Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/02/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS:  ΕΝΔΕΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ...

SITE MAP


REVIEW

GROUP TEST: 11 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

Sony STR-DA1500ES

Εισαγωγή > Η διαδικασία της δοκιμής > Advance Acoustic MAP-800 > Cambridge Audio Azur 840A V2.0 > Harman/Kardon HK990 > Leema Acoustics Pulse > Magnat MA800 > NAD C375BEE > Naim Audio Nait XS > Onkyo A-9755 > Red Wine Audio Signature 30.2 > Sony STR-DA1500 ES > XTZ Class A100D3 > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών Χαρακτηριστικών και Μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς
Ο STR-DA1500ES είναι ο φθηνότερος ενισχυτής της δοκιμής αυτής και -κατά πάσα πιθανότητα- ο μικρότερος ενισχυτής της σειράς ES της Sony. Είναι, επίσης, ο μοναδικός που διαθέτει και ραδιοφωνικό δέκτη. Η σχεδίασή του ακολουθεί τις γνωστές γραμμές της εταιρίας και στο εσωτερικό του είδαμε μια απλή κατασκευή βασισμένη σε ένα τροφοδοτικό με δύο πυκνωτές των 10.000μF και ένα στάδιο ισχύος με δύο ημιαγωγούς ανά κανάλι.
Ο ενισχυτής διαθέτει 5 εισόδους line από τις οποίες οι τρεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με πηγές εικόνας, μια είσοδο phono mm, δύο εξόδους εγγραφής και μια έξοδο για μόνιτορ εικόνας. Ακόμη, υπάρχει έξοδος ήχου και εικόνας για δεύτερη ζώνη καθώς επίσης και η γνωστή θύρα σύνδεσης εξωτερικών media players της Sony η οποία είναι γνωστή ως Digital Media Port. Για την σύνδεση των ηχείων προσφέρονται δύο ζεύγη εξόδων ανά κανάλι. Ο ενισχυτής προσφέρει ακόμη έξοδο ακουστικών και ρυθμιστικά τονικότητας.
Η ποιότητα κατασκευής του STR-DA1500ES είναι τυπικά καλή χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τυπικής βιομηχανικής ποιότητας και η συνολική αίσθηση από την χρήση του είναι καλή.
Μετρήσεις
Σε φορτίο των 8Ω και με όριο παραμόρφωσης 0.3%, ο STR-DA1500ES της Sony, απέδωσε 114W, ενώ σε φορτίο των 4Ω με παραμόρφωση 0.3%, η μέγιστη ισχύς αυξήθηκε στα 136W. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος 1.19, ο συγκεκριμένος ενισχυτής ήταν αυτός με την μικρότερη αύξηση της δοκιμής (χωρίς, φυσικά να υπολογίζονται οι ενισχυτές με συντελεστή μικρότερο της μονάδας). Αποδείχθηκε, επίσης ο δεύτερος πιο ευαίσθητος μετά τον Nait XS, απαιτώντας μόλις 156mVrms για να αποδώσει την μέγιστη ισχύ του. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε στο 48.
Η απόκριση συχνότητας του STR-DA1500ES ήταν από τις πλέον ομαλές της δοκιμής με τον ενισχυτή να παραμένει ουδέτερος, εξαιρετικά κοντά στα 0dBr σε όλο το φάσμα από τα 10Hz μέχρι τα 40kHz. Η αποκλίσεις, περίπου 0.2dΒ, στα άκρα μπορούν να θεωρηθούν ως πρακτικώς αμελητέες. H ομοιότητα των καναλιών ήταν πολύ καλή.
Με το σύνθετο φορτίο στην έξοδο, η συμπεριφορά του ενισχυτή άλλαξε ελάχιστα με την εμφάνιση μιας πολύ μικρής ενίσχυσης στην περιοχή των 50-100Hz και μιας πιο έντονης βύθισης (περί το 0.5dB) με κέντρο τα 2.8kHz.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια

Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (κόκκινο), 4Ω (πράσινο)
Με φορτίο 8Ω τα πρώτα δείγματα υπερφόρτωσης εμφανίζονται στα 70W για παραμόρφωση λίγο μεγαλύτερη του 0.01% ενώ με φορτίο 4Ω και ίδια τιμή παραμόρφωσης, ο ενισχυτής εμφανίζει συμπτώματα υπερφόρτωσης σε σημαντικά υψηλότερη ισχύ, κοντά στα 140W. Η συμπεριφορά αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με τις στατικές μετρήσεις, επειδή η μεθοδολογία είναι διαφορετική.
Mε χρόνο ανόδου 4.34μS και ρυθμό ανύψωσης 9.6V/μS, o Sony δεν μπορεί να χαρακτηριστεί γρήγορος, κινούμενος κάτω από τον μέσο όρο της δοκιμής. Αντιστάθμισμα στο παράπονο αυτό είναι η πολύ καλή μορφή του τετραγωνικού σήματος στην έξοδο το οποίο χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά ομαλή κλίση και χωρίς το παραμικρό overshoot.
Το φάσμα αρμονικών του STR-DA1500ES περιλαμβάνει ομαλά φθίνουσες συνιστώσες, με αυτές τις περιττής τάξης να επικρατούν αυτών της άρτιας τάξης αλλά και με το σύνολο να πέφτει γρήγορα κάτω από τα -100dBr (πρακτικώς από την τέταρτη αρμονική και μετά).
Το φάσμα θορύβου του συγκεκριμένου ενισχυτή είναι αρκετά ικανοποιητικό διατηρώντας μια γενική στάθμη  η οποία κυμαίνεται κάτω από τα -100dBr και υποδεικνύοντας σχετικώς χαμηλό hum (-90dBr) και αμελητέο θόρυβο στα 100Hz από την ανόρθωση. Η στατική μέτρηση του θορύβου (-63.0dBr (A)) κινείται στον μέσο όρο της δοκιμής.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.

Ακρίβεια ρυθμιστικού στάθμης Ακρίβεια αποέμφασης RIAA. 0dBr: 1kHz, 1Vrms, Tape Out.
Το ρυθμιστικό στάθμης φαίνεται καλής ποιότητας καθώς επηρέασε ελάχιστα τις διαφορές μεταξύ των καναλιών τοποθετημένο στην μέση της διαδρομής του.
Ο προενισχυτής phono του Sony ήταν από τους καλύτερους της δοκιμής τόσο σε θέματα θορύβου (τα 87.6dBr (A) ήταν η τρίτη καλύτερη τιμή) όσο και σε θέματα ακρίβειας στην αποέμφαση με την καμπύλη να αποκλίνει σε εύρος αισθητά μικρότερο του 0.5dB, επίδοση εντυπωσιακή με βάση την τιμή της συσκευής.
Ακροάσεις
Κινούμενος λίγο πάνω από τα 100W ο ενισχυτής της Sony αποδείχθηκε περισσότερο επαρκής στην οδήγηση των ηχείων αναφοράς, διατηρώντας τον έλεγχο σχεδόν σε κάθε περίπτωση και δημιουργώντας αρκετά υψηλές στάθμες χωρίς ίχνη κόπωσης, ιδιότητες που τον κάνουν κατάλληλο για συστήματα που θα λειτουργήσουν σε μικρούς/μέτριους χώρους και με ηχεία τυπικής ευαισθησίας.
Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων εμφανίστηκε αρκετά πλήρης με ελάχιστα λιγότερο όγκο από όσο θα θέλαμε στο κατώτερο όριο, αλλά με επαρκείς δυνατότητες περιγραφής του σώματος των μεγάλων εγχόρδων της συμφωνικής ορχήστρας, του κόντρα μπάσου και του πιάνου. Οι λάτρεις της λεπτομέρειας ίσως ζητήσουν κάτι παραπάνω εδώ, αλλά με δεδομένη την τιμή του ενισχυτή, η απόδοση κρίνεται ως πολύ καλή. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με ουδετερότητα, σωστή κλίμακα μεγεθών και πληρότητα σε θέματα λεπτομερειών με τα έγχορδα και τα πνευστά της περιοχής να ικανοποιούν πλήρως με την παρουσία τους και την ανθρώπινη φωνή να χαρακτηρίζεται από καλή άρθρωση και πολύ καλό εστιασμό των τραγουδιστών και των ομάδων της χορωδίας. Στις υψηλές συχνότητες θα θέλαμε λίγο περισσότερο σώμα κατά την απόσβεση σε όργανα όπως το βιμπράφωνο αλλά, κατά τα άλλα, ο χαρακτήρας του ενισχυτή ήταν ευχάριστος και δημιουργούσε μια αίσθηση ηρεμίας.
Η στερεοφωνική εικόνα διαθέτει μια αίσθηση εγγύτητας και ο ακροατής νοιώθει ότι μπορεί να εντοπίσει πολλές λεπτομέρειες στην ηχογράφηση χάρις στις καλές δυνατότητες εστιασμού. Ορισμένα ατμοσφαιρικά έργα με πολλές πληροφορίες αντήχησης δημιουργούν εύκολα την αίσθηση ότι περιβάλλεσαι από το ηχητικό πεδίο και ως εκ τούτου ακούγονται πραγματικά επιβλητικά.
Τελικώς...
... είναι ενδιαφέρον το ότι ακόμη και σε αυτή την πολύ χαμηλή κατηγορία τιμής η Sony κατάφερε να φτιάξει μια συσκευή που ικανοποιεί πλήρως με την απόδοσή της και μπορεί να αποτελέσει το κέντρο ενός πρώτου ποιοτικού συστήματος για έναν μεγάλο αριθμό καταναλωτών. Αν έχετε σχετικά περιορισμένο προϋπολογισμό και σκοπεύετε να κινηθείτε με προσοχή, ρίξτε μια πολύ προσεκτική ματιά στον STR-DA1500ES. Τιμά, τον χαρακτηρισμό “ΕS” με τον καλύτερο τρόπο!
Τιμή: 645 ευρώ
info: Sony Hellas, τηλ.: 801.11.92000, web:
http://www.sony.gr

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr