Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/12/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: 10 ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ...

SITE MAP


REVIEW

GROUP TEST: 10 HXEIA ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Aliante One PF
Εισαγωγή > Η διαδικασία της δοκιμής > Audio Physic Step > Audio Spectrum Eros > Guru QM10 > Leema Acoustics Xero > ProAc TR8s > Spendor S3/5R > Aliante One PF > ATC SCM19 > JBL ES30 > Pioneer S-4EX > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών Χαρακτηριστικών και μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς...
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει το “PF” στην κατάληξη του ονόματος του συγκεκριμένου One της Aliante, το πράγμα είναι απλό: Σημαίνει “Pininfarina” και η υπογραφή του διάσημου σχεδιαστή έχει μια κάποια βαρύτητα. Το One είναι ένα πολύ καλοσχεδιασμένο ηχείο με όλες τις απαραίτητες καμπύλες ώστε να θεωρηθεί προϊόν με design και όχι απλώς ένα κουτί που επιτελεί τις απαραίτητες λειτουργίες. Το κόκκινο φινίρισμα είναι μια από τις επιλογές που έχει ο χρήστης, ίσως η περισσότερο προκλητική. Σε πιο προσγειωμένα θέματα, τώρα, έχουμε να κάνουμε με μια σχεδίαση δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων, bass reflex, το οποίο χρησιμοποιεί ένα τουίτερ μεταξωτού θόλου 28 χιλιοστών της Scanspeak και ένα γούφερ με κώνο πολυπροπυλενίου, 170 χιλιοστών της Seas. Η ποιότητα κατασκευής είναι, όπως θα περίμενε κανείς, εξαιρετική, με το ηχείο να διαθέτει μια μεταλλική προστατευτική επιφάνεια για τα μεγάφωνα και ακροδέκτες καλής ποιότητας που υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση αλλά είναι λίγο δυσπρόσιτοι.
Μετρήσεις
Η μέγιστη τιμή της εμπέδησης του One είναι 19.2Ω στη συχνότητα των 73Hz, ενώ η ελάχιστη τιμή της είναι 5.3Ω στη συχνότητα των 230Hz. Η οπή του bass reflex είναι συντονισμένη στα 47Hz. Η συχνότητα στην οποία παρουσιάστηκε η ελάχιστη τιμή της εμπέδησης, αντιστοιχεί σε φάση -7.2 μοιρών και, συνολικά, η φάση του ηχείου κυμαίνεται από τις -43.7μοίρες, στα  110Hz μέχρι τις 32.4 μοίρες στα 20Hz. Με αυτά τα δεδομένα, το ηχείο μπορεί να θεωρηθεί ως φυσιολογικό φορτίο που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στον ενισχυτή που θα το οδηγήσει.  Με την τοποθέτηση του προστατευτικού, η απόδοσή στην περιοχή των συχνοτήτων από τα 50Hz έως τα 600Hz εξασθενεί κατά 2.5dB ενώ, επίσης, εξασθενεί κατά 3dB και η στάθμη γύρω από την συχνότητα των 6kHz και κατά 2dB από την συχνότητα 9kHz έως τα 27kHz. Με δεδομένο ότι η απόκριση στην περιοχή 5-10kHz βελτιώνεται με το προστατευτικό πλέγμα, το One είναι το μοναδικό ηχείο της δοκιμής που -μάλλον- θα πρέπει να το ακούσετε χωρίς να αφαιρέσετε το συγκεκριμένο εξάρτημα!

Μέτρο της εμπέδησης Φάση της εμπέδησης

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, με το προστατευτικό κάλυμμα (μαύρη καμπύλη) και χωρίς αυτό (κόκκινη καμπύλη) Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, σύγκριση των δύο ηχείων του ζεύγους
Τα δύο ηχεία του ζεύγους εμφανίστηκαν όμοια με τις διαφορές να βρίσκονται στην περιοχή του 1dB.
H βηματική απόκριση του ηχείου υποδηλώνει ένα σύστημα με τις δύο μονάδες να είναι συμφασικές, όπου το γούφερ να καθυστερεί περί τα 0.2ms σε σχέση με του τουίτερ, το δέσιμο μεταξύ των δύο μεγαφώνων να είναι αρκετά καλό, αλλά την απόσβεση του πρώτου να εμφανίζει αρκετή κυμάτωση.
Στο διάγραμμα των αποσβεννυμένων φασμάτων φαίνεται ότι η περιοχή γύρω από τα 3kHz σβήνει ελάχιστα πιο αργά από τις συχνότητες γύρω από την περιοχή των 7kHz, όπου ο χρόνος απόσβεσης είναι  4.13msec ,ενώ στην περιοχή γύρω από τα 14kHz, οι συχνότητες σβήνουν στα 3.92msec.

Βηματική απόκριση Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση, συνδυασμός far field/near field. Σημείο τομής near field/far field: 250Hz Πολική απόκριση στο οριζόντιο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη)
Ο μέσος όρος της ευαισθησίας του One είναι 85.6dB και η απόκριση συχνότητάς του εκτείνεται από τα 48Hz έως τα 22kHz. Από τα 100Hz έως τα 700Hz, η καμπύλη αποκλίνει με ανώτερη τιμή τα 3dB πάνω από τον μέσο όρο ευαισθησίας ενώ από το σημείο αυτό μέχρι τα 4kHz παρουσιάζεται εμφανής εξασθένηση που κορυφώνεται στα 2.8kHz και φθάνει τα 9.5dB κάτω από τον μέσο όρο. Η εξασθένηση αυτή ακολουθείται από μια ενίσχυση κατά 3dB περίπου των υψηλών από τα 6kHz έως τα 8.8kHz. Ενίσχυση, τέλος, με ανώτερη τιμή τα 2dB, παρουσιάζεται και για τις συχνότητες από 9kHz έως 16kHz.
Σύμφωνα με το πολικό διάγραμμα η κατευθυντικότητα του ηχείου έχει πέσει -6dB στις 34 μοίρες και στις -34 μοίρες εκτός άξονα στο οριζόντιο επίπεδο, με τις αντίστοιχες τιμές να είναι -45 και  +45 μοίρες στο κάθετο επίπεδο. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στα 2000Hz δημιουργούνται δύο μεγάλοι λοβοί μια συμπεριφορά η οποία μπορεί να αποδοθεί πιθανόν στην μεγάλη βύθιση της απόκρισης στην περιοχή αυτή, αλλά, ίσως και στην διαδικασία της μέτρησης καθώς η σύνθετη γεωμετρία της καμπίνας δημιούργησε ορισμένες δυσκολίες. Οι χρωματισμοί της μπάφλας είναι σχετικώς χαμηλοί,  στα 210Hz με στάθμη τα - 48.5dBm/s², στα 1.5ΚHz με στάθμη τα -49dBm/s² και στα 2.1kHz με στάθμη τα -54dBm/s²

Πολική απόκριση στο κατακόρυφο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη) Στάθμη επιταχύνσεων μετρημένων στο σημείο μεταξύ τουίτερ και γούφερ (10mV/m/s2)

Απόκριση συχνότητας στην θέση ακρόασης. Σήμα εισόδου: MLS 512k, στάθμη 85dBSPL, χωρίς ψηφιακή ισοστάθμιση (κόκκινη καμπύλη) και με ψηφιακή ισοστάθμιση μέσω του Copland DRC205 (επιλογή: flat, πράσινη καμπύλη)
Ακροάσεις
Το One PF αποδείχθηκε ένα ζεστό και ευχάριστο ηχείο το οποίο θα τραβήξει αμέσως την προσοχή του ακροατή με την ήπια ηχητική του ταυτότητα και την δυνατότητά του να εξαφανίζεται από τον χώρο (ακουστικώς, γιατί με αυτό το χρώμα είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητο...). Η Aliante φαίνεται να έχει σχεδιάσει το ηχείο με στόχο την απόλαυση της μουσικής και, προς αυτή την κατεύθυνση, το One θα φερθεί με ευγένεια σε όλα τα είδη της, ακόμη και αν η ηχογράφηση δεν είναι τόσο χμμμ... επιτυχής. Χαμηλά ο όγκος είναι επαρκέστατος και δεν θα λείψουν οι λεπτομέρειες, αν και η χρήση ψηφιακής ισοστάθμισης φέρνει στην επιφάνεια τα όρια του ηχείου το οποίο αντιδρά στην υπερβολική πίεση με αεροδυναμικούς θορύβους από το reflex και τερματισμό του γούφερ. Όσο βρίσκεται μακρυά από αυτά πάντως, είναι σε θέση να προσφέρει ταχύτητα και λεπτομέρεια. Η μεσαία περιοχή είναι ευχάριστη, φωτεινή και αρκετά πλήρης στην παράθεση μικρολεπτομερειών, ενώ οι υψηλές συχνότητες αποκλίνουν προς την λεπτή πλευρά με ταχύτερες αποσβέσεις σε σχέση με αυτό που θα θέλαμε.
Τελικώς...
... το One PF είναι ένα ξεχωριστό ηχείο και δεν αναφερόμαστε μόνο στην υπογραφή Pininfarina και το εξαιρετικό, αντισυμβατικό του φινίρισμα. Αποτελεί ένα προϊόν πίσω από το οποίο βρίσκονται ξεκάθαρες επιλογές, όσον αφορά στον ηχητικό του χαρακτήρα, οι οποίες έχουν γίνει με μια συγκεκριμένη μερίδα ακροατών ως στόχο. Αν ο ευχάριστος, ήπιος ηχητικός χαρακτήρας και η ευγένεια προς το πρόγραμμα βρίσκονται στην λίστα σας, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το ακριβότερο ηχείο της δοκιμής αυτής.
Tιμή: 3.600 ευρώ
info: Ακουστική Κρήτης, τηλ.: 282-1097.508, web: http://www.akoustiki-kritis.com/ http://www.aliante.com/

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr