Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/10/2010

flag
english
abstract

GROUP TEST

Pro-Ject 6 PerspeΧ

Φωτό_Ανοίγματος

Το 6 PerspeX είναι ένα από τα κορυφαία πλατό της Pro-Ject (και παράλληλα το ακριβότερο της δοκιμής αυτής) και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική σασί/υποσασί αλλά με μαγνητική ανάρτηση και όχι ελατήρια. Το σταθερό μέρος του σασί είναι κατασκευασμένο από διαφανές ακρυλικό υλικό ενώ το υποσασί είναι κατασκευασμένο από το γνωστό συνθετικό υλικό Corian. Η κίνηση από έναν σύγχρονο κινητήρα μεταδίδεται μέσω ιμάντα στο πλατό, που είναι κατασκευασμένο από mdf, και η ρύθμιση των στροφών γίνεται με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή με απλή μεταφορά του ιμάντα σε άλλη τροχαλία. Το έδρανο είναι αντεστραμμένο με κεραμικό σφαιρίδιο και κεραμεική επιφάνεια τριβής. Ο βραχίονας χρησιμοποιεί στέλεχος μεταβλητής διατομής από ανθρακονήματα και είναι ο κορυφαίος της εταιρίας με αντεστραμμένα έδρανα, εσωτερική καλωδίωση από χαλκό υψηλής καθαρότητας και απόσβεση από σορμποθάνη στο αντίβαρο που εφαρμόζει την δύναμη ανάγνωσης. Η δύναμη αντιολίσθησης ρυθμίζεται κατά τον γνωστό τρόπο της Pro-Ject, με αναρτημένο βάρος. Το 6 Perspex της δοκιμής αυτής συνοδευόταν από μια κεφαλή MC Rondo της Ortofon. Η ύπαρξη της ανάρτησης αυξάνει τις απαιτήσεις κατά το αρχικό στήσιμο του πλατό. Τώρα εκτός της αρχικής οριζοντίωσης (μέσω τριών κώνων από αλουμίνιο) θα πρέπει να ελεγχθεί και η οριζοντίωση της ανάρτησης κάτι που γίνεται εύκολα από το επάνω μέρος. Κατά τα άλλα, δεν θα συναντήσετε δυσκολίες. Η δύναμη ανάγνωσης ρυθμίζεται εύκολα, χωρίς ζυγό, αφού το αντίβαρο είναι βαθμονομημένο. Το πλατό έχει εξόδους RCA και συνοδεύεται από ένα καλής ποιότητας καλώδια σύνδεσης. Εννοείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο, της επιλογής σας.

Μετρήσεις

Η ανάλυση του rumble, στην περίπτωση του PerspeX, δείχνει ένα ένα σύστημα με πολύ χαμηλούς χρωματισμούς στις πολύ χαμηλές συχνότητες. Υπάρχει ένας ορατός συντονισμός, στην περιοχή των 8Hz, ο οποίος μπορεί να αποδοθεί στο σύστημα βραχίονα/κεφαλής και από το σημείο αυτό και μέχρι τα 75Hz εμφανίζονται πολύ ήπιες αιχμές στα 200, 280 και 390Hz. To hum βρίσκεται λίγο κάτω από τον μέσο όρο της κατηγορίας, στα -52dBr. To διάγραμμα της ενδοδιαμόρφωσης από τις πολύ χαμηλές συχνότητες εμφανίζει έναν αρκετά ευρύ λοβό με εμφανή προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης εκατέρωθεν της θεμελιώδους και κοντά σε αυτήν.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης για σήμα 3.15kHz/-20dB.

Η αναγνωσιμότητα του συστήματος είναι καλή, με την παραμόρφωση να πέφτει κάτω από τα -60dBr μετά την τρίτη αρμονική και τους πλευρικούς λοβούς γύρω από την θεμελιώδη του 1kHz να βρίσκονται, επίσης, κάτω από την στάθμη αυτή. Σε θέματα απόκρισης το μεγαλύτερη Pro-Ject κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, εμφανίζοντας εξαιρετική ομοιότητα μεταξύ των δύο καναλιών και έναν ήπιο τονισμό της περιοχής μεταξύ 150-300Hz (κατά περίπου 2db). Πολύ καλή είναι, επίσης και η απόκριση ψηλά, καθώς η κεφαλή φαίνεται να ξεπερνά με άνεση τα 20kHz.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/+4dB

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

Μέχρι τα 25Hz περίπου, η ανάρτηση του πλατό δείχνει να κάνει εξαιρετική δουλειά και να απομονώνει τους εξωγενείς κραδασμούς. Από το σημείο αυτό και μετά, κάνουν την εμφάνισή τους μια σειρά από χρωματισμούς με σημαντικότερο αυτόν στα 70Hz. Η περιοχή μετά τα 100Hz εμφανίστηκε ήσυχη, με σειρά πολλών μικρών συντονισμών οι οποίοι ωστόσο έχουν στάθμη μικρότερη από τα -70dBr. H κρουστική απόκριση είναι από τις καλύτερες της δοκιμής, με ταχύτατη απόσβεση και μικρό πλάτος ιδιοταλάντωσης της οποίας η συχνότητα, όπως προκύπτει από το διάγραμμα, είναι 9Hz περίπου, επιβεβαιώνοντας έτσι τον συντονισμό του συστήματος βραχίονα/κεφαλής.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπλύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dB SPL(A) σε απόσταση 0.5m (κόκκινη καμπύλη)

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 100mS/div.

Ακουστικές Εντυπώσεις

Από την πρώτη στιγμή, το Perspex έδειξε έναν επιβλητικό χαρακτήρα, επιβλητικό όχι με την έννοια της έντονης παρουσίας αλλά μάλλον με την λογική της πληρότητας καθώς αναδείχθηκε σε ένα από τα καλύτερα συστήματα της δοκιμής αυτής. Εκτεταμένο χαμηλά με σώμα και όγκο που ισορροπούν ευχάριστα μεταξύ του καλού ελέγχου και της έμφασης μας ικανοποίησε και μας έκανε να ευχαριστηθούμε τόσο τα ρυθμικά κομμάτια του προγράμματος αναφοράς όσο και τα περισσότερο απαιτητικά μεγάλα συμφωνικά έργα. Η μεσαία περιοχή εμφανίστηκε ισορροπημένη και ακριβής, με μεγάλες δυνατότητες περιγραφής των ηχοχρωμάτων και των μικρολεπτομερειών, χωρίς να κουράζει ποτέ αλλά και χωρίς να βρίσκεται πίσω σε σχέση με το υπόλοιπο πρόγραμμα. Οι υψηλές συχνότητες είναι εκτεταμένες και ξεκούραστες. Δεν μας έλειψε τίποτε και αν και, σε προσωπικό επίπεδο, προτιμούμε την συμπεριφορά του Rega P3 στο κομμάτι των αποσβέσεων, αποδίδουμε την αυστηρότητα που ακούσαμε στο Perspex σε συγκεκριμένη άποψη, η οποία θα εκτιμηθεί από πολλούς ακροατές. Η στερεοφωνική εικόνα που πήραμε ήταν από τις καλύτερες της δοκιμής με πολύ καλή έκταση, αέρα μεταξύ των μεμονωμένων οργάνων και πολύ καλή περιγραφή της κίνησης των μεγάλων οργανικών συνόλων. Συνοψίζοντας, το Perspex διακρίνεται για τον συνεπή, ομοιογενή ήχο του, το κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι το πολύ καλό χαμηλό και η ξεκούραστη μεσαία περιοχή.

Τελικώς...

... με δεδομένο ότι στοιχίζει περίπου 200 ευρώ πάνω από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του, δεν είναι έκπληξη το ότι το PerspeX είναι ένα πολύ καλό σύστημα με αρετές τόσο στην ηχητική συμπεριφορά (με εξαιρετικές χαμηλές συχνότητες) όσο και στο μηχανικό μέρος το οποίο το απομονώνει αποτελεσματικά από τους κραδασμούς. Σαφώς αποτελεί ανταγωνιστή τόσο του Clearaudio όσο και του Thorens.

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 1779.- ευρώ

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, http://www.project-audio.com, http://www.orpheusaudio.gr

Φωτό_Ανοίγματος