Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/04/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A...


REVIEW

13 ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A

Audio Nemesis DC-1 VLE
Εισαγωγή > Η Διαδικασία της Δοκιμής > Advance Acoustic MDA-503, Cambridge Audio Azur DacMagic > CI Audio VDA-2 > Hegel HD10 > PS Audio DL III > YBA WD202 > Audio Nemesis DC-1 VLE > Benchmark DAC 1 HDR > Bryston BDA-1 > Grace Design m902 > Naim Audio DAC > North Star Design USB dac32 > PS Audio PerfectWave > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών χαρακτηριστικών και Μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο DC-1 Very Limited Edition είναι η πιο ξεχωριστή συσκευή της δοκιμής αυτής. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μόνο 40 κομμάτια έχουν κατασκευαστεί αλλά και το ότι πρόκειται για μια επαυξημένη έκδοση του γνωστού DC-1 της Ιταλικής εταιρίας με καλύτερα υλικά στα κρίσιμα μέρη του κυκλώματος περισσότερους μετατροπείς d/a παράλληλα συνδεδεμένους (οκτώ συνολικά) και εκλογικευμένες επιλογές όσον αφορά στις εισόδους που τώρα περιλαμβάνουν, εκτός της ομοαξονικής, οπτική και θύρα USB. Ο DC-1 VLE όπως και ο μικρός αδελφός του, ο “σκέτος” DC-1 ακολουθούν την αρχιτεκτονική του zero oversampling, μια επιλογή που σηκώνει μεν συζήτηση αλλά όχι σε αυτό το κείμενο. Τα ολοκληρωμένα που χρησιμοποιεί η Audio Nemesis δεν είναι επισήμως γνωστά (πέραν του ότι είναι 16μπιτα) και οδηγούνται από ένα κλασικό CS8416 που διαχειρίζεται τις εισόδους. Υπάρχει γαλβανική απομόνωση και πολλαπλά σταθεροποιημένα τροφοδοτικά. Το USB interface είναι το PCM2707 της Burr Brown και το στάδιο εξόδου είναι διακριτό σε τάξη Α. Ο DC-1 VLE υποστηρίζει sample rates μέχρι 24/96 μέσω των ψηφιακών εισόδων και 16/48 μέσω της θύρας USB.
Μετρήσεις
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ιταλοί ξέρουν τι ακριβώς κάνουν και το κάνουν καλά, πάντως αυτό που κάνουν δεν έχει και τις καλύτερες μετρήσεις (φυσικά αυτό είναι κάτι αναμενόμενο)! Με παραμόρφωση μόλις -52dB η δυνατότητα του DC-1 VLE να διαχειριστεί σήματα με jitter είναι μάλλον μέτρια και θα πρέπει να προσέξετε τι θα συνδέσετε στην είσοδό του (πηγή και καλώδιο!), ενώ η απόκριση συχνότητας κινήθηκε στο όριο του -3dB στο φάσμα 20Hz-20kHz με αρκετές διαφορές μεταξύ των καναλιών, στις υψηλές συχνότητες, όπου η σχετική τιμή έφτασε το 1dB.

Αντοχή στο jitter του σήματος εισόδου Απόκριση συχνότητας και διαφορές καναλιών

Γραμμικότητα κέρδους Θόρυβος από ενδοδιαμόρφωση
Ο μετατροπέας έχει καλή σταθερότητα στάθμης  (0.031dB) και αντιστρέφει την φάση του σήματος εισόδου.
Η μέτρηση της γραμμικότητας δείχνει έναν μετατροπέα ο οποίος ξεπερνά ελάχιστα τα -55dB, στάθμη σήματος πέρα από την οποία το κέρδος του αλλάζει σημαντικά ενώ τα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης τα οποία κάνουν έντονη την εμφάνισή τους στο σχετικό διάγραμμα υποδηλώνουν μια σχετική ευαισθησία.

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα (-20dBFS) Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη
Οι παραμορφώσεις κινούνται σε σχετικώς υψηλά επίπεδα με τιμή βάσης τα 0.4% για σήμα στάθμης -20dBFS και έντονες ανοδικές τάσεις (πάνω από 5% στα 8kHz). Το διάγραμμα της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη κινείται μεταξύ 2 και 5% (για στάθμη κάτω από τα -42dB).
Όπως θα περίμενε, τέλος, κανείς ο DC-1 είναι σχετικώς θορυβώδης με -80dB στην μέτρηση με σήμα στην είσοδο και -82dB στην μέτρηση χωρίς σήμα. Αντίστοιχες τιμές πήραμε και από το τροφοδοτικό (-81dB)
Ακροάσεις
Ίσως το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα του DC-1 να είναι μια υποψία χαρακτήρα, κάτι που περισσότερο το αισθάνεσαι και λιγότερο το ακούς. Όπως έγινε και στην περίπτωση της απλής έκδοσης, είναι σαφές ότι ο μετατροπέας έχει άποψη και απευθύνεται σε ένα κοινό που είναι σε θέση να την εκτιμήσει. Χαμηλά, έχει καλό όγκο, παλμό και έλεγχο, ακούστηκε όμως κάπως πιο σφιχτός από όσο θα θέλαμε σε ακραίες χαμηλές συχνότητες (για παράδειγμα από synth). Η μεσαία περιοχή εστιάζεται λίγο πίσω και συντελεί σε μια ιδιαίτερη αίσθηση ατμόσφαιρας που χαρακτηρίζει το όλο άκουσμα. Οι φίλοι των φωνητικών έργων, πιθανότατα, θα τον βρουν πολύ κατάλληλο στο να μεταφέρει το συναίσθημα περισσότερο και λιγότερο τις τεχνικές πλευρές της ηχογράφησης. Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, ο DC-1 VLE ακούστηκε ξεκούραστος με καλή περιγραφή των χρονικών χαρακτηριστικών, αλλά φάνηκε να υπολείπεται ελαφρώς σε σώμα. Η συμπεριφορά αυτή, ωστόσο, αν και την παρατηρείς, δεν ξενίζει γιατί συμβαδίζει με τον γενικότερο ηχητικό χαρακτήρα της συσκευής ο οποίος αποκλίνει μάλλον προς το ευχάριστα λαμπρό (κάτι που αρκετοί έχουν την τάση να χαρακτηρίζουν ως “αναλογικό”...). Η στερεοφωνική εικόνα ήταν πολύ καλή με την ηχητική σκηνή να χαρακτηρίζεται από κίνηση και αέρα μεταξύ των οργάνων και το μέγεθος της  να είναι, κάποιες στιγμές, υπερβολικό σε σημείο να χάνεται κάπως η συνοχή και να μειώνεται το βάθος.
Τελικώς...
... χωρίς περιστροφές, αν ψάχνετε κάτι το ιδιαίτερο και δεν δίνετε και μεγάλη σημασία σε δυνατότητες και επιδόσεις, τότε ο DC-1 VLE (ή, έστω, ο απλός DC-1) είναι η συσκευή που θα πρέπει να αποκτήσετε. Έχει ενδιαφέροντα, αν και κάπως sui generis, ήχο τον οποίο μπορεί να αγαπήσει κανείς καθώς και όλες τις βασικές δυνατότητες. Αν βρίσκεστε σε αυτό το μήκος κύματος, τολμήστε το, αξίζει τον κόπο!
Listening Session (αρχείο .zip, περίπου 170MB)
info: Τιμή: 1300.- ευρώ
Κοσμάς, τηλ.: 210-382.8281, web: http://www.audionemesis.com

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr