Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/04/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A...


REVIEW

13 ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A

Grace Design m902
Εισαγωγή > Η Διαδικασία της Δοκιμής > Advance Acoustic MDA-503, Cambridge Audio Azur DacMagic > CI Audio VDA-2 > Hegel HD10 > PS Audio DL III > YBA WD202 > Audio Nemesis DC-1 VLE > Benchmark DAC 1 HDR > Bryston BDA-1 > Grace Design m902 > Naim Audio DAC > North Star Design USB dac32 > PS Audio PerfectWave > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών χαρακτηριστικών και Μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς
Ο Grace m902 είναι ένας ακόμη μετατροπέας ο οποίος συνδυάζει λειτουργίες προενισχυτή και ενισχυτή ακουστικών με ένα φημισμένο ψηφιακό κομμάτι. Είναι μια μικρή σε μέγεθος συσκευή η οποία προσφέρει είσοδο AES/EBU, ομοαξονική, οπτική και θύρα USB ενώ διαθέτει έξοδο single ended για σύνδεση με τον τελικό ενισχυτή καθώς και δύο εξόδους ακουστικών (η εταιρία τον παρουσιάζει περισσότερο ως κορυφαίο ενισχυτή ακουστικών και λιγότερο ως DAC). O χρήστης έχει στη διάθεσή του αναλογικές εισόδους (single ended και balanced), ρυθμιστικό στάθμης καθώς και κύκλωμα crossfade για την σωστή χρήση των ακουστικών. Ta bitrates που υποστηρίζονται είναι μέχρι 24/192 για τις ψηφιακές εισόδους και μέχρι 16/48 για την θύρα USB.
Το ψηφιακό κομμάτι της συσκευής ξεκινά από ένα ψηφιακό interface CS 8416 της Cirrus, βασίζεται σε ένα PCM2902 για την διαχείριση των δεδομένων από την θύρα USB και καταλήγει σε PCM1730, της ίδιας εταιρίας, στο στάδιο της μετατροπής d/a. Το αναλογικό στάδιο χρησιμοποιεί τελεστικούς ενισχυτές OPA2134 και το ψηφιακά ελεγχόμενο ρυθμιστικό στάθμης PGA4311.
Μετρήσεις
To διπλό PLL που χρησιμοποιεί ο m902 “φαίνεται” στην μεγάλη αντοχή που επιδεικνύει η συσκευή σε σήματα με jitter (-98dB), μια τιμή από τις κορυφαίες της δοκιμής. Η απόκριση συχνότητας είναι πολύ καλή με αποκλίσεις που δεν ξεπερνούν τα 0.25dB στο φάσμα και πρακτικώς τέλεια ομοιότητα μεταξύ των δύο καναλιών. Ο μετατροπέας διατηρεί την φάση του σήματος εισόδου και η έξοδος του αποδείχθηκε πολύ σταθερή με αποκλίσεις που δεν ξεπέρασαν τα 0.001dB.

Αντοχή στο jitter του σήματος εισόδου Απόκριση συχνότητας και διαφορές καναλιών

Γραμμικότητα κέρδους Θόρυβος από ενδοδιαμόρφωση
Με εξαίρεση τον εκπληκτικο YBA, o m902 επέδειξε την καλύτερη γραμμικότητα στάθμης φθάνοντας μέχρι τα -110dB πριν το κέρδος αρχίζει να μεταβάλλεται. Εντελώς αναπάντεχα, φάνηκε αρκετά επιρρεπής σε φαινόμενα ενδοδιαμόρφωσης καθώς οι σχετικοί λοβοί, στο αντίστοιχο διάγραμμα, είναι ευδιάκριτοι. Αντιθέτως, η αρμονική παραμόρφωση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα με ελάχιστη τιμή τα 0.006% και μέγιστη το 0.009%. Καθώς η στάθμη του σήματος μειωνόταν η παραμόρφωση εμφάνισε αυξητικές τάσεις αλλά δεν ξεπέρασε το 3% ακόμη και σε πολύ χαμηλές στάθμες.

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα (-20dBFS) Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη
Ο θόρυβος κινήθηκε σε καλά, αλλά όχι κορυφαία, επίπεδα, και είδαμε -102dB με σήμα στην είσοδο και -101dB χωρίς σήμα. Το τροφοδοτικό παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα θορύβου (-116dB)
Ακροάσεις
O m902 χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακό ήχο με πολύ καλή τονική ισορροπία. Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς είναι ότι ο μετατροπέας κατεβαίνει πολύ χαμηλά με άψογη αναπαραγωγή του παλμού και της λεπτομέρειας, έχει τον απαραίτητο, χωρίς τάσεις υπερβολής, όγκο και περιγράφει με πολύ σωστό τρόπο τα όργανα. Η μεσαία περιοχή είναι ζεστή, ελαφρώς φωτεινή, χωρίς να ενοχλεί στο παραμικρό και πάντοτε ξεκούραστη. Ψηλά, ο Grace εμφανίστηκε γρήγορος, με ελάχιστη τάση προς τον υπερέλεγχο με τους φθόγγους των μικρών μεταλλικών κρουστών να σβήνουν λίγο ταχύτερα από όσο θα θέλαμε, είναι όμως ευχάριστος και όσο πρέπει φωτεινός χωρίς να γίνεται υπερβολικά λαμπρός. Η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί είναι πλήρης λεπτομερειών με τις ηχητικές πηγές να εστιάζονται με σαφήνεια και την αίσθηση του βάθους να είναι παρούσα και σαφής σε κάθε περίπτωση.
Τελικώς...
... η Grace δείχνει να έχει αποφασίσει ότι ο m902 είναι ένας κορυφαίος ενισχυτής ακουστικών αλλά, μάλλον, αυτό είναι η μισή ιστορία μόνο. Και ως DAC η συγκεκριμένη συσκευή μετράει και μάλιστα πολύ, όντας ξεκάθαρα μέσα στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Δείτε την ως αντίπαλο του θρυλικού Benchmark DΑC 1, με αρκετά χαμηλότερη τιμή, λιγότερες ψηφιακές εισόδους και με USB που φτάνει μέχρι τα 16/48, αλλά και με καλό ήχο και, πάντα, με την πρόσθετη ευελιξία που προσφέρουν οι αναλογικές είσοδοι και ο ενισχυτής ακουστικών.
Listening Session (αρχείο .zip, περίπου 170MB)
info: Τιμή: 1595.- ευρώ
Athens Pro Audio, τηλ.: 210-3306811 , web: http://www.athensproaudio.gr, http://www.gracedesign.com

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr