Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/12/2011

flag
english
abstract

GROUP TEST: ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΕΣ/ΤΕΛΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΜΕΧΡΙ 4.000 ΕΥΡΩ

Mystere CA11/PA11

Το ζευγάρι της Mystere είναι ένα από τα πιο όμορφα και τα καλύτερα φινιρισμένα της δοκιμής αυτής. Πρόκειται για δύο συσκευές με μικρό πλάτος οι οποίες βασίζονται ολοκληρωτικά σε λυχνίες για την ενίσχυση του σήματος, τόσο στον προενισχυτή όσο και στον τελικό ενισχυτή.
Ο C11 είναι ένας αρκετά λιτός προενισχυτής, καθώς προσφέρει μόνο τέσσερις εισόδους line και μια αντίστοιχη έξοδο προς τον τελικό. Δεν περιλαμβάνει είσοδο phono ούτε και είσοδο/έξοδο εγγραφής και, επίσης, είναι ο μοναδικός προενισχυτής της δοκιμής ο οποίος δεν διαθέτει τηλεχειρισμό. Αντιστοίχως λιτός είναι και ο τελικός ενισχυτής ο οποίος περιλαμβάνει μια είσοδο line και ένα σετ ακροδεκτών σύνδεσης για τα ηχεία, με λήψεις για ονομαστικές αντιστάσεις 8Ω και 4Ω. Τα βύσματα και στις δύο συσκευές είναι πολύ καλής ποιότητας. Η Mystere επιτρέπει στον χρήστη να αποκαλύψει ή να προστατεύσει τις λυχνίες και των δύο συσκευών χρησιμοποιώντας ένα καλής ποιότητας κάλυμμα.
Ο προενισχυτής βασίζεται σε 4 διπλοτριόδους 6SN7 (δύο ανά κανάλι) και σε μια ανορθώτρια 5AR4. H κατασκευή είναι τύπου “αράχνη”, πολύ τακτική με υλικά καλής ποιότητας και ένα ρυθμιστικό στάθμης σε μορφή βηματικού εξασθενητή ο οποίος υλοποιείται με αντιστάσεις ακριβείας. Η επιλογή των εισόδων γίνεται μηχανικά, μέσω του σχετικού επιλογέα. Ο τελικός ενισχυτής χρησιμοποιεί δύο διπλοτριόδους 6SN7 στο στάδιο οδήγησης και δύο EL34 στο στάδιο ισχύος, σε τοπολογία push-pull. Η κατασκευή του είναι παρόμοια σε ποιότητα με αυτή του προενισχυτή, με καλά υλικά και πολύ καλή συναρμολόγηση.

Φωτογραφία
Φωτογραφία

Μετρήσεις

O προενισχυτής του ζεύγους αποδείχθηκε ένας από τους πλέον ευαίσθητους της δοκιμής αυτής (με μόλις 100mV για έξοδο 1V) και ο πλέον ανεκτικός σε υπερφόρτωση καθώς ο ψαλιδισμός της εξόδου επέρχεται στα 28Vrms (περίπου), για είσοδο 3.2Vrms. Οι παραμορφώσεις του κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα για την κατηγορία (0.8% thd+N, 0.02% imd) όπως και ο θόρυβος του (-59dB). Εκεί, ωστόσο που ο C11 παρέδωσε μαθήματα ήταν στην ακρίβεια του ρυθμιστικού στάθμης, το οποίο ήταν -σχεδόν- μια τάξη μεγέθους πιο ακριβές από τα υπόλοιπα της δοκιμής. Τα φάσματα της εξόδου δείχνουν μια συσκευή με τυπική παραμόρφωση για το είδος του κυκλώματος, όπου η δεύτερη αρμονική έχει τον κύριο λόγο και χαμηλό hum. H απόκριση συχνότητας είναι εκτεταμένη και οι διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών πρακτικώς μηδενικές.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1Vrms.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1Vrms.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 0.1Vrms, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Vrms.

Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την στάθμη εξόδου.

Ο τελικός απέδωσε 45W/8Ω και 21W/4Ω, τυπικές τιμές παραμόρφωσης και θορύβου για το είδος του κυκλώματος, με το διάγραμμα της αρμονικής παραμόρφωσης να χαρακτηρίζεται από μια έντονη δεύτερη αρμονική και αργή πτώση της στάθμης των υπόλοιπων αρμονικών και τον θόρυβο του τροφοδοτικού να είναι σε καλά επίπεδα για το είδος του κυκλώματος. Η απόκριση συχνότητας με ωμικό φορτίο είναι επίπεδη, αλλά ο χαμηλός συντελεστής απόσβεσης (υπολογίστηκε στο 2) δικαιολογεί τις μεγάλες διακυμάνσεις με το σύνθετο φορτίο, η μέγιστη τιμή των οποίων φτάνει τα 3.27dB.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος στα 8Ω (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος σε σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί και ματζέντα)

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος στα 8Ω.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος στα 8Ω.

Thumbnail Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη τάση εξόδου (p-p) σε φορτίο 8Ω.

Ακουστικές Εντυπώσεις

Οι Mystere προσφέρουν μια καλά εστιασμένη και σαφή εικόνα με την σκηνή να είναι αρκετά συγκεντρωμένη στον χώρο που ορίζουν τα δύο ηχεία. Η γενική εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα που τείνει προς την υπερβολή και τον εντυπωσιασμό, αλλά διατηρεί μια καλή ακρίβεια, διατηρώντας παράλληλα έναν προσεκτικά επιλεγμένο χαρακτήρα. Η μεσαία περιοχή αποδίδεται αβίαστα, χωρίς ιδιαίτερες τάσεις ευφωνικότητας και με αρκετές λεπτομέρειες. Χαμηλά, ο τελικός ενισχυτής δείχνει να διατηρεί τον έλεγχο και πήραμε πολύ καλό όγκο και λεπτομέρεια. Οι ενισχυτές γεμίζουν με άνεση τον χώρο, ακόμη και αν τους ζητήσεις το κάτι παραπάνω, χωρίς εμφανή προβλήματα συμπίεσης. Η ουδετερότητα που πήραμε συνδυάστηκε, κατά περίπτωση, από έναν ήπιο και μαλακό χαρακτήρα, ο οποίος μόλις γίνεται αντιληπτός καθώς κάποια σκληρά ακούσματα αποκτούν μια ευχάριστη πλευρά. Οι ενισχυτές μπορούν να καλύψουν έναν μικρό ή και μέτριο χώρο με αρκετά υψηλές στάθμες, αν το ηχείο είναι τυπικά ευαίσθητο και θα κάνουν ένα βήμα πίσω με ηχεία μικρότερης ευαισθησίας.

Φωτογραφία
Φωτογραφία

Η συμπεριφορά τους κοντά και λίγο πάνω από το όριο της υπερφόρτωσης είναι πολύ ομαλή και καθόλου δυσάρεστη, καθώς φαίνεται να εμφανίζουν, απλώς, μια προοδευτική συμπίεση. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων αποδίδεται με πολύ καλή έκταση και καλά χρονικά χαρακτηριστικά. Πήραμε σώμα, καλή απόσβεση και πολύ καλά μέτωπα, ενώ, παράλληλα ο ενισχυτής εμφανίστηκε φωτεινός και ευχάριστος, με καλή αίσθηση του αρμονικού πλούτου. Συνοψίζοντας, το σύστημα της Mystere εμφανίστηκε με επαρκείς δυνατότητες οδήγησης, ισορροπημένο χαρακτήρα ο οποίος, γενικώς, παραμένει ουδέτερος με ελάχιστες παρεμβάσεις οι οποίες θα ικανοποιήσουν τους φίλους των λυχνιών και δεν απογοητεύσουν όσου αναζητούν την ουδετερότητα και τον δυναμισμό.

Φωτογραφία
Φωτογραφία

Τελικώς...

... το δεύτερο αμιγώς λαμπάτο σύστημα της δοκιμής αυτής κινείται σε μια δική του κατηγορία από πλευράς ποιότητας κατασκευής και φινιρίσματος. Διακρίνεται για τον ουδέτερο χαρακτήρα του (με λεπτές, λαμπάτες αποχρώσεις) και θα πρέπει να το δείτε σοβαρά αν η ισχύς του σας είναι αρκετή.

Τιμές: 1.500.- (προ), 1.750.- (τελικός), Σύνολο: 3.250.-

info:Sonus Hi-Fi,  τηλ.: 210-866.0057, http://www.sonus-hifi.gr/, http://www.mystere-eu.com/