Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/02/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS:  ΕΝΔΕΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ...

SITE MAP


REVIEW

GROUP TEST: 11 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

NAD C375BEE

Εισαγωγή > Η διαδικασία της δοκιμής > Advance Acoustic MAP-800 > Cambridge Audio Azur 840A V2.0 > Harman/Kardon HK990 > Leema Acoustics Pulse > Magnat MA800 > NAD C375BEE > Naim Audio Nait XS > Onkyo A-9755 > Red Wine Audio Signature 30.2 > Sony STR-DA1500 ES > XTZ Class A100D3 > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών Χαρακτηριστικών και Μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς
Συνεχίζοντας την μεγάλη παράδοση του γνωστού κατασκευαστή στους ολοκληρωμένους ενισχυτές ο C 375BEE είναι μια σχετικά ογκώδης κατασκευή η οποία βασίζεται στην εμπειρία της εταιρίας από τον M3 της σειράς Master Series.
Το κύκλωμα βασίζεται σε ένα κοινό και για τα δύο κανάλια τροφοδοτικό με δύο πυκνωτές των 22.000μF και χρησιμοποιεί την γνωστή αρθρωτή αρχιτεκτονική της εταιρίας όντας έτοιμο να δεχτεί προενισχυτή phono ή άλλες επεκτάσεις όταν αυτές ανακοινωθούν. Στο στάδιο προενίσχυσης έχουν χρησιμοποιηθεί τα αρθρώματα “Class A Gain module”, ενώ το στάδιο εξόδου προστατεύεται τόσο από τη νεώτερη εκδοχή του κυκλώματος soft clipping (το θυμάστε από τον 3020;) όσο και από το κύκλωμα BEE που ελέγχει την πόλωση των ημιαγωγών ισχύος.
O C 375BEE διαθέτει 7 εισόδους single ended, είσοδο amp in όπου ο χρήστης μπορεί να συνδέσει ένα εξωτερικό προενισχυτή, είσοδο για σύνδεση με media player στην πρόσοψη, δύο εξόδους εγγραφής, δύο εξόδους προενισχυτή, έξοδο 3.5mm για  ακουστικά και ρυθμιστικά τονικότητας. Για την σύνδεση των ηχείων προσφέρονται δύο ζεύγη υποδοχών για κάθε κανάλι.
Η ποιότητα κατασκευής είναι καλή με τυπικό βιομηχανικό υλικό αλλά και εξαρτήματα καλής ποιότητας όπου χρειάζεται.
Μετρήσεις
Σε φορτίο 8Ω και με όριο παραμόρφωσης 0.3%, ο C 375 BEE της NAD, απέδωσε 179.2W, ενώ σε φορτίο των 4Ω με παραμόρφωση 0.3%,η μέγιστη ισχύς μειώθηκε ελάχιστα στα 162.3W. Η συμπεριφορά αυτή πρέπει να αποδοθεί στην λειτουργία του κυκλώματος ελέγχου που έχει σχεδιάσει o Bjorn Eric Edvardsen (ΒΕΕ Clamp) το οποίο -προφανώς- επιβάλει πολύ αυστηρά όρια στην οδήγηση του σταδίου εξόδου. Καλό για τον καθημερινό χρήστη, αλλά στερεί από τον ενισχυτή την δυνατότητα να αποδείξει τις δυνατότητες παροχής ρεύματος οι οποίες, υποψιαζόμαστε, είναι πολύ καλές... Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε στο 200.
Η απόκριση συχνότητας είναι πρακτικώς επίπεδη με απόκλιση που δεν ξεπερνά το 0.5dB στις πολύ χαμηλές συχνότητες ενώ η ομοιότητα των καναλιών κρίνεται ως εξαιρετική.
Η οδήγηση του σύνθετου φορτίου προκαλεί μικρές αλλαγές στην παραπάνω συμπεριφορά, με μικρές αποκλίσεις στην περιοχή από τα 100Hz έως τα 500Hz και στην περιοχή με κέντρο τα 2.8KHz. Οι αποκλίσεις αυτές είναι ελάχιστα μικρότερες του 1dB.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια

Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (κόκκινο), 4Ω (πράσινο)
Τα πρώτα σημάδια υπερφόρτωσης του ενισχυτή για το φορτίο των 8Ω εκδηλώνονται στα 170W με  παραμόρφωση 0.004%, ενώ στα 4Ω, η υπερφόρτωση του ενισχυτή ξεκινά από τα 130W με όριο παραμόρφωσης 0.005%. Και με αυτή τη μέθοδο μέτρησης δεν στάθηκε δυνατόν να ξεπεραστεί το BEE: Στα 4Ω, o ενισχυτής αποδίδει λίγο μικρότερη ισχύ.
Ο C 375BEE αποδείχθηκε ο ταχύτερος ενισχυτής της δοκιμής αυτής με χρόνο ανόδου 1.06μS. Η ποιότητα της κυματομορφής στην έξοδο είναι, όμως, μέτρια με ορατές αλλαγές στην κλίση και overshoot που αποσβένεται, πάντως, γρήγορα. Στην γραμμική περιοχή, ο ρυθμός ανύψωσης υπολογίστηκε στα 56V/μS επίδοση η οποία είναι και η καλύτερη της δοκιμής.
Το φάσμα, με θεμελιώδη συχνότητα 1kHz, περιλαμβάνει μια ομαλώς φθίνουσα σειρά αρμονικών, οι οποίες πολύ γρήγορα πέφτουν κάτω από -100dBr ενώ η συμμετοχή του τροφοδοτικού είναι ορατή μεν αλλά σε πολύ χαμηλές στάθμες.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.

Ακρίβεια ρυθμιστικού στάθμης
Το φάσμα του θορύβου περιλαμβάνει περιορισμένο hum (-110dBr), συγκριτικά αυξημένο θόρυβο από την ανόρθωση (-90dBr στα 100Hz) και μια σειρά αρμονικών, κατά πάσα πιθανότητα από τις δύο αυτές πηγές με συνιστώσες που είναι ορατές μέχρι τα 7kHz περίπου. Η στατική μέτρηση του θορύβου (-63.4dBr(A)) κινείται στον μέσο όρο της δοκιμής.
Η τοποθέτηση του ρυθμιστικού στάθμης στο κέντρο της διαδρομής του επιδείνωσε κατά τι τις διαφορές μεταξύ των καναλιών αλλά, πρακτικώς, η διαφοροποίηση είναι ελάχιστη.
Ακροάσεις
Όντας από τους πλέον ισχυρούς ενισχυτές της δοκιμής, ο C 375BEE δεν δυσκολεύτηκε καθόλου σε θέματα οδήγησης, δημιουργώντας με χαρακτηριστική άνεση υψηλές στάθμες στον χώρο ακρόασης χωρίς να κουράζει καθόλου τους ακροατές και χωρίς να δείχνει ιδιαίτερα σημάδια κόπωσης ο ίδιος, πιθανότητα χάρις στο soft clipping που επεμβαίνει κάποιες φορές “στρογγυλεύοντας” τις καταστάσεις.
Οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με άνεση, διακρίθηκαν για τον όγκο και τον έλεγχό τους χωρίς να χάνουν σε δυνατότητα παράθεσης μικρολεπτομερειών. Η μεγάλη συμφωνική ορχήστρα αποδόθηκε με όλη την κίνηση και τον αέρα της, το κόντρα μπάσο είχε τον παλμό που έχουμε συνηθίσει και οι υπερβολές των έργων ηλεκτρονικής μουσικής πέρασαν χωρίς πρόβλημα στα ηχεία. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε ευχάριστα με μια υποψία απόκλισης προς το ευφωνικό, χαρακτηριστικό που κολακεύει πολλούς δίσκους που συνήθως είναι κουραστικοί. Έργα με χορωδίες ακούστηκαν εντυπωσιακά με αξιοπρόσεκτες δυνατότητες ανάλυσης και εστιασμού των σολίστ και με έντονα ατμοσφαιρική αίσθηση. Ψηλά, ο ενισχυτής αποδείχθηκε, επίσης, καλός με μοναδικό παράπονο την απόδοση οργάνων με έντονα χαρακτηριστικά απόσβεσης (όπως το βιμπράφωνο) όπου το άκουσμα μας φάνηκε κάπως άδειο, ίσως με λιγότερο σώμα καθώς η κάθε νότα σβήνει στην ησυχία.
Η στερεοφωνική εικόνα εστιάζεται σχετικά κοντά, βάζοντας τον ακροατή σχεδόν μέσα στο μουσικό γεγονός, μια αίσθηση που πολλές φορές είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα όταν -όπως συμβαίνει στην περίπτωση του NAD- συνοδεύεται από σημαντικές δυνατότητες εστιασμού.
Τελικώς...
... η μεγάλη ισχύς και ο καλός ήχος είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του C 375BEE, τα οποία συνδυαζόμενα με τις αρκετές δυνατότητες σύνδεσης και επέκτασης που προσφέρει τον κάνουν μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση σε μια ιδιαίτερη δύσκολη κατηγορία τιμής όπου συνωσίζοναι πολλά σημαντικά μηχανήματα. Και στην περίπτωση αυτή η επιλογή πρέπει να γίνει με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχετε.
Τιμή: 1.395 ευρώ
info: Ν.Ι Λάιος, τηλ.: 210-862.9513, web:
http://www.laiosav.gr/http://www.nadelectronics.com/

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr