Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/04/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A...


REVIEW

13 ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A

Benchmark DAC 1 HDR
Εισαγωγή > Η Διαδικασία της Δοκιμής > Advance Acoustic MDA-503, Cambridge Audio Azur DacMagic > CI Audio VDA-2 > Hegel HD10 > PS Audio DL III > YBA WD202 > Audio Nemesis DC-1 VLE > Benchmark DAC 1 HDR > Bryston BDA-1 > Grace Design m902 > Naim Audio DAC > North Star Design USB dac32 > PS Audio PerfectWave > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών χαρακτηριστικών και Μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς
Το DAC 1 της Benchmark Media είναι μια από τις ψηφιακές συσκευές σύμβολο των τελευταίων ετών, ίσως η πρώτη σοβαρή προσπάθεια να μπει στο παιχνίδι η θύρα USB και σίγουρα μια σχεδίαση της οποίας η βάσεις φαίνεται να αντέχουν στον χρόνο. Η έκδοση της δοκιμής αυτής είναι ο DAC-1 HDR και αποτελεί έναν πλήρη (αν και μίνιμαλ) προενισχυτή με μια αναλογική είσοδο, τρεις ομοαξονικές και μια οπτική καθώς και μια θύρα USB. O DAC 1 διαθέτει δύο εξόδους για ακουστικά καθώς και ρυθμιστικό στάθμης. Τα bitrates που υποστηρίζονται είναι 24/192 για τις ψηφιακές εισόδους και 24/96 για την θύρα USB.
Ο DAC 1 βασίζεται σε DSP που τρέχει σε ένα FPGA της Xilinx, στο ψηφιακό interface ΑΚ4114 της Asahi Kasei και σε ένα ασύγχρονο rate converter της Analog Devices (AD1896). Στη θέση του DAC συναντάμε το AD1853 της Analog Devices ενώ το interfacing με την θύρα USB έχει ανατεθεί στο TAS1020 της Texas Instruments. Το αναλογικό στάδιο υλοποιήται γύρω από τα LM4562 της National.
Μετρήσεις
To κύκλωμα χρονισμού και καταστολής του jitter που χρησιμοποιεί η Benchmark (UltraLock) είναι γνωστό και πολυσυζητημένο. Το σχετικό διάγραμμα αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του καθώς τα -93dB είναι από τις καλύτερες τιμές που μετρήσαμε. Η διαφορά μεταξύ των δύο καναλιών, κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην συγκεκριμένη συσκευή η οποία ήταν αρκετά χρησιμοποιημένη. Η απόκριση συχνότητας δεν αφήνει περιθώρια για σοβαρή κριτική καθώς παρουσιάζει αποκλίσεις μικρότερες του 0.25dB και πρακτικώς απόλυτη ομοιότητα μεταξύ των καναλιών.

Αντοχή στο jitter του σήματος εισόδου Απόκριση συχνότητας και διαφορές καναλιών

Γραμμικότητα κέρδους Θόρυβος από ενδοδιαμόρφωση
Ο μετατροπέας διατηρεί την φάση του σήματος εισόδου και χρειάζεται λίγο χρόνο για να σταθεροποιηθεί, αφού η σχετική μέτρηση ανέδειξε διαφορές 0.013dB.
Η γραμμικότητα του DAC 1 ήταν αρκετά καλή με το κέρδος να αλλάζει αισθητά μετά τα -90dB. Το σχετικό διάγραμμα δείχνει ότι τα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η αρμονική παραμόρφωση κυμάνθηκε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα (0.009%) και παρέμεινε εκεί ακόμη και για χαμηλές στάθμες. Ανέβηκε και ξεπέρασε το 5% για σήμα στάθμης μικρότερης των -75dB.

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα (-20dBFS) Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη
Ο θόρυβος κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα και είδαμε -109dB τόσο κατά την μέτρηση με σήμα εισόδου όσο και χωρίς σήμα. Ο θόρυβος από το τροφοδοτικό ήταν, επίσης, χαμηλός (-113dB).
Ακροάσεις
Η διαύγεια, η τονική ισορροπία και μια γενική αίσθηση ουδετερότητας και απουσίας κάποιας συγκεκριμένης ηχητικής υπογραφής είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που αποκομίσαμε κατά τις πρώτες ακροάσεις του DAC 1. Παρά την σχετική ηλικία της αρχικής σχεδίασης, ο μετατροπέας της Benchmark έδειξε με σαφήνεια ότι παραμένει σε κορυφαία επίπεδα ποιότητας για το κόστος του αποδίδοντας άψογα ισορροπημένο χαμηλό με όγκο και πολύ καλή λεπτομέρεια, ευχάριστο και γεμάτο λεπτομέρειες μεσαίο καθώς και εκτεταμένες υψηλές συχνότητες που σε κάποιες περιπτώσεις φάνηκαν να αποκλίνουν κάπως προς την ηπιότερη, μαλακή πλευρά χάνοντας -ελάχιστα- σε δύναμη περιγραφής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, απαιτητικά όργανα της περιοχής, όπως το βιμπράφωνο, ακούστηκαν πολύ ευχάριστα. Η στερεοφωνική εικόνα είναι αυτή που περιμένει κανείς από ένα κορυφαίο ψηφιακό σύστημα. Σαφής, σταθερή και με σαφείς διαστάσεις,περιγράφει άψογα την μείξη, σου επιτρέπει να απομονώσεις λεπτομέρειες και γενικά σε βάζει μέσα στα πράγματα της ηχογράφησης χωρίς τον παραμικρό κόπο από την πλευρά σου.
Τελικώς...
... μπορεί ο νέος να είναι ωραίος αλλά δεν υπάρχει -εν τέλει- αμφιβολία ότι και ο παλιός είναι... αλλιώς! Ο DAC 1 HDR είναι μια αποτελεσματική, συνεπής και εξαιρετικά καλόηχη συσκευή η οποία αποτελεί ιδανική λύση αν ψάχνετε έναν στοιχειώδη προενισχυτή που να ενσωματώνει θύρα USB μέχρι 96kHz και ένα πολύ καλό ψηφιακό κομμάτι (δείτε την έξοδο ακουστικών ως μπόνους). Συνιστάται ανεπιφύλακτα.
Listening Session (αρχείο .zip, περίπου 170MB)
info: Τιμή: 1800.- ευρώ
Location Sound, τηλ.: 210-364.6154, web: http://www.benchmarkmedia.com/ , http://www.locationhiend.com

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr