Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/12/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: 10 ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ...

SITE MAP


REVIEW

GROUP TEST: 10 HXEIA ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Audio Physic Step
Εισαγωγή > Η διαδικασία της δοκιμής > Audio Physic Step > Audio Spectrum Eros > Guru QM10 > Leema Acoustics Xero > ProAc TR8s > Spendor S3/5R > Aliante One PF > ATC SCM19 > JBL ES30 > Pioneer S-4EX > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών Χαρακτηριστικών και μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς...
Το Step της Audio Physic, στην τρίτη του έκδοση, είναι ένα ηχείο δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων με καμπίνα αρχιτεκτονικής bass reflex, η οποία έχει καμπυλωμένα πλευρικά τοιχώματα και επικλινή μπάφλα. Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ θόλου μίας ίντσας και οι χαμηλές από ένα γούφερ διαμέτρου 110 χιλιοστών. Το φινίρισμα του ηχείου ήταν πολύ καλής ποιότητας, όπως και οι υποδοχές για την σύνδεση με τον ενισχυτή οι οποίες δεν υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση. Η οπή του bass reflex βρίσκεται τοποθετημένη στην πίσω πλευρά και μια παρατήρηση η οποία μπορεί να γίνει εδώ είναι ότι, όντας τοποθετημένη κάτω από τα βύσμα πιθανόν με κάποια καλώδια μεγάλης διατομής να δημιουργήσει αεροδυναμικούς θορύβους, καθώς αυτά περνούν ακριβώς πάνω από το χείλος εξόδου.
Μετρήσεις
Η μέγιστη τιμή της εμπέδησης του Step βρίσκεται στα 20.2 Ω/23Hz , ενώ η ελάχιστη τιμή της είναι 4.5Ω στη συχνότητα των 230Hz γεγονός που υποδηλώνει ότι για την οδήγησή του χρειάζεται ένας καλός ενισχυτής. Η οπή ανάκλασης είναι συντονισμένη στα 39Hz.  Στην συχνότητα στην οποία παρουσιάστηκε η χαμηλότερη τιμή της εμπέδησης η φάση είναι 7.2 μοίρες  ενώ η διακύμανση έχει εύρος από τις -43.2 μοίρες, στα 90Hz μέχρι τις 90 μοίρες  στα 20kHz. Η χρήση του προστατευτικού καλύμματος οδηγεί σε μία βύθιση της τάξεως των 4dB στα 8.6 kHz ενώ τα ηχεία του ζεύγους είναι αρκετά όμοια μεταξύ τους με διαφορές περίπου 1.5 dB στην περιοχή από το 1.3kHz έως τα 3.8kHz.

Μέτρο της εμπέδησης Φάση της εμπέδησης

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, με το προστατευτικό κάλυμμα (μαύρη καμπύλη) και χωρίς αυτό (κόκκινη καμπύλη) Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, σύγκριση των δύο ηχείων του ζεύγους
Η βηματική απόκριση δείχνει ένα καλό σύστημα με το γούφερ να καθυστερεί κατά 0.13ms σε σχέση με του τουίτερ και την μετάβαση από την μια μονάδα στην άλλη να γίνεται αρκετά ομαλά.
Στο διάγραμμα CSD εμφανίζονται καθυστερήσεις 3.9msec στην περιοχή γύρω από το 1kHz τα 9.3kHz, ενώ καθυστέρηση εμφανίζεται και γύρω από τα 15kHz (3.7msec). Ο μέσος όρος της ευαισθησίας του ηχείου είναι 84.7 dB με την απόκριση να εκτείνεται από τα 40Hz έως τα 20kHz. Στην μεσαία περιοχή μεταξύ των 500Hz- 2kHz υπάρχει μία ελαφρά ενίσχυση με ανώτερη τιμή τα 2dB σε σχέση με τον μέσο όρο ευαισθησίας, καθώς και μια παρόμοια ενίσχυση στην περιοχή από τα 5.5ΚΗz έως 17kHz. Στα 3.8kHz,τέλος, κάνει την εμφάνισή της μια έντονη βύθιση, κατά 5.5 dB από τον μέσο όρο ευαισθησίας.

Βηματική απόκριση Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση, συνδυασμός far field/near field. Σημείο τομής near field/far field: 250Hz Πολική απόκριση στο οριζόντιο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη)
Η κατευθυντικότητα του ηχείου έχει πέσει -6dB στις 45 και στις -49 μοίρες εκτός άξονα στο οριζόντιο επίπεδο ενώ το αντίστοιχο εύρος στον κατακόρυφο επίπεδο είναι -50ο και 56 μοίρες για την ίδια εξασθένηση. Η καμπίνα παρουσιάζει συντονισμούς με πολύ χαμηλές στάθμες στα  520Hz (- 58dBm/s²), στα 1.3kHz (-51.5dBm/s² )και στα 6.8kHz (-62 dBm/s²).

Πολική απόκριση στο κατακόρυφο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη) Στάθμη επιταχύνσεων μετρημένων στο σημείο μεταξύ τουίτερ και γούφερ (10mV/m/s2)

Απόκριση συχνότητας στην θέση ακρόασης. Σήμα εισόδου: MLS 512k, στάθμη 85dBSPL, χωρίς ψηφιακή ισοστάθμιση (κόκκινη καμπύλη) και με ψηφιακή ισοστάθμιση μέσω του Copland DRC205 (επιλογή: flat, πράσινη καμπύλη)
Ακροάσεις
Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στο Step είναι η πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσει. Η αίσθηση είναι αυτή του βάθους και της καλής εστίασης με αρκετές δυνατότητες περιγραφής της θέσης και της κίνησης συγκεκριμένων οργάνων. Οι χαμηλές συχνότητες δεν λείπουν και ο ακροατής συμβατικών μουσικών έργων θα έχει την δύναμη και τον έλεγχο που θέλει, ωστόσο το μικρό σε διάμετρο γούφερ κάποια στιγμή δείχνει τα όριά του. Όπως και όλα τα ανάλογα ηχεία της δοκιμής, το Step θα αισθανθεί άνετα σε έναν μικρό χώρο και σε ακροάσεις από μικρή απόσταση καθώς η χρήση ψηφιακής ισοστάθμισης απαιτεί γενναία μείωση της στάθμης (κατά 7dB περίπου) ώστε να αποφευχθούν οι θόρυβοι από το reflex και η ταλαιπωρία του γούφερ. Σε αντιστάθμισμα, η μεσαία περιοχή διαθέτει αέρα και λεπτομέρεια, τα μέλη της χορωδίας εστιάστηκαν με άνεση και λεπτομέρεια και οι υψηλές συχνότητες ισορρόπησαν σωστά ανάμεσα στην ταχύτητα και σε μια ξεκούραστη/ευχάριστη αίσθηση αέρα.
Τελικώς...
...το Step είναι ένα μικρό ηχείο που μπορεί να κατέβει αρκετά χαμηλά με επαρκή έλεγχο και παράλληλα προσφέρει καλή μεσαία και ανώτερη περιοχή. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αγορά, αν θέλετε να συνδυάσετε μικρό όγκο και χαμηλές συχνότητες στο μέτρο του δυνατού, είναι όμως το δεύτερο ακριβότερο στην κατηγορία των μικρών ηχείων και θα ζητήσει έναν καλό ενισχυτή για την οδήγησή του κάτι το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν.
Tιμή: 1.600 ευρώ
info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, web: http://www.orpheusaudio.gr, http://www.audiophysic.de

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr