Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/12/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: 10 ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ...

SITE MAP


REVIEW

GROUP TEST: 10 HXEIA ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Spendor S3/5R
Εισαγωγή > Η διαδικασία της δοκιμής > Audio Physic Step > Audio Spectrum Eros > Guru QM10 > Leema Acoustics Xero > ProAc TR8s > Spendor S3/5R > Aliante One PF > ATC SCM19 > JBL ES30 > Pioneer S-4EX > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών Χαρακτηριστικών και μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς...
Οι μυημένοι, θα γνωρίζουν ότι η Spendor υπήρξε ένας από τους κατασκευαστές που είχε αδειοδοτηθεί ώστε να κατασκευάζει μια έκδοση του θρυλικού LS3/5a BBC μόνιτορ, ένα ηχείο που έχει, χωρίς αμφιβολία, σημαδέψει πολλούς audiophiles. Η έκδοση S3/5R είναι μια προσπάθεια της εταιρίας να συνεχίσει τον μύθο του BBC μόνιτορ, χρησιμοποιώντας καλύτερα μεγάφωνα και μια πιο φρέσκια σχεδιαστική προσέγγιση. Πάντως, μη φανταστείτε τίποτε φοβερούς νεωτερισμούς. Το S3/5R είναι ένα μικρό σε όγκο ηχείο κλειστού τύπου, δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων, με ένα τουίτερ θόλου 20 χιλιοστών και ένα γούφερ που ανέπτυξε η ίδια η Spendor (140mm). Το ηχείο είναι πολύ καλοκατασκευασμένο, στην γνωστή -κάπως συντηρητική είναι η αλήθεια- αισθητική της εταιρίας και διαθέτει ένα ζεύγος ακροδεκτών σύνδεσης με τον ενισχυτή πολύ καλής ποιότητας.
Μετρήσεις
Η μέγιστη τιμή της εμπέδησης του S3/5R είναι 38Ω στα 4.7Hz, ενώ η ελάχιστη τιμή της είναι 8Ω στα 170Hz. Η συχνότητα στην οποία παρουσιάστηκε η ελάχιστη τιμή της εμπέδησης αντιστοιχεί σε φάση -3.6 μοιρών και η συνολική διακύμανσή της βρίσκεται μεταξύ -57.4 μοιρών στα 6.2Hz και +39.6 μοιρών στο 1ΚHz. Το ηχείο δεν αποτελεί ιδιαίτερα βαρύ φορτίο ακόμη και για μέτριους ενισχυτές αν και η πολύ χαμηλή ευαισθησία του απαιτεί προσοχή όσον αφορά την απόσταση ακρόασης και τις απαιτούμενες στάθμες. Με την τοποθέτηση του προστατευτικού στο ηχείο ενισχύεται λίγο η συχνότητα των 15kHz και εμφανίζεται μια διαφορά στάθμης από τα 4kHz έως τα 14kHz η οποία είναι περίπου +/- 2dB. Τα δύο ηχεία του ζεύγους είχαν εξαιρετική ομοιότητα, κάτω από το 1dB, επίδοση ή οποία ήταν και η καλύτερη της δοκιμής (μαζί με αυτήν των ProAc).

Μέτρο της εμπέδησης Φάση της εμπέδησης

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, με το προστατευτικό κάλυμμα (μαύρη καμπύλη) και χωρίς αυτό (κόκκινη καμπύλη) Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, σύγκριση των δύο ηχείων του ζεύγους
H βηματική απόκριση δείχνει ένα σύστημα στο οποίο οι δύο μονάδες είναι συνδεδεμένες σε αντίθεση φάσης, με το γούφερ να καθυστερεί αρκετά σε σχέση με άλλα ηχεία της δοκιμής (0.23ms) αλλά να δένει άψογα με το τουίτερ και να έχει αρκετά ομαλή απόσβεση.
Η πιο αργή περιοχή στο διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων καθυστερεί κατά 4.3msec και βρίσκεται γύρω από την συχνότητα των 1.8kHz καθώς και γύρω από την συχνότητα των 8kHz. Σχετική καθυστέρηση στην απόσβεση χαρακτηρίζει και την περιοχή γύρω από τα 4kHz (4msec).

Βηματική απόκριση Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση, συνδυασμός far field/near field. Σημείο τομής near field/far field: 250Hz Πολική απόκριση στο οριζόντιο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη)
Ο μέσος όρος της ευαισθησίας του ηχείου S3/5R είναι 80.2dB(ήταν το πλέον αναίσθητο της δοκιμής, γεγονός αναμενόμενο δεδομένου του μικρού μεγέθους του γούφερ και της καμπίνας που είναι κλειστού τύπου) και η απόκριση συχνότητας εκτείνεται από από τα 70Hz έως τα 20kHz. Χαμηλά, οι συχνότητες από τα 80Hz έως τα 200Hz, εμφανίζονται ελαφρώς ενισχυμένες με ανώτατη τιμή τα 2dB, ενώ η καμπύλη στη μεσαία περιοχή, από τα 500Hz έως τα 3kHz, εμφανίζεται να εξασθενεί με ανώτερη τιμή τα 2dB. Στη συχνότητα των 5.4kHz εμφανίζεται, τέλος, μία ελαφριά κορύφωση, στο 1.5dB, από τον μέσο όρο.
Το πολικό διάγραμμα του ηχείου εμφανίστηκε αρκετά ζωηρό με αρκετές διακυμάνσεις, κυρίως στο οριζόντιο επίπεδο. Για πτώση -6dB το εύρος είναι +45/-48 μοίρες και +55/-50 μοίρες για το οριζόντιο και το κατακόρυφο επίπεδο αντιστοίχως αν και οι υψηλές συχνότητες εξασθενούν αρκετά πιο γρήγορα, κυρίως στο οριζόντιο επίπεδο. Η μπάφλα εμφανίζει συντονισμούς στα 280Hz με στάθμη τα- 43dBm/s², στα 300Hz με στάθμη τα -43.5 dBm/s² και στ0 1.4kHz με στάθμη τα -47dBm/s².

Πολική απόκριση στο κατακόρυφο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη) Στάθμη επιταχύνσεων μετρημένων στο σημείο μεταξύ τουίτερ και γούφερ (10mV/m/s2)

Απόκριση συχνότητας στην θέση ακρόασης. Σήμα εισόδου: MLS 512k, στάθμη 85dBSPL, χωρίς ψηφιακή ισοστάθμιση (κόκκινη καμπύλη) και με ψηφιακή ισοστάθμιση μέσω του Copland DRC205 (επιλογή: flat, πράσινη καμπύλη)
Ακροάσεις
Το κύριο χαρακτηριστικό του S3/5R είναι ο ήπιος, ευχάριστος και μουσικός χαρακτήρας που βγάζει και γίνεται αμέσως αντιληπτός: Το ηχείο είναι πραγματικά ξεκούραστο στο άκουσμα και παράλληλα αρκετά ατμοσφαιρικό, με δυνατότητα δημιουργίας μεγάλης εικόνας με αέρα και κίνηση τόσο στο πλάτος όσο και στο βάθος της υποθετικής σκηνής. Όντας κλειστό, θα περίμενε κανείς να είναι το πλέον συγκρατημένο χαμηλά, την κατάσταση όμως φαίνεται να αλλάζει το γούφερ το οποίο είναι το μεγαλύτερο της κατηγορίας των μικρών ηχείων. Έτσι, υπάρχει επαρκής παρουσία στις ανώτερες χαμηλές συχνότητες, χωρίς ωστόσο το ηχείο να μπορεί να κατέβει, χωρίς βοήθεια, χαμηλότερα. Η ψηφιακή ισοστάθμιση μπορεί να βοηθήσει, εδώ, αλλά με σημαντικές θυσίες στην στάθμη η οποία θα πρέπει να μειωθεί από -9dB έως -12dB προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα υπερφόρτωσης. Η μεσαία περιοχή είναι ευχάριστη με μια αίσθηση εγγύτητας που θα εκτιμήσουν πολύ οι φίλοι των φωνητικών και το ηχείο μπορεί να μεταφέρει με άνεση πολλές λεπτομέρειες τιμώντας τα μόνιτορ που αποτελούν, τυπικά, προγόνους του. Οι υψηλές συχνότητες είναι φωτεινές και αποκλίνουν μάλλον προς το στεγνό όντας ελαφρώς πιο γρήγορες στις αποσβέσεις του από όσο θα θέλαμε.
Τελικώς...
... το S3/5R είναι ένα ηχείο με χαρακτήρα που προσφέρει μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα στοιχεία ακουστικής προσωπικότητας: Ευχάριστο και μουσικό, με πολύ καλή μεσαία περιοχή και δυνατότητα για δημιουργία μεγάλης στερεοφωνικής εικόνας, απευθύνεται σε ακροατές που δεν θα απαιτήσουν όγκους και εντυπωσιασμό, αλλά, περισσότερο, διαύγεια και πειθαρχία. Αξίζει τον κόπο να το ακούσετε επειδή, υπό προϋποθέσεις, είναι μια καλή αγορά.
Tιμή: 1.100 ευρώ
info: Audio Κ. Μασσέλου, τηλ.: 210-322.1903, web: http://www.spendoraudio.com/

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr