Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/12/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: GROUP TEST: 10 ΗΧΕΙΑ ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ...

SITE MAP


REVIEW

GROUP TEST: 10 HXEIA ΒΑΣΗΣ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ATC SCM19
Εισαγωγή > Η διαδικασία της δοκιμής > Audio Physic Step > Audio Spectrum Eros > Guru QM10 > Leema Acoustics Xero > ProAc TR8s > Spendor S3/5R > Aliante One PF > ATC SCM19 > JBL ES30 > Pioneer S-4EX > Συμπεράσματα > Πίνακες Τεχνικών Χαρακτηριστικών και μετρήσεων

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γενικώς...
Το SCM19 ανήκει στην σειρά Entry του γνωστού κατασκευαστή, μια σειρά η οποία έχει συζητηθεί αρκετά και θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένη, ως προσπάθεια να “κατέβουν” μερικά από τα χαρακτηριστικά των μεγάλων μόνιτορ της εταιρίας σε ένα κοινό που θα ήθελε χαμηλότερο κόστος. Πρόκειται για ένα ηχείο δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων, με κλειστή καμπίνα, το οποίο χρησιμοποιεί ένα τουίτερ μαλακού θόλου, ίντσας, με μαγνήτη νεοδυμίου για τις υψηλές συχνότητες και ένα γούφερ 150 χιλιοστών που κατασκευάζει η ίδια η ATC και χρησιμοποιεί επίπεδο αγωγό για το πηνίο φωνής, φέρει τον κλασικό μεγάλο μαλακό θόλο και οδηγείται από έναν μαγνήτη τριών κιλών. Η καμπίνα του ηχείου είναι καλοκατασκευασμένη με δίχρωμο φινίρισμα και καμπυλωμένες ακμές και οι ακροδέκτες σύνδεσης είναι καλής ποιότητας και υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση.
Μετρήσεις
Η μέγιστη τιμή της εμπέδησης του SCM19 είναι 38.3 Ω στα 56Hz, ενώ η ελάχιστη τιμή της είναι 5.7Ω στα 3.9kHz. Η συχνότητα στην οποία παρουσιάστηκε η χαμηλότερη τιμή της εμπέδησης,  αντιστοιχεί σε φάση -14.4 μοιρών ενώ, συνολικά, η φάση κυμαίνεται από τις -50.8 μοίρες,  στα 74Hz μέχρι τις 46.8 μοίρες στα 57Hz. Αυτή η συμπεριφορά υποδηλώνει ότι το SCM19 θα είναι ένα εύκολο φορτίο για τον ενισχυτή, ο οποίος θα πρέπει να προσέξει την σχετικά χαμηλή ευαισθησία του. Η τοποθέτηση του προστατευτικού καλύμματος στο ηχείο προκαλεί εξασθένηση κατά 2.5dB στην περιοχή συχνοτήτων από τα 6ΚHz έως τα 15kHz. Τα δύο ηχεία του ζεύγους εμφανίστηκαν με ελάχιστες διαφορές οι οποίες δεν ανέβηκαν πάνω από το 1dB.

Μέτρο της εμπέδησης Φάση της εμπέδησης

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, με το προστατευτικό κάλυμμα (μαύρη καμπύλη) και χωρίς αυτό (κόκκινη καμπύλη) Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ανηχοϊκή μέτρηση στον άξονα, σύγκριση των δύο ηχείων του ζεύγους
Όπως φαίνεται από την βηματική απόκριση, τα δύο μεγάφωνα είναι συμφασικά με πολύ μικρή χρονική καθυστέρηση μεταξύ τους (0.12ms), εξαιρετική συνεργασία και απόσβεση στις χαμηλές συχνότητες η οποία έχει ελάχιστη διακύμανση.
To ηχείο αποδείχθηκε ιδιαίτερα γρήγορο και στο διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων οι περιοχές που καθυστερούν περισσότερο, κατά 3.7msec,  βρίσκονται γύρω από το 1.5kHz και τα 6.5kHz.
Ο μέσος όρος της ευαισθησίας του ηχείου SCM19 είναι 83dB ενώ η απόκριση του ηχείου εκτείνεται από τα 50Hz έως τα 26kHz. Η μέγιστη απόκλιση που παρουσιάζεται στο σχετικό διάγραμμα είναι περίπου 2dB για την μεσαία περιοχή από τα 600Hz έως τα 1.7kHz. Από εκεί και πέρα, οι διακυμάνσεις πάνω και κάτω από τον μέσο όρο ευαισθησίας είναι +/-1 έως 1.5dB, επίδοση που είναι και η καλύτερη της δοκιμής.

Βηματική απόκριση Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση, συνδυασμός far field/near field. Σημείο τομής near field/far field: 250Hz Πολική απόκριση στο οριζόντιο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη)
Τα πολικά διαγράμματα αποκαλύπτουν ένα ήρεμο ηχείο το οποίο στην χαμηλή και την μεσαία περιοχή έχει ένα εύρος +60/-60 μοίρες τόσο στο οριζόντιο όσο και στο κατακόρυφο επίπεδο (για πτώση -6dB) ενώ στις υψηλές συχνότητες στενεύει με ομαλό τρόπο και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η μπάφλα εμφανίζει συντονισμούς στα 2.6ΚHz με στάθμη -49.5dBm/s², στα 3.2Hz με στάθμη τα -47dBm/s²  και στα 4.4kHz με στάθμη τα -43dBm/s².

Πολική απόκριση στο κατακόρυφο επίπεδο. Γωνία: -90/90 μοίρες. 500Hz (γκρι καμπύλη), 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 10kHz (μοβ καμπύλη) Στάθμη επιταχύνσεων μετρημένων στο σημείο μεταξύ τουίτερ και γούφερ (10mV/m/s2)

Απόκριση συχνότητας στην θέση ακρόασης. Σήμα εισόδου: MLS 512k, στάθμη 85dBSPL, χωρίς ψηφιακή ισοστάθμιση (κόκκινη καμπύλη) και με ψηφιακή ισοστάθμιση μέσω του Copland DRC205 (επιλογή: flat, πράσινη καμπύλη)
Ακροάσεις
Από τις πρώτες στιγμές της ακρόασης, η αίσθηση που αποκομίζεις ακούγοντας το SCM19 είναι αυτή της ηρεμίας και της ομοιογένειας. Το ηχείο συμπεριφέρεται με σεβασμό στο πρόγραμμα δημιουργεί μια άψογα ισορροπημένη εικόνα η οποία δεν βρίσκεται ούτε πολύ μακρυά αλλά ούτε και κοντά στον ακροατή και προσφέρει μεγάλες δυνατότητες σε θέματα λεπτομερειών και εστιασμού τόσο στο πλάτος όσο και στο βάθος της υποθετικής σκηνής. Χαμηλά, υπάρχει έλεγχος, πολύ καλά μέτωπα και όγκος, χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να βελτιωθούν με την χρήση ισοστάθμισης, χωρίς σημαντικά προβλήματα, αφού το γούφερ έχει τεράστια διαδρομή και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που θέτει ο επεξεργαστής. Αξίζει τον κόπο να σημειωθεί ότι το SCM19 ήταν το μοναδικό ηχείο που άντεξε την flat ρύθμιση χωρίς την ανάγκη να μειωθεί η στάθμη! Η μεσαία περιοχή διακρίνεται για την ανάλυσή της, ισορροπώντας ευχάριστα ανάμεσα στον χαρακτήρα του μόνιτορ και τον ξεκούραστο ήχο και το ηχείο θα ικανοποιήσει πολύ τους ακροατές φωνητικών έργων με την αμεσότητά του και την ακρίβεια στην άρθρωση και τον εστιασμό των φωνών. Ψηλά, ακούστηκε διαφανές και ουδέτερο, αλλά με μια υποψία υπερβολικού ελέγχου με τάση να συντομεύει τις αποσβέσεις, χωρίς -πάντως- να γίνεται κουραστικό ακόμη και σε σχετικά υψηλές στάθμες.
Τελικώς...
... το SCM19 είναι το πληρέστερο ηχείο της δοκιμής από την πλευρά της ομοιογένειας και παράλληλα δείχνει να έχει σημαντικά περιθώρια για υψηλές στάθμες χωρίς χρωματισμούς. Αν αναζητάτε το ηχείο που προσεγγίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπόθεση “ακρίβεια”, είναι σχετικώς μικρό σε όγκο και έχει λογική τιμή, η αναζήτησή σας μπορεί να τελειώσει εδώ. Πρόκειται, σαφώς, για το καλύτερο ηχείο της δοκιμής.
Tιμή: 1.500 ευρώ
info: Location Sound, τηλ.: 210-364.6154-5, web: http://www.locationhiend.com, http://www.atc.gb.net/

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr