα πολύ χαμηλά και είναι σε θέση να μεταφέρουν με άνεση τον όγκο και τον επιβλητικό χαρακτήρα των ηλεκτρονικών ήχων καθώς και το σώμα και την κίνηση των μεγάλων εγχόρδων. Στον τομέα αυτό, το ζευγάρι των Quad κινήθηκε στις κορυφαίες θέσεις της δοκιμής και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που θα κερδίσει πολλούς ακροατές. Οι ανώτερες χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν, επίσης, εξαιρετικά, με πολύ καλή λεπτομέρεια και ομοιογένεια. Ο χαρακτήρας των ενισχυτών είναι, γενικώς, ουδέτερος αλλά έχει κάποια σαφή ψήγματα επέμβασης σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά στην ανώτερη μεσαία περιοχή και στις κατώτερες υψηλές συχνότητες όπου διακρίνεται από μια ευχάριστη, φωτεινή και, κατά περίπτωση, στρογγυλή αίσθηση η οποία αφήνει τον ακροατή να χαλαρώσει χωρίς να του στερεί πολλά πράγματα. Ο τελικός έχει καλές δυνατότητες οδήγησης και μπορεί να καλύψει έναν μεσαίο χώρο με ηχεία τυπικής ευαισθησίας, ενώ σε μικρό χώρο και από μικρή απόσταση ακρόασης μπορεί άνετα να συνεργαστεί και με κάτι πιο αναίσθητο ή/και δύσκολο. Κοντά στο όριο της υπερφόρτωσης ο ενισχυτής δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει κάποιες συγκεκριμένες δυνατότητες τις οποίες όταν ξεπεράσει αντιδρά με αρκετά έντονη συμπίεση και ψαλιδισμό. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων δημιουργεί την αίσθηση της πληρότητας, σε ο,τι αφορά την έκταση και διακρίνεται από έναν ήπια φωτεινό και ευχάριστο χαρακτήρα με λίγο στρογγυλεμένα μέτωπα, πλούσιο σώμα και πολύ καλές αποσβέσεις.
Συνοψίζοντας, ο ηχητικός χαρακτήρας των Quad ανήκει σε εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις όπου μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι έχει επιτευχθεί μια άψογη ισορροπία μεταξύ ουδετερότητας και άποψης έτσι ώστε ο ακροατής να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα και των δύο.

Φωτογραφία
Φωτογραφία

Τελικώς...

... το σύστημα της Quad είναι μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της δοκιμής. Όμορφο σχεδιαστικά, με όλες τις απαραίτητες δυνατότητες και επαρκή ισχύ και δυνατότητες οδήγησης για κάθε λογική εφαρμογή διαθέτει, επίσης, έναν άκρως ενδιαφέροντα ηχητικό χαρακτήρα.

Τιμές: 950.- (προ), 1.500.- (τελικός), Σύνολο: 2.450.-

info: Apeiron Audio, τηλ.: 210-600.9540, http://www.apeironaudio.gr/, http://www.quad-hifi.co.uk/