Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/02/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS:  ΕΝΔΕΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ...

SITE MAP


REVIEW

GROUP TEST: 11 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

Cambridge Audio Azur 840A V2.0

Εισαγωγή > Η διαδικασία της δοκιμής > Advance Acoustic MAP-800 > Cambridge Audio Azur 840A V2.0 > Harman/Kardon HK990 > Leema Acoustics Pulse > Magnat MA800 > NAD C375BEE > Naim Audio Nait XS > Onkyo A-9755 > Red Wine Audio Signature 30.2 > Sony STR-DA1500 ES > XTZ Class A100D3 > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών Χαρακτηριστικών και Μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς
Ο Azur 840A V2.0 είναι, ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα του Βρετανού κατασκευαστή. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή που χρησιμοποιεί ημιαγωγούς της Sanken στην έξοδο, βηματικό εξασθενητή με ηλεκτρονόμους και ξεχωριστά τροφοδοτικά τα οποία βασίζονται σε κοινό μετασχηματιστή αλλά ξεχωριστή ανόρθωση και δύο πυκνωτές των 15.000μF για κάθε κανάλι. Το κύκλωμα είναι υλοποιημένο με διακριτούς ημιαγωγούς και ενσωματώνει το κύκλωμα προστασίας CAP5 της εταιρίας.
Ο ενισχυτής διαθέτει 8 εισόδους single ended, μια από τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ωε balanced, μία έξοδο εγγραφής, μία έξοδο προενισχυτή για σύνδεση με τελικό ενισχυτής, έξοδο για ακουστικά, ρυθμιστικά τονικότητας, διακόπτη direct in και φίλτρο loudness. Για την σύνδεση των ηχείων προσφέρονται δύο ζεύγη εξόδων, ώστε να διευκολύνεται και η διπλοκαλωδίωση.
Η ποιότητα της συσκευής κρίνεται ως πολύ καλή με κατανοητό user interface που χρησιμοποιεί μια οθόνη LCD, καλής ποιότητας υλικά και βύσματα για την σύνδεση των ηχείων. Τα βύσματα των εισόδων είναι τυπικής ποιότητας.
Μετρήσεις
Σε φορτίο των 8Ω και με όριο παραμόρφωσης 0.3%, ο ενισχυτής Azur 840A V2 της Cambridge Audio, απέδωσε 123W, ενώ σε φορτίο των 4Ω με παραμόρφωση 0.3% η μέγιστη ισχύς αυξήθηκε, κατά πολύ, στα 189W. Με συντελεστή αύξησης 1.54 είναι ο δεύτερος πιο “πρόθυμος” ενισχυτής της δοκιμής (μετά τον Harman/Kardon). O συντελεστής απόσβεσης για φορτίο 8Ω υπολογίστηκε πάνω από 300 (333 για την ακρίβεια).
Η απόκριση συχνότητας είναι εξαιρετικά επίπεδη ξεπερνώντας το όριο μέτρησης των 40kHz χωρίς να δείχνει την παραμικρή διάθεση για πτώση. Στις χαμηλές συχνότητες (κάτω από τα 10Hz) επεμβαίνει το σύστημα προστασίας της συσκευής με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα “σκαλί” 1dB. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό δεν εμφανίζεται ποτέ κατά την κανονική λειτουργία της συσκευής. Το ίδιο άνετος εμφανίστηκε ο 840A και κατά τη διάρκεια οδήγησης του σύνθετου φορτίου. Υπάρχει μια ελάχιστη απόκλιση πάνω από τα 2kHz και το σύστημα προστασίας δεν επεμβαίνει σε αυτή την περίπτωση, οπότε η έκταση χαμηλά διατηρείται χωρίς αποκοπή. Η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών είναι εξαιρετική.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια

Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (κόκκινο), 4Ω (πράσινο)
Τα πρώτα σημάδια υπερφόρτωσης του ενισχυτή για το φορτίο των 8Ω εκδηλώνονται στα 115W με όριο παραμόρφωσης 0.002%, μια χαμηλή τιμή πάνω από την οποία το σύστημα προστασίας δεν επέτρεψε να συνεχιστεί η μέτρηση (η οποία, πάντως αφήνει πολλές υποσχέσεις με βάση το συμβατικό όριο του 0.3%). Στα 4Ω, η υπερφόρτωση του ενισχυτή ξεκινά από τα 180W με όριο παραμόρφωσης 0.004%. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος προστασίας: Άφησε την μέτρηση να εξελιχθεί και τον ενισχυτή να ξεπεράσει τα 200Wrms!
Ο 840Α αποδείχθηκε ως ένας από τους πλέον γρήγορους της δοκιμής, με χρόνο ανόδου ελάχιστα κάτω από τα 2μS αλλά η κυματομορφή εξόδου του χαρακτηρίζεται από μια ελαφρά ασυμμετρία στον ρυθμό ανόδου (ο οποίος στο γραμμικό της κομμάτι είναι, πάντως, από τους υψηλότερους στα 31.6V/μS) καθώς και από μικρό overshoot.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.

Ακρίβεια ρυθμιστικού στάθμης
Ο ενισχυτής παρουσιάζει ένα φάσμα με αρμονικές σε πολύ χαμηλή στάθμη, θα μπορούσαμε να πούμε με μέσο όρο περίπου τα -130dBr! Ο θόρυβος από το τροφοδοτικό είναι, συγκριτικά, υψηλότερος αλλά παραμένει κάτω από τα -110dBr. Το φάσμα θορύβου ακολουθεί την ίδια λογική, με την συχνότητα του μετασχηματιστή στα 50Hz στα -96dBr ενώ, επιπλέον, στο φάσμα από τη συχνότητα των 100Hz μέχρι και τα 2KHz εμφανίζονται αρμονικές με στάθμες γύρω από τα -100dBr. H στατική μέτρηση του θορύβου κινείται στον μέσο όρο (-62.3dBr(A))
To ρυθμιστικό στάθμης φαίνεται πολύ καλής ποιότητας καθώς στο μέσο της διαδρομής του η διαφορές μεταξύ των καναλιών μεταβλήθηκαν ελάχιστα, γεγονός αναμενόμενο, αν κρίνει κανείς από την κατασκευή του.
Ακροάσεις
Από τις πρώτες στιγμές έγινε σαφές ότι ο 840A έχει σχεδιαστεί με πολύ σοβαρά κριτήρια και ότι η φήμη που τον συνοδεύει δεν είναι καθόλου τυχαία. Δημιούργησε μια αίσθηση ακρίβειας και σταθερότητας, επιβαλλόμενος στον χώρο και δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ο ενισχυτής επέδειξε σημαντικές δυνατότητες οδήγησης και ελέγχου, δημιούργησε υψηλές στάθμες χωρίς προβλήματα κόπωσης και διατήρησε την φυσιογνωμία του ακόμη και κοντά στο όριο. Η εντύπωση που μας δημιουργήθηκε κατά τη δοκιμή είναι ότι μπορεί να υποστηρίξει συστήματα με ηχεία τυπικής ευαισθησίας σε μέτριους ή και κάπως μεγαλύτερους χώρους.
Οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με ακρίβεια,ταχύτητα και εξαιρετικό όγκο. Ο ενισχυτής αποδείχθηκε εξίσου ικανός να περιγράψει τις λεπτομέρειες του σόλο κόντρα μπάσου όσο και τις φασματικές υπερβολές των συνθετητών χωρίς να υπερβάλει σε καμία περίπτωση. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε ισορροπημένα με πολλές λεπτομέρειες και τα φωνητικά χαρακτηρίστηκαν από άψογη άρθρωση και ρεαλισμό. Ανάλογη συμπεριφορά ακούσαμε και στις υψηλές συχνότητες με την απόδοση που πήραμε να αποτελεί -ίσως- ό,τι πιο κοντινό πήραμε σε σχέση με το σύστημα αναφοράς στην περιοχή αυτή. Πολύ σωστές αποσβέσεις, αρμονικός πλούτος και απουσία οποιασδήποτε σκληρότητας είναι, εδώ, τα βασικά γνωρίσματα της ηχητικής ταυτότητας του 840Α.
H εικόνα που δημιουργεί ο ενισχυτής είναι σαφής, σταθερή και δημιουργεί την σωστή αίσθηση εγγύτητας, φέρνοντας τον ακροατή την σωστή απόσταση από τη σκηνή. Κατά περίπτωση, ανάλογα με το έργο, η αίσθηση ότι περιβάλλεσαι από το ηχητικό πεδίο είναι πολύ έντονη και επιτείνει τον ρεαλισμό της σκηνής.
Τελικώς...
... πρόκειται, χωρίς αμφιβολία για έναν κορυφαίο ολοκληρωμένο ενισχυτή ο οποίος δεν έχει κανένα σοβαρό μειονέκτημα. Αν αναζητάτε μια all around συσκευή με καλές δυνατότητες σύνδεσης, ρεύματα και πολύ καλό ήχο, ο 840Α V2.0 είναι πραγματικά ό,τι χρειάζεστε!
Τιμή: 1.399.95
info: Ομιλος Ειδικών Καταστημάτων Ηχου & Εικόνας, τηλ.: 210-341.4210. web:
http://www.cambridgeaudio.com/

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr