Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/04/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A...


REVIEW

13 ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A

CI Audio VDA-2
Εισαγωγή > Η Διαδικασία της Δοκιμής > Advance Acoustic MDA-503, Cambridge Audio Azur DacMagic > CI Audio VDA-2 > Hegel HD10 > PS Audio DL III > YBA WD202 > Audio Nemesis DC-1 VLE > Benchmark DAC 1 HDR > Bryston BDA-1 > Grace Design m902 > Naim Audio DAC > North Star Design USB dac32 > PS Audio PerfectWave > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών χαρακτηριστικών και Μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς
Το VDA-2 της CI Audio είναι μια μινιμαλιστική, μικρή σε μέγεθος συσκευή με εξωτερικό τροφοδοτικό. Προσφέρει μόνο δύο εισόδους, μία ομοαξονική και μια οπτική καθώς και δύο ζεύγη αναλογικών, single ended, εξόδων με αντίστροφη φάση. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν πολύ απλό επιλογέα εισόδων μέσω ενός διακόπτη δύο θέσεων καθώς και έναν διακόπτη ελέγχου της φάσης. Δεν υπάρχει θύρα USB και τα bitrates που υποστηρίζονται είναι μέχρι 192kHz στην ομοαξονική είσοδο και μέχρι 96kHz στην οπτική.
To εσωτερικό του VDA-2 είναι αναλόγως απλό με το εξωτερικό του (αλλά πάντως όχι απλοϊκό). Ο μετατροπέας βασίζεται στο ψηφιακό interface CS8416 της Cirrus και σε μετατροπέα PCM1794 της Burr Brown και χρησιμοποιεί ένα στάδιο εξόδου από διακριτούς ημιαγωγούς χωρίς ενεργό φίλτρο καθώς η CI Audio αρκείται στην χρήση του ψηφιακού φίλτρου που βρίσκεται μέσα στο CS8416.
Μετρήσεις
O VDA-2 κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα όσον αφορά την αντοχή σε σήμα με Jitter (-93dB) και η απόκριση συχνότητάς του δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο κριτικής καθώς οι αποκλίσεις είναι μικρότερες από 0.2dB σε ολόκληρο το φάσμα με τη διαφορά μεταξύ των δύο καναλιών να είναι μικρότερη από 0.1dB. Η έξοδος είναι συμφασική με το σήμα (εννοείται χρησιμοποιώντας την σωστή έξοδο και την σωστή θέση στο σχετικό διακόπτη!) και η στάθμη παραμένει αρκετά σταθερή με αποκλίσεις που δεν ξεπέρασαν το 0.003dB.

Αντοχή στο jitter του σήματος εισόδου Απόκριση συχνότητας και διαφορές καναλιών

Γραμμικότητα κέρδους Θόρυβος από ενδοδιαμόρφωση
Η γραμμικότητα του μετατροπέα κρίνεται ως μέτρια με το κέρδος του να παραμένει σταθερό μέχρι η στάθμη του σήματος να φτάσει τα -70dB. Μέτρια συμπεριφορά είχε το κύκλωμα στην ενδοδιαμόρφωση με το σχετικό διάγραμμα να δείχνει κάποια προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης. Η αρμονική παραμόρφωση πάντως κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα με το 0.02%, για σήμα -20dBFS να παραμένει σταθερό σε ολόκληρο το φάσμα ενώ παρουσιάζει έντονες αυξητικές τάσεις καθώς η στάθμη μειώνεται, ξεπερνώντας το 5% για στάθμες μικρότερες των -70dB.

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα (-20dBFS) Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη
Ο θόρυβος κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα καθώς είδαμε τιμές μικρότερες των 100dB (με σήμα και χωρίς σήμα) και το εξωτερικό τροφοδοτικό έκανε κι εδώ το θαύμα του με τις χαμηλόσυχνες συνιστώσες του θορύβου να βρίσκονται κάτω από τα 100dB, επίσης.
Ακροάσεις
Αυτό που τραβά αμέσως την προσοχή στην περίπτωση του VDA-2 είναι η πολύ σαφής στερεοφωνική του εικόνα, το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο εστιασμός σε κάποια απόσταση, πίσω από τον νοητό άξονα των ηχείων, αίσθηση που μας θύμισε κάπως τον DacMagic στη ρύθμιση Minimum Phase. Σε κάθε περίπτωση, ο VDA-2 αποδίδει τα τεκταινόμενα επί σκηνής ρεαλιστικά και ευχάριστα, χωρίς να απέχει από την ακρίβεια. Χαμηλά, ακούστηκε πλήρης, με μια ελαφρά τάση έμφασης στις πολύ χαμηλές συχνότητες (κάτι που θα αρέσει σε πολλούς...) και καλές δυνατότητες περιγραφής του σώματος των οργάνων και των μικρολεπτομερειών. Η μεσαία περιοχή τηρεί τις αποστάσεις της από τον ακροατή, στοιχείο που κάνει την ακρόαση ξεκούραστη και ευχάριστη ακόμη και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων υπολείπεται ελαφρώς σε θέματα σώματος και απόσβεσης, καθώς εμφανίστηκε λίγο πιο λεπτή από όσο θα θέλαμε και λίγο πιο γρήγορη στις αποσβέσεις της.
Τελικώς...
... η λιτότητα είναι καλό πράγμα και το VDA-2 σίγουρα θα βρει το κοινό του, κυρίως μεταξύ εκείνων που αναζητούν μια απλή μέθοδο να αναβαθμίσουν μια συσκευή τους, χωρίς άλλου είδους δυνατότητες. Είναι καλοκατασκευασμένο, έχει καλές επιδόσεις και ήχο, αλλά με τιμή λίγο πιο κάτω από 1.000 ευρώ θα έπρεπε να προσφέρει μια θύρα USB.
Listening Session (αρχείο .zip, περίπου 170MB)
info: Τιμή: 980.- ευρώ
Solid Foundation, τηλ.: 210-957.0778, web: http://www.ciaudio.com/

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr