Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/10/2010

flag
english
abstract

GROUP TEST

Pro-Ject 2-Xperience

Φωτό_Ανοίγματος

Το 2-Xperience αποτελεί την εξέλιξη ενός από τα πλέον επιτυχημένα πλατό της εταιρίας, του “2”. Πρόκειται για ένα σύστημα χωρίς ανάρτηση που χρησιμοποιεί μια ακρυλική, βάση, στήριξη τριών σημείων με ρυθμιζόμενους κώνους και απόσβεση σορμποθάνης, πλατό από mdf, σύγχρονο κινητήρα και μετάδοση μέσω ιμάντα. Ο κινητήρας είναι ελαστικά αναρτημένος στο σασί και η ρύθμιση των στροφών γίνεται με το χέρι, με απλή αλλαγή της θέσης του ιμάντα στην τροχαλία. Ο βραχίονας που χρησιμοποιήται βασίζεται σε ένα στέλεχος μεταβλητής διατομής από ανθρακονήματα και η έδραση είναι καρντανική με αντεστραμμένα έδρανα. Η ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης γίνεται με ελαστικά αναρτημένο αντίβαρο και η δύναμη αντιολίσθησης εφαρμόζεται από αναρτημένο, σε νήμα, βάρος. Το 2-Xperience της δοκιμής συνοδευόταν από μια Sumiko Blue Point Special Evo III (κινητού πηνίου, υψηλής εξόδου) Το στήσιμο του πλατό ακολουθεί την συνήθη διαδικασία, με οριζοντίωση (μέσω των ρυθμιζόμενων κώνων), τοποθέτηση του πλατό και ρύθμιση του βραχίονα. Δεν υπάρχει ανάρτηση επομένως δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με κάτι τέτοιο και η δύναμη ανάγνωσης ρυθμίζεται εύκολα αφού το αντίβαρο είναι βαθμονομημένο. Το 2-Xperience διαθέτει εξόδους RCA ώστε να χρησιμοποιήσει ο χρήστης το καλώδιο της αρεσκείας του, αλλά συνοδεύεται και από ένα καλώδιο σύνδεσης με τον προενισχυτή πολύ καλής ποιότητας με επίχρυσους ακροδέκτες.

Μετρήσεις

Με πρώτο συντονισμό στα 8Hz περίπου και γενικά ήρεμη συμπεριφορά σε ανώτερες συχνότητες το 2-Xperience φαίνεται ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα χωρίς πολλούς συντονισμούς. Σημεία κριτικής θα μπορούσαν να είναι η τριάδα στα 15,17 και 19Hz που έχουν κάπως υψηλή στάθμη (υψηλότερη από τα -60dBr) καθώς και το ότι το σύστημα φαίνεται να μαζεύει αρκετό θόρυβο δικτύου καθώς το hum είναι αισθητά υψηλότερο από τον μέσο όρο της δοκιμής, στα -48dBr. H απουσία έντονων ιδιοσυντονισμών φαίνεται και από το αρκετά καθαρό διάγραμμα ενδοδιαμόρφωσης όπου η θεμελιώδης των 3.15kHz διαθέτει περιορισμένο αριθμό πλευρικών λοβών οι οποίοι χάνονται σχετικώς γρήγορα κάτω από τα -60dBr.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης για σήμα 3.15kHz/-20dB.

H αναγνωστικότητα του συστήματος φαίνεται να είναι καλή, παρά τις δύο πρώτες αρμονικές που είναι αρκετά αυξημένες. Η παραμόρφωση έχει έντονα πτωτικές τάσεις σε συνάρτηση με την συχνότητα (κάτω από τα -60dB μετά την τρίτη αρμονική) και πλευρικούς λοβούς κάτω από τα -60dBr, επίσης. H απόκριση συχνότητας εμφανίστηκε αρκετά ομαλή με μικρές μόνο αποκλίσεις μεγάλου εύρους αλλά λίγων dB. Φαίνεται μια ενίσχυση των συχνοτήτων μεταξύ 50-100Hz (2dB περίπου) και μια πολύ ήπια εξασθένηση μεταξύ 2kHz και 10kHz (1dB περίπου). H ομοιότητα μεταξύ των καναλιών είναι πολύ καλή και κυμαίνεται από το 1dB στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος μέχρι τα 2dB στις πολύ υψηλές συχνότητες.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/+4dB

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

Το πλατό δείχνει να απορροφά καλά τους θορύβους σε πολύ χαμηλές συχνότητες (μέχρι 30Hz) αλλά γίνεται λίγο νευρικό από εκεί και πέρα, εμφανίζοντας ένας συντονισμό στα 40Hz και στα 70Hz. Πάνω από τα 100Hz έχουμε επίσης παρόμοια συμπεριφορά, με ιδιοσυντονισμούς στα 140, 400 και 500Ηz οι οποίοι αν και σχετικώς οξείς βρίσκονται κάτω από τα -60dBr. Αξίζει, επίσης, να σχολιαστεί θετικά ο εξαιρετικά χαμηλός θόρυβος ηρεμίας του συστήματος.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπλύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dB SPL(A) σε απόσταση 0.5m (κόκκινη καμπύλη)

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 100mS/div.

Ακουστικές Εντυπώσεις

H ηχητική απόδοση του 2-Experience μας άφησε αρκετά ικανοποιημένους. Με καλά δεμένο, εκτεταμένο και ελεγχόμενο χαμηλό, μεταφέροντας στον χώρο ακρόασης ρυθμό, παλμό και την επιβλητική αίσθηση κάθε σοβαρής ηχογράφησης χωρίς να υπερβάλει σε καμία περίπτωση. Η μεσαία περιοχή ικανοποίησε με την δυνατότητα περιγραφής των λεπτομερειών και τα ηχοχρώματα της περιοχής μεταφέρονται άψογα και χωρίς το παραμικρό ίχνος κόπωσης. Οι υψηλές συχνότητες ήταν -ίσως- οι καλύτερες της δοκιμής (συγκρινόμενες άμεσα με αυτές του Clearaudio) και αποδόθηκαν με εξαιρετική λεπτομέρεια, ζωηράδα και αποσβέσεις που κινήθηκαν πολύ κοντά στο άριστο δημιουργώντας μια ιδιαίτερη αίσθηση πληρότητας η οποία σε συνδυασμό με τον ξεκούραστο χαρακτήρα του συστήματος και τους ανύπαρκτους μηχανικούς θορύβους προκαλούν σε ακροάσεις μεγάλης διάρκειας και σε υψηλές στάθμες. Η στερεοφωνική εικόνα εμφανίστηκε ιδιαίτερα σαφής (ίσως λίγο στενή στον οριζόντιο άξονα, με βάση το σύστημα αναφοράς) αλλά με καλές δυνατότητες περιγραφής των μικρών εκείνων λεπτομερειών που μπορούν να μεταβάλλουν μια απλή ακρόαση από διαδικασία σε απόλαυση. Συνοψίζοντας, έχουμε να κάνουμε με έναν ηχητικό χαρακτήρα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άψογος από κάθε άποψη, χάρις στην ισορροπία και τις δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών που έχει.

Τελικώς...

... πρόκειται για ένα πολύ καλόηχο σύστημα το οποίο, αν τοποθετηθεί και απομονωθεί σωστά, θα προσφέρει πραγματική μουσική απόλαυση. Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς ως το alter ego του Clearaudio Concept σε χαμηλότερη τιμή.

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 1210.- ευρώ

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, http://www.project-audio.com, http://www.orpheusaudio.gr

Φωτό_Ανοίγματος