Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/12/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: 10 ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ...

SITE MAP


REVIEW

GROUP TEST: 10 HXEIA ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Pioneer S-4EX
Εισαγωγή > Η διαδικασία της δοκιμής > Audio Physic Step > Audio Spectrum Eros > Guru QM10 > Leema Acoustics Xero > ProAc TR8s > Spendor S3/5R > Aliante One PF > ATC SCM19 > JBL ES30 > Pioneer S-4EX > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών Χαρακτηριστικών και μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς...
Το S-4 είναι ένα ηχείο βάσης της πολυσυζητημένης σειράς EX της Pioneer η οποία έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την TAD. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε όγκο ηχείο της δοκιμής με καμπίνα η οποία έχει καμπυλωμένα πλευρικά τοιχώματα και μπάφλα και είναι σχεδιασμένη με στόχο την ουδετερότητα. Πρόκειται για μια σχεδίαση τριών δρόμων, τριών μεγαφώνων, με το τουίτερ να χρησιμοποιεί κεραμικό θόλο 30 χιλιοστών και να είναι τοποθετημένο ομοαξονικά με ένα μιντρέιντζ κώνου από μαγνήσιο, διαμέτρου 140 χιλιοστών, ενώ οι χαμηλές συχνότητες έχουν ανατεθεί σε ένα γούφερ 160 χιλιοστών από συνθετικό υλικό. Η αρχιτεκτονική της καμπίνας είναι bass reflex με την οπή στο εμπρός μέρος του ηχείου ενώ οι ακροδέκτες σύνδεσης με τον ενισχυτή  είναι πολύ καλής ποιότητας και υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση.
Μετρήσεις
Η μέγιστη τιμή της εμπέδησης του S-4EX είναι 24.5 Ω στα 25Hz, ενώ η ελάχιστη τιμή της είναι 5Ω στα 85Hz. Η οπή του bass reflex είναι συντονισμένη στα 42Hz. Η συχνότητα στην οποία παρουσιάστηκε η χαμηλότερη τιμή της εμπέδηση αντιστοιχεί σε φάση -18 μοιρών, ενώ συνολικά η φάση κυμάνθηκε από τις -57.6μοίρες, στα 35Hz μέχρι τις 28.8μοίρες στα 3kHz. Με αυτά ως δεδομένα το ηχείο δεν θα είναι δύσκολο στην οδήγησή του και δεν θα καταπονήσει θερμικά το στάδιο εξόδου του ενισχυτή.
Η τοποθέτηση του προστατευτικού οδήγησε σε μία πτώση 3dB περίπου στη συχνότητα των 3kHz. Τα δύο ηχεία του ζεύγους είχαν πολύ καλή ομοιότητα με τις διαφορές να βρίσκονται στην περιοχή του 1dB.

Μέτρο της εμπέδησης Φάση της εμπέδησης

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, με το προστατευτικό κάλυμμα (μαύρη καμπύλη) και χωρίς αυτό (κόκκινη καμπύλη) Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, σύγκριση των δύο ηχείων του ζεύγους
Στην βηματική απόκριση του ηχείου είναι εμφανής η συμφασική σύνδεση των τριών μονάδων, η καλή, σχετικά, συνεργασία τους καθώς και η ομαλή απόσβεση του γούφερ. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ακτινοβολία του τουίτερ φθάνει πρώτη, παρά το ότι βρίσκεται πίσω από το μιντ. Οι καθυστερήσεις μεταξύ των μονάδων είναι 0.17ms και 1.06ms για το μιντ και του γούφερ αντιστοίχως.
Το S-4EX αποδείχθηκε το πιο γρήγορο ηχείο της δοκιμής με τον μεγαλύτερο χρόνο απόσβεσης να είναι 3.6ms γύρω από την συχνότητα των 2.5kHz. Άλλα σημεία που καθυστερούν σχετικά να αποσβεστούν βρίσκονται γύρω από τα 4kHz (3.5ms) καθώς και γύρω από τα 8kHz και από τα 15kHz (3.3msec).

Βηματική απόκριση Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση, συνδυασμός far field/near field. Σημείο τομής near field/far field: 250Hz Πολική απόκριση στο οριζόντιο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη)
Ο μέσος όρος της ευαισθησίας του ηχείου S- 4EX είναι 82.2dB και η απόκριση συχνότητας εκτείνεται από τα 45Hz έως τα 40kHz (η συχνότητα δειγματισμού κατά την διάρκεια των μετρήσεων ήταν 96kHz, επομένως δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τα 100kHz που δίνει η Pioneer). Στα χαμηλά έχουμε ενίσχυση με ανώτερη τιμή τα 3.5dB, ενώ στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων έχουμε μια σειρά από διαδοχικές διακυμάνσεις με ανώτερη τιμή τα 4.5dB.
Τα πολικά διαγράμματα του ηχείου εμφανίζονται πολύ ομαλά με το εύρος (για πτώση -6dB) να βρίσκεται στις +57/-53 μοίρες εκτός άξονα στο οριζόντιο επίπεδο και σε παρόμοιες τιμές στο κάθετο επίπεδο. Η καμπίνα εμφανίστηκε ιδιαίτερα άκαμπτη με συντονισμούς σε πολύ χαμηλές στάθμες στα στα 950Hz (-55dBm/s²), στα 1.7ΚHz (-63 dBm/s²)  και στα 7.1kHz (-57dBm/s²). Είναι ενδεικτικό ότι το Pioneer “έχασε”, στο σημείο αυτό, μόνο από το εξαιρετικά μικρό Xero!

Πολική απόκριση στο κατακόρυφο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη) Στάθμη επιταχύνσεων μετρημένων στο σημείο μεταξύ τουίτερ και γούφερ (10mV/m/s2)

Απόκριση συχνότητας στην θέση ακρόασης. Σήμα εισόδου: MLS 512k, στάθμη 85dBSPL, χωρίς ψηφιακή ισοστάθμιση (κόκκινη καμπύλη) και με ψηφιακή ισοστάθμιση μέσω του Copland DRC205 (επιλογή: flat, πράσινη καμπύλη)
Ακροάσεις
Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς στην απόδοση του ηχείου είναι ο αέρινος τρόπος και η διαφάνεια με την οποία διαχειρίζεται τις χαμηλές συχνότητες. Το ηχείο δεν είναι ιδιαίτερο ογκώδες ή υπερβολικό χαμηλά, απλώς φαίνεται ικανό να αποδώσει με πειθώ και ενέργεια απαιτητικά στην συγκεκριμένη περιοχή μουσικά κομμάτια. Η ψηφιακή ισοστάθμιση μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα ακόμη περισσότερο, αν και το γούφερ δεν φάνηκε να μπορεί να ακολουθήσει τις διορθώσεις χωρίς μια μείωση της στάθμης κατά 3dB περίπου. Η υπερφόρτωση του ηχείου χαμηλά αναγκάζει το συγκεκριμένο μεγάφωνο να τερματίζει την διαδρομή του κάπως άτσαλα (και επομένως κακόηχα). Φυσικά, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι οι υψηλές συχνότητες. Εδώ η μεγάλη έκταση του ηχείου (η μεγαλύτερη της δοκιμής) μεταφράζεται σε μια άνεση και μια ηπιότητα που αρχικώς ίσως ξενίσει, αλλά στην συνέχεια αποδεικνύεται ότι προσφέρει πλούτο λεπτομερειών και εξαιρετικό χρονισμό. Η εικόνα που δημιουργεί το ηχείο έχει πολύ καλό βάθος αλλά είναι κάπως πιο στενή όσον αφορά το πλάτος τόσο σε σχέση με αυτήν του ηχείου αναφοράς όσο και σε σχέση με αυτήν του κορυφαίου ATC SCM12, διαθέτει πάντως σημαντικές δυνατότητες περιγραφής και εστιασμού. Η μεσαία περιοχή φάνηκε να κινείται σε ανάλογο επίπεδο, όντας αχρωμάτιστη και πολύ περιγραφική τόσο σε θέματα εικόνας, όσο και σε θέματα μικρολεπτομερειών που επιτρέπουν στον ακροατή να διακρίνει την χροιά της κάθε φωνής και της κάθε μουσικής φράσης.
Τελικώς...
... το S-4EX είναι ένα προσεκτικά σχεδιασμένο ηχείο με ενδιαφέρουσα προσέγγιση η οποία φαίνεται να λειτουργεί και στην πράξη: Η μεγάλη έκταση στις υψηλές συχνότητες προσφέρει πολύ καλή αίσθηση και λεπτομέρεια, η καμπίνα φαίνεται να είναι πραγματικά ουδέτερη και, χαμηλά, το ηχείο φαίνεται να έχει αρκετές δυνατότητες. Μοναδικό ίσως μειονέκτημα το σχετικώς υψηλό κόστος του (το δεύτερο ακριβότερο μετά το Aliante One). Σίγουρα, αξίζει να το ακούσετε, πάντως.
Tιμή: 2.990 ευρώ
info: Intersys A.E. Τηλ.: 210-955.4000 web: http://www.intersys.gr/, http://www.pioneer-eur.com/

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr