Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/01/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Harmonic Audio Labs Zoe/Evoly

Thumbnail_φωτο

Καταρχήν, ας διευκρινισθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, το σασί των Zoe και Evoly θα αλλάξει, γεγονός που δεν είναι περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συσκευές που είχαμε για δοκιμή (και οι οποίες φαίνονται στις φωτογραφίες) ήταν πρώτης γενιάς, από τις πρώτες που κατασκευάστηκαν. Η Harmonic αναφέρει ότι η πρόσοψη θα είναι κατασκευασμένη από μέταλλο μεγαλύτερου πάχους και η αισθητική ελαφρώς διαφορετική και περισσότερο προσεγμένη. Κρίνοντας από την εμφάνιση του μεγάλου ολοκληρωμένου ενισχυτή της εταιρίας, η αισθητική δεν θα είναι πρόβλημα, σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε και σε αυτή την πρώτη έκδοση, οι Harmonic γίνονται αμέσως... συμπαθείς και ξεχωρίζουν από τις χαρακτηριστικά καμπυλωμένες ακμές της πρόσοψης. Ο προενισχυτής είναι όσο απλός μπορεί να είναι (με ένα ρυθμιστικό στάθμης, περιστροφικό επιλογέα εισόδων και, επίσης, περιστροφικό on-off που συμπληρώνονται από οπτική ένδειξη για την επιλεγμένη είσοδο) και το ίδιο μπορεί να πει κανείς για τον Evoly ο οποίος έχει απλώς μια οπτική ένδειξη για την λειτουργία του, με τον διακόπτη ισχύος να είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος του σασί.

Φωτογραφία

Η αισθητική των συσκευών της Harmonic είναι λιτή με χαρακτηριστικά καμπυλωμένες της ακμές της πρόσοψης. Η εταιρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην τελική εμφάνιση τόσο του προενισχυτή όσο και του τελικού.

Ο Zoe διαθέτει τέσσερις εισόδους από τις οποίες η μια είναι balanced και δύο εξόδους προς τον τελικό ενισχυτή, μια single ended και μια balanced. Τα βύσματα που χρησιμοποιούνται είναι καλής ποιότητας. Στην πίσω πλευρά ο χρήστης θα βρει και έναν διακόπτη σύνδεσης και αποσύνδεσης της γείωσης του σήματος από την γείωση ασφαλείας, ώστε να υπάρχει ένας τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων θορύβου που μπορεί να εμφανιστούν σε κάποια συστήματα.
Ο τελικός ενισχυτής διαθέτει εισόδους single ended και balanced (ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει μια από αυτές κάθε φορά, αφού δεν υπάρχει κάποιος επιλογέας) καθώς και ένα ζεύγος ακροδεκτών σύνδεσης για ηχεία ανά κανάλι, καλής ποιότητας.

Φωτογραφία

Ο χρήστης του Zoe έχει στη διάθεσή του εκτός από το ρυθμιστικό στάθμης, έναν κλασικό περιστροφικό επιλογέα εισόδου καθώς και έναν περιστροφικό διακόπτη on/off

Φωτογραφία

Μια σειρά από μπλε LED ενημερώνει τον χρήστη για το ποια είσοδο έχει επιλέξει.

Η Harmonic έχει υιοθετήσει μια αρκούντως μινιμαλιστική προσέγγιση σε ο,τι αφορά το κύκλωμα του προενισχυτή. Εδώ, χρησιμοποιούνται J-Fets σε τάξη Α για τα στάδια της ενίσχυσης και ένα κλασικό ηλεκτροκίνητο Alps για την ρύθμιση της στάθμης. Η τροφοδοσία βασίζεται σε έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και τέσσερις πυκνωτές των 22.000μF. Υπάρχει διαφορετική παροχή για τα κυκλώματα ελέγχου του προενισχυτή και τοπική σταθεροποίηση, ανά κανάλι, για τα κυκλώματα που χειρίζονται το σήμα. Η επιλογή των εισόδων γίνεται με ηλεκτρονόμους.
Η σχεδίαση του Evoly έχει βασιστεί σε dual mono αρχιτεκτονική με ξεχωριστό μετασχηματιστή ανά κανάλι και ξεχωριστή ανόρθωση/φίλτρο ανά πολικότητα. Κάθε τροφοδοτικό χρησιμοποιεί τέσσερις πυκνωτές των 22.000μF. Το στάδιο ισχύος είναι υλοποιημένο με τρία ζεύγη συμπληρωματικών διπολικών ημιαγωγών της Toshiba (2SC5200/2SA1943 με μέγιστο ρεύμα συλλέκτη 15Α) και το κύκλωμα εισόδου έχει σχεδιαστεί γύρω από J-Fets (όπως και ο προενισχυτής).

Φωτογραφία

Ο προενισχυτής προσφέρει τέσσερις εισόδους, από τις οποίες η μια είναι balanced και δύο εξόδους (single ended και balanced). Τα βύσματα είναι καλής ποιότητας. Ο τελικός διαθέτει, κατ΄ αναλογίαν single ended και balanced εισόδους και ένα ζεύγος ακροδεκτών σύνδεσης των ηχείων ανά κανάλι.

Φωτογραφία

Ο προενισχυτής βασίζεται σε ένα “βαρύ” τροφοδοτικό” με 4 πυκνωτές των 22.000μF και τοπική σταθεροποίηση ανά κανάλι. Η επιλογή των εισόδων γίνεται με τους ηλεκτρονόμους που φαίνονται κάτω αριστερά στη φωτογραφία.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που δίνει η ίδια η εταιρία, η τοπολογία εξόδου είναι η CFP (Complementary Feedback Pair, μια τοπολογία που είναι γνωστή και ως Sziklai), επιλογή η οποία, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, μπορεί να θεωρηθεί καλύτερη σε θέματα γραμμικότητας και ταχύτητας σε σχέση με την “κλασική” του ακόλουθου εκπομπού καθώς περιλαμβάνει έναν τοπικό βρόχο αρνητικής ανάδρασης που περιλαμβάνει τόσο τους ημιαγωγούς εξόδου όσο και τα drivers. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη σχεδίαση ώστε να αποφευχθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το κύκλωμα γίνεται ασταθές. Η πόλωση του σταδίου αναφέρεται ως Α/ΑΒ, αποδίδοντας αρκετά από τα “πρώτα” της βατ σε τάξη Α (18W κορυφής, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά).

Φωτογραφία

Το κύκλωμα του προενισχυτή βασίζεται σε διακριτά J-Fets. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ηλεκτροκίνητο ποτενσιόμετρο της Alps. Τα υλικά είναι καλής ποιότητας.

Φωτογραφία

Αρχιτεκτονική dual mono με δύο μετασχηματιστές 300VA, έναν ανά κανάλι και τρία ζεύγη ημιαγωγών σε εξωτερική ψύκτρα, για τον Evoly.

Φωτογραφία

Η τοπολογία εξόδου είναι συμμετρική (Complementary Feedback Pair) σε τάξη Α/ΑΒ με τα πρώτα 18W (κορυφής) να αποδίδονται σε τάξη Α. Οι ημιαγωγοί ισχύος είναι της Toshiba.

Φωτογραφία

Ο τελικός χρησιμοποιεί ξεχωριστή ανόρθωση/φίλτρο ανά κανάλι και πολικότητα. Εδώ φαίνονται η μια από τις τέσσερις γέφυρες ανόρθωσης και οι δύο από τους συνολικά οκτώ πυκνωτές των 22.000μF.