Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/12/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: 10 ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ...

SITE MAP


REVIEW

GROUP TEST: 10 HXEIA ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Guru QM10
Εισαγωγή > Η διαδικασία της δοκιμής > Audio Physic Step > Audio Spectrum Eros > Guru QM10 > Leema Acoustics Xero > ProAc TR8s > Spendor S3/5R > Aliante One PF > ATC SCM19 > JBL ES30 > Pioneer S-4EX > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών Χαρακτηριστικών και μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς...
Το QM10 της Guru είναι ένα ιδιόμορφο, από την πλευρά της καμπίνας ηχείο το οποίο έχει σχεδιαστεί αρχικά για χρήση ως near field μόνιτορ. Είναι σχεδίαση δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων με αρχιτεκτονική bass reflex που χρησιμοποιεί μια σχισμή για την ανάκλαση των χαμηλών συχνοτήτων. Του τουίτερ είναι θόλος 16 χιλιοστών και το γούφερ έχει διάμετρο 102mm. Το φινίρισμά του, εκτός της ιδιαίτερης αισθητικής του, είναι πολύ καλής ποιότητας και η στήριξή του γίνεται μέσω τεσσάρων ελαστικών κυλίνδρων. Για χρήση με βάση η εταιρία δίνει ειδικούς προσαρμογείς. Η σύνδεση με τον ενισχυτή γίνεται μέσω δύο θηλυκών βυσμάτων τύπου “μπανάνα” γεγονός που θα ταλαιπωρήσει όσους δεν έχουν καλώδια με κατάλληλους ακροδέκτες ενώ διαθέτει και κάποιο σύστημα ένδειξης της υπερφόρτωσης για το οποίο η εταιρία δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Η τοποθέτηση του reflex στην εμπρός επιφάνεια, επιτρέπει την άνετη τοποθέτηση του QM10 σε κάποιο ράφι, χωρίς ανάγκη για ύπαρξη απόστασης από τον πίσω τοίχο.
Μετρήσεις
Η μέγιστη τιμή της εμπέδησης του QM10 βρίσκεται στα 22.5Ω σε συχνότητα 74Hz , ενώ η ελάχιστη τιμή της είναι 5Ω και εμφανίζεται στα 240Hz. Η οπή ανάκλασης είναι συντονισμένη στα 39Hz. Στην συχνότητα στην οποία παρουσιάστηκε η χαμηλότερη τιμή της εμπέδησης η φάση είναι 7.2 μοίρες ενώ η διακύμανση έχει εύρος από τις -43.2 μοίρες, στα 110Hz μέχρι τις 36 μοίρες  στα 59Hz. Με βάση τα παραπάνω, το ηχείο της Guru δεν είναι δύσκολο ως φορτίο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κάποιον ενισχυτή μικρής/μεσαίας ισχύος. Το συγκεκριμένο ηχείο δεν διαθέτει προστατευτικό κάλυμμα, λύνοντας έτσι με τον καλύτερο (μάλλον) τρόπο το δίλημμα περί της χρήση ή μη του συγκεκριμένου εξαρτήματος.

Μέτρο της εμπέδησης Φάση της εμπέδησης

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, με το προστατευτικό κάλυμμα (μαύρη καμπύλη) και χωρίς αυτό (κόκκινη καμπύλη) Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, σύγκριση των δύο ηχείων του ζεύγους
Τα ηχεία του ζεύγους είναι αρκετά όμοια μεταξύ τους με διαφορές περίπου 1.5 dB στην περιοχή από τα 4kHz έως τα 8kΗz αν και από ένα μόνιτορ θα περίμενε κανείς, ίσως, κάτι καλύτερο. Η βηματική απόκριση, από την άλλη, είναι πολύ καλή με ελάχιστη καθυστέρηση μεταξύ τουίτερ και γούφερ (την μικρότερη της δοκιμής), στα 0.03s. Η απόσβεση του συστήματος, πάντως, χαρακτηρίζεται από αρκετή κυμάτωση. Στο διάγραμμα των αποσβεννυμένων φασμάτων, η  περιοχή γύρω από τα 1.7 kHz καθυστερεί να σβήσει φτάνοντας μέχρι τα 4.54 msec ενώ στα υψηλά, γύρω από την περιοχή των 7.5kHz o χρόνος απόσβεσης είναι ο ίδιος.

Βηματική απόκριση Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση, συνδυασμός far field/near field. Σημείο τομής near field/far field: 250Hz Πολική απόκριση στο οριζόντιο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη)
Ο μέσος όρος της ευαισθησίας του QM10 είναι 86dB και η  απόκριση συχνότητας εκτείνεται από τα 60Hz έως τα 26kHz. Στην μεσαία περιοχή οι συχνότητες 250Hz έως τα 1.5kHz, εμφανίζονται ελαφρώς ενισχυμένες με ανώτερη τιμή κοντά στα 3.5dB πάνω από τον μέσο όρο ευαισθησίας, ενώ αμέσως από τις συχνότητες 1.5kHz έως τα 6kHz έχουμε πτώση της καμπύλης με ανώτερη απόκλιση τα 3.5dB ενώ ενίσχυση με ανώτατη τιμή κοντά στα 4dB έχουμε και στην περιοχή από 10kHz έως 22kHz. Σύμφωνα με το πολικό διάγραμμα η κατευθυντικότητα του ηχείου έχει πέσει -6dB στα όρια των +60/-60 μοιρών στο οριζόντιο επίπεδο στα όρια +40/-48 μοιρών στο κάθετο επίπεδο. Οι συντονισμοί της μπάφλας εμφανίζονται στα 280Hz με στάθμη τα - 45dBm/s², στα 650Hz με στάθμη τα -54 dBm/s², στα 1.6kHz με -53 dBm/s² και στα 2.4kHz με στάθμη τα -59.5 dBm/s².

Πολική απόκριση στο κατακόρυφο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη) Στάθμη επιταχύνσεων μετρημένων στο σημείο μεταξύ τουίτερ και γούφερ (10mV/m/s2)

Απόκριση συχνότητας στην θέση ακρόασης. Σήμα εισόδου: MLS 512k, στάθμη 85dBSPL, χωρίς ψηφιακή ισοστάθμιση (κόκκινη καμπύλη) και με ψηφιακή ισοστάθμιση μέσω του Copland DRC205 (επιλογή: flat, πράσινη καμπύλη)
Ακροάσεις
Η εντύπωση που δημιουργεί το QM10 είναι μεικτή: Καταρχήν δικαιώνει τον χαρακτηρισμό του μόνιτορ, προσφέροντας μια αναλυτική εικόνα, εστιασμένη σχετικώς ψηλά, σε σωστή απόσταση και με μεγάλες δυνατότητες παράθεσης λεπτομερειών. Στην συνέχεια, αποκαλύπτει έναν μαλακό και ευάκουστο χαρακτήρα που δεν εκθέτει ανεπανόρθωτα τις ηχογραφήσεις με σκληρό ήχο πλησιάζοντας πολύ στο να το χαρακτηρίσει κανείς “ζεστό”, χαρακτηρισμός σαφώς ασυνήθιστος για το είδος του ηχείου. Οι χαμηλές συχνότητες διαθέτουν ατάκα και όγκο στην ανώτερη περιοχή τους, αλλά το ηχείο δημιουργεί την εντύπωση ότι αδειάζει στην κατώτερη περιοχή, διατηρώντας ωστόσο αρκετά καλά τον έλεγχο, χωρίς να εμφανίζει αεροδυναμικούς θορύβους από το reflex. H χρήση ψηφιακής ισοστάθμισης στον χώρο μπορεί να βελτιώσει την κατώτερη περιοχή αλλά με κόστος σε στάθμη (υπολογίστε τουλάχιστον -6dB) και είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο ηχείο είναι σχεδιασμένο για ακροάσεις εκ του σύνεγγυς. Η μεσαία περιοχή διαθέτει λεπτομέρεια και πολύ καλή παρουσία ενώ καλά αποδόθηκαν και οι υψηλές συχνότητες, χωρίς ωστόσο να φτάσουν την αίσθηση που δημιούργησαν άλλα ηχεία της δοκιμής σε αυτή την κατηγορία.
Τελικώς...
... το QM10 αποδείχθηκε ένα ιδιαίτερο και ως εκ τούτου ένα ενδιαφέρον ηχείο: Έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός μόνιτορ αλλά παραμένει ευχάριστο και ευγενικό με το υλικό που αναπαράγει ενώ παρά το γεγονός ότι η απόκρισή του χαμηλά είναι κάπως περιορισμένη διατηρεί πάντοτε τον έλεγχο. Η τιμή του, λίγο υψηλή είναι η αλήθεια, το φέρνει σε δύσκολη θέση σε σχέση με κάποια από τα μεγαλύτερα ηχεία της δοκιμής.
Tιμή: 2.100 ευρώ
info: Solid Foundation, τηλ.: 210-957.0778, web: http://guruproaudio.com/

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr