Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/04/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A...


REVIEW

13 ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A

North Star Design USB dac32
Εισαγωγή > Η Διαδικασία της Δοκιμής > Advance Acoustic MDA-503, Cambridge Audio Azur DacMagic > CI Audio VDA-2 > Hegel HD10 > PS Audio DL III > YBA WD202 > Audio Nemesis DC-1 VLE > Benchmark DAC 1 HDR > Bryston BDA-1 > Grace Design m902 > Naim Audio DAC > North Star Design USB dac32 > PS Audio PerfectWave > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών χαρακτηριστικών και Μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς
Το USB dac32 είναι ένας πολύ καινούριος μετατροπέας του γνωστού Ιταλού κατασκευαστή και η απάντησή του σε όσους ήθελαν έναν North Star που να διαθέτει USB. Η συσκευή κάνει ένα βήμα περισσότερο εφοδιάζοντας την συσκευή με θύρα USB έκδοσης 2.0 η οποία μέσω ειδικού driver μπορεί να streamάρει μέχρι 32/192! O μετατροπέας προσφέρει ένα πλήρες πακέτο ψηφιακών εισόδων στις οποίες περιλαμβάνεται AES/EBU, ομοαξονική, οπτική και -η αγαπημένη των Ιταλών-I2S ενώ για την σύνδεση με προενισχυτή προσφέρονται είσοδοι single ended και balanced. Η συσκευή μπορεί να υποστηρίξει, όπως ήδη αναφέρθηκε, sample rates μέχρι 32bit/192kHz και πραγματοποιεί upsampling σε αυτό το bitrate στο εσωτερικό της.
Ο dac32 βασίζεται σε δύο ολοκληρωμένα μεγάλης κλίμακας (Cypress 68013 και ένα FPGA της Xilinx), χρησιμοποιεί το ψηφιακό interface CS8416 της Cirrus και στη θέση των μετατροπέων PCM1795 της Burr Brown. Το αναλογικό στάδιο είναι υλοποιημένο με LME 49870 της National και η τροφοδοσία είναι ιδιαίτερα προσεγμένη με δύο μετασχηματιστές και πολλαπλές σταθεροποιήσεις, κάτι που άλλωστε συνηθίζει η συγκεκριμένη εταιρία.
Μετρήσεις
Η αντοχή του dac32 σε jitter του εισερχόμενου σήματος είναι απλώς καλή (-80dB). Η απόκριση συχνότητας κινείται στα αναμενόμενα επίπεδα με αποκλίσεις που δεν ξεπερνούν το 0.25dB και διαφορές μεταξύ των καναλιών που είναι μικρότερες από το 0.1dB. Η συσκευή διατηρεί την φάση του σήματος εισόδου και η στάθμη εξόδου της παραμένει σταθερή (0.002db).
Η γραμμικότητα είναι πολύ καλή με το κέρδος να παραμένει σταθερό για στάθμες μικρότερες των -90dB, αλλά η συσκευή εμφανίστηκε κάπως επιρρεπής στην ενδοδιαμόρφωση με το σχετικό διάγραμμα να έχει εμφανείς λοβούς.

Αντοχή στο jitter του σήματος εισόδου Απόκριση συχνότητας και διαφορές καναλιών

Γραμμικότητα κέρδους Θόρυβος από ενδοδιαμόρφωση
Η αρμονική παραμόρφωση κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα για σήματα -20dBFS (0.08%) και εμφάνισε κάποιες αυξητικές τάσεις για σήματα χαμηλής στάθμης, φθάνοντας το 5% στα -60dB.

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα (-20dBFS) Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη
Ο dac32 αποδείχθηκε αρκετά αθόρυβος με τιμές -118dB  τόσο για μέτρηση με σήμα στην είσοδο όσο και για μέτρηση χωρίς σήμα ενώ το τροφοδοτικό, συγκριτικά με τον ανταγωνισμό εμφανίστηκε λίγο θορυβώδες, στα -92dB.
Ακροάσεις
O ήχος του 32dac είναι ένας από τους καλύτερους που πήραμε στη δοκιμή αυτή με κύριο χαρακτηριστικό αυτό της ομοιογένειας. Ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από ένα ψηφιακό σύστημα που καταφέρνει με χαρακτηριστική άνεση να περάσει το συναίσθημα της ηχογράφησης και παράλληλα άφθονες λεπτομέρειες χωρίς να αφήνει περιθώρια να το χαρακτηρίσει κανείς “υπεραναλυτικό” (ό,τι και αν σημαίνει τελικώς αυτό...) ή με χαρακτήρα και συμπεριφορά αποκλίνουσα από την ουδετερότητα. Στο φάσμα, ο μετατροπέας εμφανίστηκε πρακτικά αχρωμάτιστος, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή και χωρίς να δείχνει εύνοια σε κάποια περιοχή: Εκτεταμένο και σαφώς ελεγχόμενο χαμηλό με τον σωστό όγκο (που μειώνεται λίγο στο κάτω όριο όπου ο μετατροπέας ακούστηκε ελαφρώς πιο άδειος σε σχέση με την αναφορά μας), άψογο μεσαίο που θα ικανοποιήσει τους πάντες και δε θα κουράσει ποτέ και υψηλές συχνότητες α λα North Star, δηλαδή αέρινες, ακριβείς και με μια υποψία ηπιότητας που θα αρέσει στους περισσότερους. Η στερεοφωνική εικόνα είναι ένα ακόμη από τα δυνατά σημεία του μετατροπέα. Διακρίνεται για  την εντυπωσιακή παρουσία της στον χώρο και την ακρίβεια στον εστιασμό των πηγών ακόμη και της πιο απαιτητικής μείξης. Το streaming μέσω του USB λειτούργησε (μέσω foobar2000) άψογα και πήραμε την ανάλυση και την ποιότητα των αρχείων που είχαμε στη διάθεσή μας, όπως την γνωρίζουμε.
Τελικώς...
... με δεδομένο ότι ο dac32 είναι ο πρώτος μετατροπέας (και ως εκ τούτου ο μοναδικός της δοκιμής) που μπορεί να διαχειριστεί αρχεία 32/192 μέσω USB, έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή που αποτελεί κατηγορία από μόνη της. Αν θέλετε να βασίσετε το σύστημά σας σε αρχεία υψηλής ανάλυσης αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος (η πρόταση της Naim με τα flash sticks είναι κάπως πιο πολύπλοκη). Αλλά και ως “κανονικός” μετατροπέας ο νέος North Star είναι πολύ καλός και με λογική τιμή. Σαφώς πρόκειται για μια εξαιρετική αγορά και να θέλετε να κινηθείτε προς την οικονομική πλευρά (μεταξύ των τριών κορυφαίων της δοκιμής) θα πρέπει να τον προτιμήσετε.
Listening Session (αρχείο .zip, περίπου 170MB)
info: Τιμή: 1650.- ευρώ
Ακουστική Κρήτης, τηλ.: 282-1097.508, web: http://www.akoustiki-kritis.com/, http://www.northstar.it/

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr