Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/04/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A...


REVIEW

13 ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A

Bryston BDA-1
Εισαγωγή > Η Διαδικασία της Δοκιμής > Advance Acoustic MDA-503, Cambridge Audio Azur DacMagic > CI Audio VDA-2 > Hegel HD10 > PS Audio DL III > YBA WD202 > Audio Nemesis DC-1 VLE > Benchmark DAC 1 HDR > Bryston BDA-1 > Grace Design m902 > Naim Audio DAC > North Star Design USB dac32 > PS Audio PerfectWave > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών χαρακτηριστικών και Μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς
Ο BDA-1 είναι ο μοναδικός μετατροπέας του γνωστού κατασκευαστή. Η αισθητική του ακολουθεί την κλασική γραμμή της εταιρίας (για την σειρά C) με την χαρακτηριστική πρόσοψη από αλουμίνιο και τον χαραγμένο λογότυπο. Πρόκειται για μια συσκευή που προσφέρει είσοδο AES/EBU, τέσσερις ομοαξονικές εισόδους, δύο οπτικές καθώς και θύρα USB. Για την σύνδεση με τον προενισχυτή υπάρχουν τόσο single ended όσο και balanced έξοδοι, ενώ υπάρχει και μια ψηφιακή έξοδος.
Ο Bryston βασίζεται σε ένα ψηφιακό interface/sample rate converter της Texas (SRC 4392) καθώς και στο PCM2707 της Burr Brown για τον χειρισμό των δεδομένων στην θύρα USB. Χρησιμοποιεί μετατροπείς CS4398 της Cirrus οι οποίοι οδηγούν ένα διακριτό στάδιο εξόδου  το οποίο έχει σχεδιαστεί ως τελεστικός ενισχυτής σε τάξη Α. Οι ψηφιακές είσοδοι απομονώνονται με ειδικούς μετασχηματιστές και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τον αλγόριθμο upsampling κατά το δοκούν από έναν διακόπτη στην πρόσοψη. Τα bitrates που υποστηρίζονται είναι μέχρι 24/192 για τις ψηφιακές εισόδους και 16/48 για την είσοδο USB.
Μετρήσεις
Σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της εταιρίας το στάδιο εισόδου του BDA-1 πραγματοποιεί reclcking σε μια προσπάθεια μείωσης του jitter. Ο μετατροπέας φάνηκε πολύ ικανός στον τομέα αυτό, επιτυγχάνοντας -99dB στην σχετική μέτρηση, τιμή από τις υψηλότερες της δοκιμής αυτής. Η απόκριση συχνότητας παρουσιάζει ελάχιστες αποκλίσεις, μικρότερες του 0.1dB και η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών είναι πρακτικώς πλήρης.

Αντοχή στο jitter του σήματος εισόδου Απόκριση συχνότητας και διαφορές καναλιών

Γραμμικότητα κέρδους Θόρυβος από ενδοδιαμόρφωση
Ο μετατροπέας διατηρεί την φάση του σήματος εισόδου και είναι ιδιαίτερα σταθερός ως προς την στάθμη εξόδου αφού οι μέγιστες αποκλίσεις που πήραμε δεν ξεπέρασαν το 0.001dB.
Η μέτρηση της γραμμικότητας ήταν από τις καλύτερες της δοκιμής με το κέρδος να διατηρείται σταθερό ακόμη και για σήματα στάθμης -100dB. Η ενδοδιαμόρφωση του σήματος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα χωρίς να γίνονται εμφανείς κάποιες συνιστώσες. Η αρμονική παραμόρφωση δεν ξεπερνά το 0.003% για σήματα -20dBFS και καθώς η στάθμη μειώνεται ακολουθεί μια αυξητική πορεία η οποία, πάντως, δεν ξεπερνά το 4% ακόμη και για σήματα πολύ χαμηλής στάθμης.

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα (-20dBFS) Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη
Ο μετατροπέας αποδείχθηκε πολύ αθόρυβος με λόγο σήματος προς θόρυβο -114dB με σήμα στην είσοδο και -111dB χωρίς σήμα. Το τροφοδοτικό δεν φαίνεται να συμμετέχει ιδιαίτερα (-133dB)
Ακροάσεις
O Bryston αναδείχθηκε ως ένας από τους κορυφαίους μετατροπείς της δοκιμής αυτής και αυτό φάνηκε από τις πρώτες στιγμές των ακροάσεων. Ο ακροατής μπαίνει πολύ εύκολα μέσα στο πρόγραμμα, έχει την αίσθηση της αμεσότητας και, γενικώς, δεν μπορεί να εντοπίσει κάτι που να τον ενοχλεί και να διαταράσσει την εμπειρία του. Ο BDA-1 κατεβαίνει πολύ χαμηλά και είναι σε θέση να περάσει στο χώρο ακρόασης χαμηλές συχνότητες με όγκο και επιβλητική αίσθηση χωρίς να αδειάζει στο κάτω όριο του φάσματος, ενώ παράλληλα παραθέτει την πληροφορία της μεσαίας περιοχής με άνεση, γλαφυρότητα και μια έντονη αίσθηση παρουσίας, η οποία κάποιες φορές γίνεται συγκλονιστική στην περίπτωση των λυρικών τραγουδιστών ή (ακόμη περισσότερο) μιας καλογραμμένης χορωδίας. Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται ισορροπημένα με καλά ελεγχόμενα χρονικά χαρακτηριστικά, άψογο σώμα και αφθονία, υπολείπονται δε ελάχιστα από αυτές του συστήματος αναφοράς, όντας ελάχιστα πιο λεπτές και ταχύτερες από όσο έχουμε συνηθίσει στον χώρο ακροάσεων. Η στερεοφωνική εικόνα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα με μεγάλες δυνατότητες περιγραφής, αέρα να περιβάλλει τα όργανα και καλό βάθος. Με το upsampler ενεργοποιημένο, ο BDA-1 γίνεται, κατά περίπτωση, ακόμη πιο εντυπωσιακός, με βασικό σημείο αλλαγής τις υψηλές συχνότητες οι οποίες φάνηκε να αποκτούν περισσότερη ενέργεια και καλύτερη περιγραφή στα μέτωπα, δημιουργώντας μια εντονότερη αίσθηση αληθοφάνειας.
Τελικώς...
... ποιοτικά κατασκευασμένος, πλήρης δυνατοτήτων και με κορυφαίες επιδόσεις, ο BDA-1 είναι ένας από τους καλύτερους μετατροπείς της δοκιμής αυτής, αποδεικνύοντας ότι το καλό engineering πάντοτε έχει αποτέλεσμα. Έχει ως αντιπάλους του τον North Star (ο οποίος είναι αισθητά φθηνότερος) καθώς και τον Naim Audio ο οποίος είναι, όπως θα δούμε, ο κορυφαίος της δοκιμής αυτής.
Listening Session (αρχείο .zip, περίπου 170MB)
info: Τιμή: 2239.- ευρώ (μετρητοίς)
Αdamco, τηλ.: 210-644.4512, http://bryston.com/

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr