Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/12/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: 10 ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ...

SITE MAP


REVIEW

GROUP TEST: 10 HXEIA ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Audio Spectrum Eros
Εισαγωγή > Η διαδικασία της δοκιμής > Audio Physic Step > Audio Spectrum Eros > Guru QM10 > Leema Acoustics Xero > ProAc TR8s > Spendor S3/5R > Aliante One PF > ATC SCM19 > JBL ES30 > Pioneer S-4EX > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών Χαρακτηριστικών και μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς...
Αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά έκδοση του μικρού ηχείου της σειράς HPCM της Audio Spectrum, σαφώς βελτιωμένη σε θέματα κατασκευής και φινιρίσματος καμπίνας αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, χωρίς ουσιώδεις διαφορές από την προηγούμενη έκδοση. Είναι ένα ηχείο δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων με αρχιτεκτονική bass reflex το οποίο χρησιμοποιεί ένα τουίτερ ίντσας για τις υψηλές συχνότητες και ένα γούφερ με διάμετρο 110 χιλιοστών για τις χαμηλές. Το φινίρισμα της καμπίνας είναι καλής ποιότητας, σε διχρωμία και με μασίφ ξύλο στις πλευρές. Η οπή ανάκλασης βρίσκεται στο πίσω μέρος και οι υποδοχές σύνδεσης με τον ενισχυτή είναι καλής ποιότητας και υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση.
Μετρήσεις
Η μέγιστη τιμή της εμπέδησης του Eros είναι 37.2 Ω στα 80Hz, ενώ η ελάχιστη τιμή της είναι 7.8Ω στα 270Hz. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μικρή σχετικά διαφορά φάσης στο σημείο αυτό και την μέση τιμή ευαισθησίας (για την συγκεκριμένη κατηγορία) μας επιτρέπει να πούμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ενισχυτές σχετικώς μικρής ισχύος.  Η οπή ανάκλασης είναι συντονισμένη στα 56Hz. Η συχνότητα στην οποία παρουσιάστηκε η χαμηλότερη τιμή της εμπέδησης, αντιστοιχεί σε φάση –10.8 μοίρες με την διακύμανση να έχει εύρος από τις -46.8 μοίρες, στη συχνότητα των 140Hz, μέχρι τις 4 μοίρες στα 30Hz.

Μέτρο της εμπέδησης Φάση της εμπέδησης

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, με το προστατευτικό κάλυμμα (μαύρη καμπύλη) και χωρίς αυτό (κόκκινη καμπύλη) Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, σύγκριση των δύο ηχείων του ζεύγους
Η τοποθέτηση του προστατευτικού καλύμματος στο ηχείο προκαλεί ενίσχυση κατά 2dB στην περιοχή συχνοτήτων από τα 1.8ΚHz έως τα 3.5kHz, ενώ τα δύο ηχεία του ζεύγους  παρουσιάζουν πολύ καλή ομοιότητα με αποκλίσεις στην περιοχή του 1dB. Η βηματική απόκριση εμφανίζει ένα σύστημα με καθυστέρηση 0.16msec μεταξύ τουίτερ και γούφερ το οποίο όμως είναι κάπως νευρικό, με την εμφάνιση κάποιων ταλαντώσεων στην απόσβεση του τελευταίου.
Στο διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων, η περιοχή γύρω από τα 4.5 kHz καθυστερεί  περίπου 4.2msec ενώ η περιοχή γύρω από τα 7kHz να βρίσκεται στα 4msec.

Βηματική απόκριση Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση, συνδυασμός far field/near field. Σημείο τομής near field/far field: 250Hz Πολική απόκριση στο οριζόντιο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη)
Ο μέσος όρος της ευαισθησίας του ηχείου είναι 84 dB και η απόκρισή του έχει εύρος από τα 47Hz έως τα 35kHz. Η καμπύλη της απόκρισης εμφανίζει μια ήπια κυμάτωση στην μεσαία περιοχή, όπου οι συχνότητες 1kHz-1.7kHz εμφανίζονται κάτω από τον μέσο όρο ευαισθησίας, κατά 1.5 dB περίπου ενώ από τα 1.7kHz έως τα 3.3kHz έχουμε ενίσχυση κατά 2dB περίπου. Χαρακτηριστικό της απόκρισης του Eros είναι ο συντονισμός του τουίτερ ο οποίος εμφανίζεται πάνω από τα 25kHz. Το πολικό διάγραμμα εμφανίζεται αρκετά ομαλό με εύρος +60/-60 μοίρες στο οριζόντιο και +45/-50 μοίρες στο κατακόρυφο επίπεδο (για εξασθένηση -6dB). Το διάγραμμα επιταχύνσεων της μπάφλας, τέλος, δείχνει συντονισμούς χαμηλής στάθμης στα 310Hz (-59dBm/s²), στα 440Hz (-55 dBm/s²) και στα 1.6kHz (-50 dBm/s²).

Πολική απόκριση στο κατακόρυφο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη) Στάθμη επιταχύνσεων μετρημένων στο σημείο μεταξύ τουίτερ και γούφερ (10mV/m/s2)

Απόκριση συχνότητας στην θέση ακρόασης. Σήμα εισόδου: MLS 512k, στάθμη 85dBSPL, χωρίς ψηφιακή ισοστάθμιση (κόκκινη καμπύλη) και με ψηφιακή ισοστάθμιση μέσω του Copland DRC205 (επιλογή: flat, πράσινη καμπύλη)
Ακροάσεις
Το Eros εμφανίστηκε, παρά το μικρό του μέγεθος, ιδιαίτερα εντυπωσιακό στον χώρο, προσφέροντας μια μεγάλη σε έκταση και βάθος εικόνα η οποία δημιουργεί μια αίσθηση εγγύτητας χωρίς, ωστόσο, να καταπιέζει τον ακροατή. Σε επίπεδο χαμηλών συχνοτήτων “έπαιξε στα ίσα” με το Step της Audio Physic αποδίδοντας επαρκή όγκο και σωστό έλεγχο ενώ ταυτόχρονα φάνηκε πιο ανθεκτικό στην σκληρή χρήση του γούφερ την οποία επιβάλλει η ψηφιακή ισοστάθμιση καθώς η απαραίτητη μείωση της στάθμης ήταν μικρότερη ενώ παράλληλα οι αεροδυναμικοί θόρυβοι από το reflex παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Η μεσαία περιοχή εμφανίστηκε ζεστή, ευχάριστη και με καλές δυνατότητες απόδοσης των ηχοχρωμάτων της φωνής και των εγχόρδων ενώ οι υψηλές συχνότητες αποδόθηκαν αέρινες με πολύ καλά μέτωπα και αποσβέσεις.
Τελικώς...
... φαίνεται ότι η Audio Spectrum έχει βρει την συνταγή για το μικρό ηχείο και διατηρεί την παράδοση. Το Eros κατεβαίνει αρκετά χαμηλά για τον όγκο του, είναι εύκολο στην οδήγησή του και διαθέτει αρκούντως εντυπωσιακό χαρακτήρα που συνδυάζεται με πολύ λογική τιμή. Πρόκειται για ένα από τα best buy της δοκιμής αυτής.
Tιμή: 900 ευρώ
info: Spectrum Electronics, τηλ.: 210-240.5111

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr