Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/01/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Harmonic Audio Labs Zoe/Evoly

Thumbnail_φωτο

Για τις ανάγκες της ακουστικής τους αξιολόγησης, ο Zoe και ο Evoly αντικατέστησαν τον προενισχυτή και τον τελικό ενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500 αντιστοίχως). Ο προενισχυτής οδηγήθηκε από την συνήθη ψηφιακή πηγή αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70 με upsampling 4x στο transport και σύνδεση μέσω δύο DC-110 της Nirvana, και dCS Puccini U-Clock στο ρόλο του USB/SPDIF converter) και ο τελικός ενισχυτής κλήθηκε να οδηγήσει τα ATC SCM-50PSL. Η σύνδεση μεταξύ προενισχυτή και τελικού ενισχυτή έγινε μέσω single ended καλωδίων.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το ζευγάρι της Harmonic είναι αυτή της αίσθησης του πολύ καλού ελέγχου του φορτίου και της δυνατότητας δημιουργίας υψηλής στάθμης. Σε έναν μικρό/μεσαίο χώρο, με ένα αναίσθητο ηχείο ο Evoly δεν φαίνεται να έχει το παραμικρό πρόβλημα να αναπτύξει στάθμες και θα πρέπει κανείς να υπερβάλλει πραγματικά για να ακούσει τον ενισχυτή να εμφανίζει ίχνη συμπίεσης, το πρόδρομο φαινόμενο της υπερφόρτωσης η οποία, σημειωτέον, εμφανίζεται προοδευτικά και έχει σχετικώς ήπιο χαρακτήρα. Η συμπεριφορά αυτή δείχνει ότι ο τελικός μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και σε σχετικώς μεγάλους χώρους, αρκεί τα ηχεία να είναι τυπικώς ευαίσθητα και οι απαιτήσεις στάθμης, επίσης, λογικές. Με το σύστημα να επιτυγχάνει στάθμες που έχω συνηθίσει με τον τελικό αναφοράς, είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω και τον χαμηλό θόρυβο του ζεύγους και, κατ΄ επέκτασιν την πολύ καλή συμπεριφορά του σε θέματα δυναμικής περιοχής και περιγραφής των δυναμικών αντιθέσεων. Δύσκολο πρόγραμμα με πολύ χαμηλά περάσματα αποδόθηκε χωρίς πρόβλημα και θα έλεγα ότι οι Zoe/Evoly απέδωσαν καλύτερα στον τομέα αυτό σε σύγκριση με τους Melos/Parasound, με δεδομένο ότι ο Melos (ίσως και λόγω ηλικίας) “ακούγεται” λίγο παραπάνω. Στις κορυφώσεις του προγράμματος το σύστημα φάνηκε να έχει πολύ καλό αέρα και άνεση στην περιγραφή και οι ακροάσεις αρχείων υψηλής ανάλυσης (όπου γενικά υπάρχει, για ευνόητους λόγους, μικρότερη τάση για χρήση compression) αποδείχθηκαν μια ευχάριστη εμπειρία.
Η εικόνα που δημιούργησαν τα ενισχυτικά της Harmonic τοποθετεί τον ακροατή σε κάποια σχετική απόσταση από την υποθετική σκηνή και δίνει μια συγκρατημένα αμφιθεατρική αίσθηση. Τα ηχεία εξαφανίζονται αμέσως και ο ακροατής έχει σαφή εικόνα για την θέση των μεμονωμένων ηχητικών πηγών. Γενικά, το soundstage είναι σταθερό, με καλή ανάλυση στον οριζόντιο άξονα και καλή αίσθηση του βάθους.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Στο φάσμα, η γενική εικόνα είναι αυτή της ισορροπίας και της πολύ καλής έκτασης. Το σύστημα κατέβηκε με πολύ μεγάλη άνεση χαμηλά, διατήρησε τις πολύ καλή λεπτομέρεια του εκεί (χαρακτηριστικό των Esoteric) και δεν έχασε σε όγκο ή σε παρουσία ακόμη και σε υπερβολικά, σε περιεχόμενο χαμηλών συχνοτήτων, ακούσματα. Οι ενισχυτές αποδείχθηκαν γρήγοροι με πολύ καλή δυνατότητα περιγραφής των ανώτερων χαμηλών και με άψογη ισορροπία στην περιγραφή μεμονωμένων οργάνων ή ομάδων οργάνων της περιοχής αυτής. Σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια της ακρόασης δε δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το σύστημα υπερβάλλει και τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με την έμφαση και την ζωντάνια που περιμένει κανείς από συσκευές αυτής της κατηγορίας τιμής.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με ομοιογένεια, αίσθηση διαφάνειας και διατήρησε στο έπακρο την πολύ καλή ανάλυση στην οποία μας έχει συνηθίσει η πηγή. Οι ενισχυτές δεν έδειξαν να διαθέτουν χαρακτήρα ή τάσεις να κάνουν το άκουσμα ευχάριστο (χωρίς να είναι) και κάποιες από τις ηχογραφήσεις που γνωρίζουμε ότι χαρακτηρίζονται από κάποια σκληρότητα και ίσως ανισορροπία ακούστηκαν ακριβώς όπως τις περιμέναμε οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με μια σχεδίαση όπου η ουδετερότητα έχει παίξει, ως στόχος, κυρίαρχο ρόλο. Η ανθρώπινη φωνή σε σόλο και χορωδιακά μέρη αποδόθηκε με άνεση και λεπτομέρεια με την εικόνα των σολίστ να είναι ιδιαιτέρως ρεαλιστική και σταθερή.

Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων είναι από τα δυνατά σημεία των ενισχυτών. Δημιούργησε μια αίσθηση έκτασης και αέρα και ήταν από τις καλύτερες που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό όσον αφορά την ταχύτητα, το σώμα και την απόσβεση δύσκολων οργάνων με σημαντικό περιεχόμενο σε αρμονικές. Συνεπείς προς τον γενικά ισορροπημένο τους χαρακτήρα, οι ενισχυτές εμφανίζονται όσο πρέπει φωτεινοί και ευχάριστοι, με σωστές δόσεις λαμπρότητας όπου χρειάζεται και χρειάστηκε επισταμένη ακρόαση συγκεκριμένων δίσκων για να ανιχνεύσουμε μια ελάχιστη ροπή προς το ήπιο και το ευχάριστο, σε ακούσματα όπως οι ανώτερες νότες του πιάνου και -πάντα- σε σχέση με ενισχυτικά αναφοράς, συμπεριφορά η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως πιο επιθυμητή, σε τελική ανάλυση.

Τελικώς...

... ο προενισχυτής και ο τελικός ενισχυτής της Harmonic Audio Labs αποτελούν πρώτης τάξης διαπιστευτήρια για την, σχετικώς νέα, ελληνική εταιρία. Χαμηλών τόνων από πλευράς αισθητικής και με τις απολύτως απαραίτητες δυνατότητες, κάνουν σαφές ότι το βάρος έχει δοθεί στο σχεδιασμό και στις λεπτομέρειες που άπτονται της ηχητικής απόδοσης. Με βάση αυτά που διαπιστώσαμε κατά τη δοκιμή, το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ καλό. Το ζευγάρι Zoe/Evoly περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα άρτιο ενισχυτικό ζευγάρι, δηλαδή χαμηλό θόρυβο, ουδετερότητα και καλές δυνατότητες οδήγησης και αυτό γίνεται σαφές από τις πρώτες στιγμές που θα βρεθείς απέναντί σου μεταφραζόμενο σε μια πραγματικά καλή μουσική εμπειρία. Ακούστε τους οπωσδήποτε, αξίζει τον κόπο!