Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/12/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: 10 ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ...

SITE MAP


REVIEW

GROUP TEST: 10 HXEIA ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ProAc Tablette Reference 8 Signature
Εισαγωγή > Η διαδικασία της δοκιμής > Audio Physic Step > Audio Spectrum Eros > Guru QM10 > Leema Acoustics Xero > ProAc TR8s > Spendor S3/5R > Aliante One PF > ATC SCM19 > JBL ES30 > Pioneer S-4EX > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών Χαρακτηριστικών και μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς...
To TR8s, όπως είναι η σύντομη ονομασία του είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά ηχεία του γνωστού Βρετανού κατασκευαστή, αποτελώντας την τρίτη κατά σειρά έκδοση του ιστορικού Tablette το οποίο κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1979 και συζητήθηκε αρκετά. Όπως και τα προηγούμενα μοντέλα είναι δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων με αρχιτεκτονική bass reflex. H νέα γενιά του Tablette χρησιμοποιεί ένα τουίτερ μεταξωτού θόλου, ίντσας και ένα γούφερ με διάμετρο 101 χιλιοστών με μαγνήτη νεοδυμίου και ορειχάλκινο phase plug. To φίνιρισμα γίνεται με φυσικό ξύλο (και υπάρχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών) και η ποιότητα κατασκευής του ηχείου είναι πολύ καλή. Οι υποδοχές σύνδεσης υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση και το bass reflex υλοποιήται με δύο οπές στην πίσω πλευρά του ηχείου.
Μετρήσεις
Η μέγιστη τιμή της εμπέδησης του TR8s βρίσκεται στα  30.8Ω στη συχνότητα των 46Hz, ενώ η ελάχιστη τιμή της είναι 6Ω και εμφανίζεται στη συχνότητα των 300Hz. Η οπή του bass reflex έχει συντονιστεί στα 72Hz. Η συχνότητα στην οποία παρουσιάστηκε η χαμηλότερη τιμή της εμπέδησης αντιστοιχεί σε φάση 3.6 μοιρών ενώ η συνολική διακύμανση εκτείνεται από τις -46.8 μοίρες, στη συχνότητα των 140Hz, μέχρι τις 43.2 μοίρες στα 1kHz. Με βάση τα παραπάνω το TR8s δεν είναι ένα ηχείο που θα καταπονήσει τον ενισχυτή που το οδηγεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αν ο τελευταίος έχει μέτρια ή μικρή ισχύ εξόδου. Η τοποθέτηση του προστατευτικού καλύμματος προκαλεί ενίσχυση κατά 1dB στην περιοχή συχνοτήτων από τα 500Hz έως τα 3.4kHz, ενώ από το σημείο αυτό μέχρι και τα 6kHz προκαλεί εξασθένηση κατά 2dB. H ομοιότητα μεταξύ των δύο ηχείων του ζεύγους είναι παραδειγματική, κυμαινόμενη συστηματικά κάτω από το 1dB, επίδοση η οποία είναι η καλύτερη της δοκιμής.

Μέτρο της εμπέδησης Φάση της εμπέδησης

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, με το προστατευτικό κάλυμμα (μαύρη καμπύλη) και χωρίς αυτό (κόκκινη καμπύλη) Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, σύγκριση των δύο ηχείων του ζεύγους
Η βηματική απόκριση δείχνει ένα ηχείο με μικρή διαφορά φάσης μεταξύ γούφερ και τουίτερ, στα 0.15ms, με την μετάβαση από την μία μονάδα στην άλλη να γίνεται αρκετά ομαλά και την απόσβεση του γούφερ να έχει ελάχιστη κυμάτωση.
Στο διάγραμμα των αποσβεννυμένων φασμάτων, οι πιο αργές περιοχές, με χρόνο απόσβεσης 4.46msec, είναι η περιοχή γύρω από την συχνότητα των 4kHz και η περιοχή γύρω από τα 7.5kHz.
Ο μέσος όρος της ευαισθησίας του ηχείου είναι 83.8dB με την απόκριση συχνότητας να έχει εύρος από τα 80Hz έως τα 30kHz. Στην περιοχή από τα 130Hz έως τα 500Hz, παρουσιάζεται μία πολύ μικρή ενίσχυση, περίπου 1dB ενώ στα 1.7kHz εμφανίζεται μία βύθιση 3.5dB κάτω από τον μέσο όρο ευαισθησίας. Τέλος, χαρακτηριστικό του ηχείου είναι ότι στην περιοχή από τα 2.4kHz έως τα 30kHz υπάρχει μια αύξηση πάνω από τον μέσο όρο ευαισθησίας κατά 4dB.

Βηματική απόκριση Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση, συνδυασμός far field/near field. Σημείο τομής near field/far field: 250Hz Πολική απόκριση στο οριζόντιο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη)
Στο πολικό διάγραμμα φαίνεται ότι το TR8s είναι ένα αρκετά ομοιογενές ηχείο με εύρος +37/-53 μοίρες στο οριζόντιο επίπεδο και +37/-37 μοίρες στο κατακόρυφο (για εξασθένηση 6dB) το οποίο στενεύει φυσιολογικά στις υψηλές συχνότητες. Η μπάφλα, τέλος, εμφανίζει σχετικά υψηλούς συντονισμούς στα 440Hz με στάθμη τα - 45.3dBm/s², στα 650Hz με στάθμη τα -46 dBm/s²και στα 1.8kHz με στάθμη τα -45.9dBm/s².

Πολική απόκριση στο κατακόρυφο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη) Στάθμη επιταχύνσεων μετρημένων στο σημείο μεταξύ τουίτερ και γούφερ (10mV/m/s2)

Απόκριση συχνότητας στην θέση ακρόασης. Σήμα εισόδου: MLS 512k, στάθμη 85dBSPL, χωρίς ψηφιακή ισοστάθμιση (κόκκινη καμπύλη) και με ψηφιακή ισοστάθμιση μέσω του Copland DRC205 (επιλογή: flat, πράσινη καμπύλη)
Ακροάσεις
Το TR8s αναδείχθηκε, ίσως, στο πλέον εντυπωσιακό ηχείο της δοκιμής με ήχο που τραβά την προσοχή και δημιουργεί “ατμόσφαιρα” χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Η εικόνα εστιάζεται κοντά στον ακροατή και έχει πολύ καλό πλάτος μεταφέροντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες χώρου. Χαμηλά, πάντως, το ηχείο δεν μπορεί να κρύψει τον μικρό του όγκο και παρά το γεγονός ότι διαθέτει παρουσία στις ανώτερες χαμηλές συχνότητες εμφανίζεται ελαφρώς άδειο πολύ χαμηλά και με πρόγραμμα που έχει σοβαρές απαιτήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή. Η ψηφιακή ισοστάθμιση μπορεί να βοηθήσει, ωστόσο το μικρό γούφερ δεν έχει πολύ μεγάλη διαδρομή και θα απαιτηθεί γενναία μείωση της στάθμης (περί τα 6dB) ώστε να μην οδηγηθεί το ηχείο έξω από τα όριά του. Μιλώντας για όρια, η ιδέα του διπλού reflex λειτουργεί αποδοτικά και το ηχείο δεν παρουσιάζει αεροδυναμικούς θορύβους ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες. Η μεσαία περιοχή είναι λεπτομερής και ευχάριστη και η δυνατότητα του ηχείου να δημιουργεί μεγάλη στο πλάτος εικόνα μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε την αμφιθεατρική τοποθέτηση της χορωδίας με άνεση. Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων το TR8s ακούστηκε ελαφρώς στεγνό, με υπερβολικά γρήγορη απόσβεση, αλλά παρέμεινε μακρυά από σκληρότητες και δεν έγινε ποτέ κουραστικό.
Τελικώς...
... ένα από τα κλασικά βρετανικά, μικρά ηχεία, το Tablette Reference 8 Signature, έχει να προσφέρει έναν ήχο εντυπωσιακό, σε σύγκριση με το μέγεθός του, εικόνα με μεγάλη ανάλυση και, συνολικά, έναν χαρακτήρα που μπορεί να το κάνει αξιαγάπητο. Έχει λογική τιμή και αν μπορείτε να το στήσετε σε έναν μικρό χώρο και να το ακούσετε από κοντά, θα το αγαπήσετε!
Tιμή: 960 ευρώ
info: Εxclusive Audio, τηλ.: 210-823.6225, web: http://www.proac-loudspeakers.com/

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr