Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/02/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS:  ΕΝΔΕΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ...

SITE MAP


REVIEW

GROUP TEST: 11 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

Harman/Kardon HK990

Εισαγωγή > Η διαδικασία της δοκιμής > Advance Acoustic MAP-800 > Cambridge Audio Azur 840A V2.0 > Harman/Kardon HK990 > Leema Acoustics Pulse > Magnat MA800 > NAD C375BEE > Naim Audio Nait XS > Onkyo A-9755 > Red Wine Audio Signature 30.2 > Sony STR-DA1500 ES > XTZ Class A100D3 > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών Χαρακτηριστικών και Μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς
Ο HK990 είναι η πρόταση της HK για έναν μεγάλο, δικαναλικό ολοκληρωμένο ενισχυτή, συνεχιστή της παράδοσης που έχει η εταιρία και την έχει κάνει διάσημη στο παρελθόν. Πρόκειται για μια ογκώδη συσκευή με μεγάλη ισχύ, η οποία βασίζεται σε ένα διπλό τροφοδοτικό με τέσσερις πυκνωτές των 6.800μF, αρθρωτή κατασκευή και έξυπνα τοποθετημένες εσωτερικές ψύκτρες. Ο ενισχυτής ενσωματώνει ένα σύστημα διόρθωσης της ακουστικής του χώρου το οποίο βασίζεται σε μετρήσεις μέσω μικροφώνου και διαθέτει δύο εξόδους για υπογούφερ οι οποίες ελέγχονται από αυτό, με βάση τις σχετικές προτάσεις που έχει κάνει ο Floyd Toole κατά καιρούς.
Διαθέτει 6 εισόδους single ended, μία είσοδο balanced, είσοδο phono mm και mc, δύο εξόδους εγγραφής, έξοδο προενισχυτή, έξοδο ακουστικών και ρυθμιστικό τονικότητας. Ο ενισχυτής διαθέτει ενσωματωμένο DSP κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί και ψηφιακά σήματα (διαθέτει τέσσερις ψηφιακές εισόδους και μια έξοδο), ενώ υπάρχει και βρόχος για χρήση εξωτερικού επεξεργαστή σήματος. Για την σύνδεση των ηχείων προσφέρονται δύο ζεύγη εξόδων ανά κανάλι.
Ο HK990 είναι μια επιβλητική συσκευή με πολλές δυνατότητες αλλά καταφέρνει να παραμείνει απλός στην χρήση και λιτός από πλευράς αισθητικής. Η οθόνη των ενδείξεων είναι ευανάγνωστη και τα μενού αρκετά απλά και προφανή. Η ποιότητα κατασκευής του είναι καλή με υλικό τυπικής βιομηχανικής ποιότητας.
Μετρήσεις
Σε φορτίο των 8Ω και με όριο παραμόρφωσης 0.3%, ο HK990 απέδωσε 188.5W (την μεγαλύτερη ισχύ της δοκιμής), ενώ σε φορτίο των 4Ω με παραμόρφωση 0.3%, η μέγιστη ισχύς αυξήθηκε στα 292W. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος 1.55, ήταν αυτός με τις μεγαλύτερες δυνατότητες παροχής ρεύματος της δοκιμής καθώς και αυτός με την μικρότερη αντίσταση εξόδου, αφού ο συντελεστής απόσβεσης για φορτίο 8Ω υπολογίστηκε στο 418. Στο πεδίο της συχνότητας, ο ενισχυτής συμπεριφέρεται εντελώς ουδέτερα, με τις διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών να είναι σχεδόν μηδενικές. Η απόκλιση που παρατηρείται από τα 20KHz μέχρι τα 40ΚΗz είναι, κυριολεκτικώς, ανάξια λόγου. Ανάλογη ήταν και η συμπεριφορά του ενισχυτή όταν κλήθηκε να οδηγήσει το σύνθετο φορτίο. Η απόκρισή του παρέμεινε επίπεδη με μια ελάχιστη απόκλιση (0.25dB) στα 2.8kHz.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια

Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (κόκκινο), 4Ω (πράσινο)
Τα πρώτα σημάδια υπερφόρτωσης του ενισχυτή για το φορτίο των 8Ω εκδηλώνονται στα 150W με όριο παραμόρφωσης 0.004% ενώ στα 4Ω, η υπερφόρτωση του ενισχυτή ξεκινά από τα 280W με όριο παραμόρφωσης 0.008%, επιδόσεις οι οποίες συμβαδίζουν με τις μεγάλες δυνατότητες ισχύος που επέδειξε ο HK990 κατά τις στατικές μετρήσεις.
Η απόκριση σε τετραγωνικό σήμα αποκάλυψε ένα γρήγορο στάδιο εξόδου (1.9mS, 40.8V/mS) το οποίο επιπροσθέτως δεν παρουσιάζει overshoot ή άλλα προβλήματα στην κυματομορφή.
Το φάσμα με σήμα συχνότητας 1kHz είναι ιδιαίτερα καθαρό με φθίνουσα σειρά αρμονικών οι οποίες γρήγορα  (μετά την τέταρτη) βρίσκονται κάτω από τα -100dB. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται και ο θόρυβος του τροφοδοτικού με τις συχνότητες των 50Hz και των 100Hz να βρίσκονται κάτω από τα -120dB.
Το φάσμα θορύβου του ενισχυτή είναι ίσως είναι το καλύτερο διάγραμμα της δοκιμής ως προς τη στάθμη αφού κυμαίνεται στα -140dBr. Ξεχωρίζουν μια συνιστώσα στα 150Hz (πιθανόν από το τροφοδοτικό) καθώς και μια συνιστώσα πάνω από τα 30kHz, πιθανότατα από τα κυκλώματα ελέγχου-απεικόνισης. Η στατική μέτρηση επιβεβαιώνει τις παραπάνω παρατηρήσεις όντας, επίσης, η καλύτερη της δοκιμής (-68dBr(A)).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.

Ακρίβεια ρυθμιστικού στάθμης Ακρίβεια αποέμφασης RIAA. 0dBr: 1kHz, 1Vrms, Tape Out.
To ρυθμιστικό στάθμης αποδείχθηκε αρκετά ακριβές καθώς εισήγαγε μια ελάχιστη διαφοροποίηση στις διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών όταν τοποθετήθηκε στην μέση της διαδρομής του.
Ο HK990 διαθέτει έναν προενισχυτή phono ο οποίος κινείται στον μέσο όρο της δοκιμής τόσο σε θέματα θορύβου (-85.8 και -64.9dBr(A) για τις εισόδους mm και mc αντιστοίχως) όσο και στην ακρίβεια της αποέμφασης η οποία παρέμεινε μέσα στο όριο του 1dB περίπου.
Τέλος, στην περίπτωση του Harman μια ακόμη μέτρηση είναι ενδιαφέρουσα: Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο ενσωματωμένος ισοσταθμιστής. Το αντίστοιχο διάγραμμα δείχνει πώς έχει μεταβληθεί η απόκριση συχνότητας με βάση της μετρήσεις που έχουν γίνει στον χώρο ακρόασης. Άξιο προσοχής σημείο το ότι ο αλγόριθμος “βρήκε” τον βασικό αξονικό ρυθμό κοντά στα 50Hz και το ότι όλες οι ρυθμίσεις παραμένουν ευλαβικά μέσα στα +/-6dB, ένα εύρος που δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό.

Απόκριση συχνότητας με τον ισοσταθμιστή σε θέση διόρθωσης της ακουστικής του χώρου, δύο κανάλια

Ακροάσεις
Ο HK990 είναι ένας ενισχυτής με άνεση οδήγησης και μπορεί να καλύψει με υψηλές στάθμες έναν σχετικώς μεγάλο χώρο, ακόμη και με ηχεία μέτριας ευαισθησίας.
Είναι επιβλητικός στις χαμηλές συχνότητες με όγκο και καλό έλεγχο, αν και θα θέλαμε λίγο περισσότερη λεπτομέρεια στην περιγραφή των οργάνων της περιοχής. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με ουδετερότητα, δεν έγινε σε καμία περίπτωση καταπιεστική, αντιθέτως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ενισχυτής κρατά μια απόσταση από τον ακροατή παραμένοντας πάντως μουσικός και ευχάριστος, ιδιότητα που θα αφήσει όσους δίνουν μεγάλη σημασία στα φωνητικά έργα ιδιαίτερα ικανοποιημένους. Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων ο ενισχυτής φάνηκε λίγο πιο γρήγορος και λεπτός από όσο θα θέλαμε δημιουργώντας μια ελάχιστη (αλλά πάντως αντιληπτή) αίσθηση υπερελέγχου.
Η στερεοφωνική εικόνα εστιάζεται κάπως μακρυά από τον ακροατή αλλά παραμένει λεπτομερής και με αέρα μεταξύ των οργάνων, στις ηχογραφήσεις μικρών συνόλων, ενώ στην περίπτωση της συμφωνικής ορχήστρας η κίνηση και οι εναλλαγές μεταξύ των οργανικών ομάδων περιγράφονται με μεγάλη άνεση.
Η χρήση του ενσωματωμένου ισοσταθμιστή επιφέρει μερικές ενδιαφέρουσες αλλαγές στην συμπεριφορά του HK990. Στην δική μας περίπτωση, ο ενισχυτής έγινε πιο ήπιος και με καλύτερο έλεγχο στις υψηλές συχνότητες ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε μια εντονότερη αίσθηση ατμόσφαιρας και envelopment στο χώρο, με καλύτερο εστιασμό των ηχητικών πηγών.
Τελικώς...
... τελικά η σχεδίαση των ολοκληρωμένων ενισχυτών είναι όπως το ποδήλατο: Δεν το ξεχνάς ποτέ! To αποδεικνύει η Harman/Kardon παρουσιάζοντας ένα πολύ ισχυρό μηχάνημα το οποίο καταφέρνει να παραμείνει μουσικό αλλά και να ενσωματώσει μεγάλες ποσότητες τεχνολογίας μη ακολουθώντας την κλασική πιουρίστικη νοοτροπία. Σαφώς θα τον θέλαμε λίγο πιο ακριβή σε ορισμένα σημεία αλλά, από την άλλη, πώς να πεις όχι στο μπόνους του ενσωματωμένου ισοσταθμιστή; Η απόφαση θα πρέπει να την πάρει ο καθένας για τον εαυτό του!
Τιμή: 1500 ευρώ
info: Wavemotion, τηλ.: 210-924.4505, web:
http://www.wavemotion.gr/, http://www.harmankardon.com/

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr