Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/12/2011

flag
english
abstract

GROUP TEST: ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΕΣ/ΤΕΛΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΜΕΧΡΙ 4.000 ΕΥΡΩ

Vincent SA-31MK/SP-331MK

Το ζευγάρι των Vincent είναι από τα πλέον μεγάλα σε όγκο και επιβλητικά της δοκιμής αυτής. Είναι επίσης τα μοναδικά που χρησιμοποιούν μεικτή αρχιτεκτονική, καθώς και οι δύο συσκευές μπορούν να θεωρηθούν ως υβριδικές, περιλαμβάνοντας τόσο στάδια με ημιαγωγούς όσο και στάδια με λυχνίες.
O προενισχυτής διαθέτει έξι εισόδους line και δύο ομάδες εξόδων για σύνδεση με τον τελικό ενισχυτή ενώ διαθέτει και μια έξοδο σήματος προς εγγραφή. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ρυθμιστικά τονικότητας καθώς επίσης και τηλεχειρισμό. O SA-31MK είναι ένας από τους τρεις προενισχυτές της δοκιμής αυτής που δεν περιλαμβάνει προενισχυτή phono. O τελικός ενισχυτής διαθέτει μια είσοδο single ended για την σύνδεση με τον προενισχυτή και δύο ομάδες ακροδεκτών σύνδεσης με ηχεία ανά κανάλι. Τα βύσματα και στις δύο συσκευές είναι πολύ καλής ποιότητας.
Το εσωτερικό του προενισχυτή κρύβει ένα κύκλωμα που περιλαμβάνει διακριτούς ημιαγωγούς, για τα πρώτα στάδια και δύο λυχνίες-μινιατούρα 6N16 ανά κανάλι, κατά τα φαινόμενα μοιρασμένες στα πρώτα στάδια και στο στάδιο εξόδου. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ένα ηλεκτροκίνητο ποτενσιόμετρο της Alps. Η τροφοδοσία περιλαμβάνει έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή, φίλτρο 3.300μF και σταθεροποίηση. Η επιλογή των εισόδων γίνεται μέσω ηλεκτρονόμων, η καλωδίωση είναι ελάχιστη, η ποιότητα των εξαρτημάτων τυπική και η γενική ποιότητα κατασκευής πολύ καλή. Ο τελικός ενισχυτής βασίζεται σε ένα τροφοδοτικό με φίλτρα 4x10.000μF ανά κανάλι και η διαχείριση της ισχύος έχει ανατεθεί σε έξι διπολικούς ημιαγωγούς ανά κανάλι. Το στάδιο εξόδου είναι φυσικά τάξης AB, αλλά η εταιρία αναφέρει ότι η πόλωση έχει επιλεγεί έτσι ώστε τα πρώτα 10W/8Ω να αποδίδονται σε τάξη Α. Του σταδίου ισχύος προηγείται ένα στάδιο ενίσχυσης τάσης το οποίο χρησιμοποιεί δύο 6Ν16 και μια διπλοτρίοδο 12AU7 με δική τους, ξεχωριστή τροφοδοσία και audiophile πυκνωτές σύζευξης. Οι καλωδιώσεις είναι μηδενικές, η ποιότητα των υλικών τυπική με εξάρσεις (όπως στην περίπτωση του σταδίου εισόδου) και η γενική ποιότητα κατασκευής πολύ καλή.
Φωτογραφία
Φωτογραφία

Μετρήσεις

Ο SA-31MK αποδείχθηκε αρκετά ευαίσθητος αφού χρειάζεται 150mV περίπου για να αποδώσει 1V στην έξοδο και, παράλληλα, φαίνεται να έχει αρκετά περιθώρια υπερφόρτωσης (χωρίς πάντως να φτάνει τους κορυφαίους στο θέμα αυτό προενισχυτές της Tsakiridis και Mystere). Ο ψαλιδισμός εμφανίζεται λίγο πάνω από τα 6V με σήμα εισόδου 1V περίπου. Οι παραμορφώσεις του προενισχυτής είναι τυπικές (0.02% thd+N και 0.03% imd) όπως και ο θόρυβος ο οποίος μετρήθηκε στα -72dBA. Το φάσμα του σήματος εξόδου περιλαμβάνει μια (αναμενόμενη) δεύτερη αρμονική στα -72dBr με την στάθμη των υπόλοιπων συνιστωσών να μειώνεται γρήγορα κάτω από τα -100dBr, από την τρίτη και μετά. Ο θόρυβος από το τροφοδοτικό είναι μέσα στους χαμηλότερους της δοκιμής (μόλις τέσσερις προενισχυτές έπεσαν κάτω από τα -100dBr), όντας στα -101dBr/50Hz και -106dBr/100Hz. Η απόκριση συχνότητας είναι πρακτικώς επίπεδη, με δύο κανάλια να διαφέρουν ελάχιστα (κάτω από 0.1dB).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1Vrms.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1Vrms.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 0.1Vrms, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Vrms.

Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την στάθμη εξόδου.

O τελικός ενισχυτής απέδωσε 192Wrms/8Ω και 311Wrms/4Ω όντας ο τρίτος ισχυρότερος της δοκιμής, μετά τους Parasound A21 και Micromega PW-400. Οι στατικά μετρημένες παραμορφώσεις του εμφανίζουν τυπικές τιμές (0.20% thd+N, 0.15% imd) και ο λόγος σήματος προς θόρυβο είναι, όπως συνέβη και με τον προενισχυτή ένας από τους καλύτερους που μετρήσαμε, με μια τιμή -91dBrA. Το φάσμα στην έξοδο του SP-331MK είναι αρκετά ζωηρό (προφανώς λόγω του σταδίου εισόδου του) περιλαμβάνοντας μια ισχυρή δεύτερη αρμονική στα -54dBr (από τις υψηλότερες τιμές για ενισχυτή με ημιαγωγικό στάδιο) και σχετικώς αργή μείωση των υπόλοιπων συνιστωσών οι οποίες βρίσκονται κάτω από τα -100dBr μετά την πέμπτη αρμονική. Το τροφοδοτικό του ενισχυτή είναι ένα από τα πλέον ήσυχα της δοκιμής (-110dB/50Hz, -121dB/100Hz). Με συντελεστή απόσβεσης υπολογισμένο πάνω από το 580, η απόκριση συχνότητας δεν έχει και πολλά άξια λόγου στοιχεία. Είναι επίπεδη με μηδαμινές αποκλίσεις στα άκρα, η ομοιότητα των καναλιών είναι άψογη και η μεταβολή της συμπεριφοράς στη ζώνη διέλευσης με σύνθετο φορτίο εξαιρετικά μικρή, κάτω από το 0.1dB.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος στα 8Ω (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος σε σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί και ματζέντα)

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος στα 8Ω.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος στα 8Ω.

Thumbnail Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη τάση εξόδου (p-p) σε φορτίο 8Ω.

Ακουστικές Εντυπώσεις

Ο ήχος των Vincent αναδείχθηκε στους πλέον ευχάριστους της δοκιμής αυτής, με το ζευγάρι να γεμίζει άνετα τον χώρο ακρόασης και να δημιουργεί μια μεγάλη σε πλάτος στερεοφωνική εικόνα η οποία τραβά αμέσως την προσοχή. Ο ακροατής τοποθετείται σχετικώς κοντά στο soundstage και το συνολικό άκουσμα περιλαμβάνει άφθονες λεπτομέρειες. Η μεσαία περιοχή κρίνεται ως ισορροπημένη, ευχάριστη, δεν γίνεται ποτέ δυσάρεστη ή σκληρή, ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες και ο ακροατής αισθάνεται πάντοτε άνετα και μέσα στο πρόγραμμα. Ποτέ, κατά τη διάρκεια της δοκιμής δεν αισθανθήκαμε την ανάγκη να μειώσουμε τη στάθμη. Οι ενισχυτές κατεβαίνουν με άνεση χαμηλά και διαθέτουν πολύ ικανοποιητική έκταση και λεπτομέρεια, έχουν, όμως, έναν αρκετά αυστηρό χαρακτήρα ο οποίος στερεί κάτι από τον όγκο στις πολύ χαμηλές συχνότητες. Οι ακροατές ηλεκτρονικής μουσικής, ίσως θα ήθελαν κάτι παραπάνω, εδώ. Η περιοχή των ανώτερων χαμηλών, από την άλλη είναι από τις καλύτερες της δοκιμής αφού πήραμε αφθονία λεπτομερειών, παλμό και εξαιρετικά πειστικό σώμα. Παρά την έντονα λαμπάτη αρχιτεκτονική του, το σύστημα της Vincent δεν πέφτει στην παγίδα της ανούσιας ευφωνικότητας παραμένοντας, σαφώς, στην ουδέτερη πλευρά των πραγμάτων και αρκούμενο να προσδίδει μια ήπια λαμπρότητα και μια ηπιότητα σε σκληρά ακούσματα, ιδιαίτερα της μεσαίας περιοχής και στα όρια προς τις υψηλές συχνότητες. Από τους ενισχυτές της δοκιμής με παρόμοια χαρακτηριστικά, οι Vincent είναι οι πλέον συντηρητικοί στον τομέα αυτό και συχνά, η επίδραση τους θα περάσει απαρατήρητη. Ο τελικός ενισχυτής, όπως φαίνεται και από τις σχετικές μετρήσεις, έχει πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης και δεν θα συναντήσει δυσκολίες στο να καλύψει έναν λογικά μεγάλο χώρο, ακόμη και αν το ηχείο είναι σχετικώς δύστροπο. Διατηρεί πάντοτε τον έλεγχο και οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται αβίαστα. Θα δυσκολευτείτε πολύ να προσεγγίσετε το όριο της υπερφόρτωσης του. Ψηλά, το ζευγάρι αποδίδει με πολύ σωστό τρόπο, δημιουργώντας την αίσθηση της έκτασης και της αρμονικής πληρότητας, ενώ αναδείχθηκε σε ένα από τα καλύτερα της δοκιμής αυτής σε ο,τι αφορά την ταχύτητα και την απόσβεση. Η γενική αίσθηση της περιοχής είναι αυτή της φωτεινότητας και της ισορροπίας.
Συνοψίζοντας, έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό γενικώς ουδέτερο και κατά περίπτωση ήπια ευχάριστο και φωτεινό, ο οποίος ήταν λίγο περισσότερο ελεγχόμενος χαμηλά, σε σχέση με αυτό που μας αρέσει, ενώ διακρίνεται για τις πολύ καλές δυνατότητες οδήγησής του.

Φωτογραφία
Φωτογραφία

Τελικώς...

... έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση σε επίπεδο σχεδιασμού. Το πακέτο αποτελεί έναν καλό συνδυασμό των πλεονεκτημάτων των λυχνιών με αυτά των ημιαγωγών, κάτι που φαίνεται και στον ηχητικό χαρακτήρα και, επιπλέον, προσφέρει έναν πολύ δυνατό τελικό ώστε να μπορείτε να οδηγήσετε μια μεγάλη ποικιλία ηχείων σε διάφορους χώρους.

Τιμές: 990.- (προ), 1.550.- (τελικός), Σύνολο: 2.540.-

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, http://www.orpheusaudio.gr/, http://www.vincent-tac.de/