Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/10/2010

flag
english
abstract

GROUP TEST

Clearaudio Concept

Φωτό_Ανοίγματος

Το Concept της Clearaudio είναι το εισαγωγικό πλατό της εταιρίας και, όπως θα περίμενε κανείς από τον συγκεκριμένο κατασκευαστή, ενσωματώνει μια-δύο ενδιαφέρουσες ιδέες. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η χρήση μαγνητικής έδρασης στον βραχίονα, μια προσέγγιση που εξασφαλίζει μηδενικές μηχανικές τριβές. Ο ίδιος ο βραχίονας παραδίδεται πλήρως ρυθμισμένος από την εταιρία, χωρίς την ανάγκη εφαρμογής δύναμης αντιολίσθησης. Η κίνηση μεταδίδεται στο πλατό μέσω ιμάντα και προέρχεται από έναν κινητήρα συνεχούς ρεύματος με ηλεκτρονικό έλεγχο (που προσφέρει και 78 στροφές) και ειδικά επιλεγμένα έδρανα χαμηλού θορύβου. Το Concept χρησιμοποιεί απλό σασί, βελτιστοποιημένο σύμφωνα με την εταιρία ώστε να ελαχιστοποιεί τους κραδασμούς και συνοδεύτηκε για τις ανάγκες της δοκιμής από την κεφαλή Concept MC (κινητού πηνίου). H Clearaudio διαφημίζει το Concept ως ένα σύστημα που δεν θέλει καμία ρύθμιση και αυτό είναι αληθές. Δεν χρειάστηκε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να τοποθετήσουμε το πλατό στη θέση του. Τα καλώδια σύνδεσης με τον προενισχυτή είναι καλής ποιότητας.

Μετρήσεις

Η ανάλυση του rumble αναδεικνύει δύο συντονισμούς στις πολύ χαμηλές συχνότητες, έναν στην περιοχή των 5.5Hz και έναν στην περιοχή των 8.5Hz, αμφότεροι ήπιοι αλλά με σχετικά υψηλή στάθμη (πάνω από τα -40dBr). Σε ανώτερες συχνότητες το σύστημα εμφανίστηκε ήσυχο, με σχετικώς ήπιους συντονισμούς στα 15 και 19Hz. Το hum κινήθηκε στον μέσο όρο της κατηγορίας φθάνοντας τα -51dBr.To διάγραμμα της ενδοδιαμόρφωσης από πολύ χαμηλές συχνότητες είναι αρκετά καθαρό, αν και κάπως ευρύ, αναδεικνύοντας πλευρικούς λοβούς πολύ κοντά στη θεμελιώδη (πιθανότατα από τα 5.5Hz).

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης για σήμα 3.15kHz/-20dB.

Η αναγνωστικότητα του συστήματος κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα με τις αρμονικές της θεμελιώδους του 1kHz να πέφτουν γρήγορα κάτω από τα -60dBr (μετά την τρίτη αρμονική) και να μειώνονται γρήγορα σε συνάρτηση με την συχνότητα. Η ίδια η θεμελιώδης είναι αρκετά καθαρή με ορατούς λοβούς κάτω από τα -60dBr. Η απόκριση συχνότητας κρίνεται ως καλή, με πολύ μικρές αποκλίσεις στο σύνολο σχεδόν του φάσματος και μοναδικό σημείο άξιο κριτικής μια σημαντική διαφοροποίηση στη στάθμη μεταξύ των καναλιών μεταξύ 50-100Ηz η οποία φθάνει τα 4dB. Ως “αντιστάθμισμα” μπορούμε να δούμε την πολύ καλή έκταση ψηλά, καθώς η κεφαλή δείχνει διάθεση να ανέβει αρκετά πάνω από τα 20kHz. Στο υπόλοιπο φάσμα οι διαφορές κινήθηκαν στο τυπικό για την δοκιμή επίπεδο του 1.5-2dB.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/+4dB

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

H Clearaudio αναφέρει ότι το πλατό είναι ειδικά σχεδιασμένο για να απορροφά κραδασμούς και αυτό φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα: Στις πολύ χαμηλές συχνότητες το σύστημα ακολουθεί την διέγερση, κάτι αναμενόμενο για μια τέτοια αρχιτεκτονική, χωρίς ανάρτηση, αλλά με εξαίρεση έναν χρωματισμό στα 45Hz δεν δείχνει αξιόλογους ιδιοσυντονισμούς. Πάνω από τα 100Hz η ύπαρξη θορύβων δεν φαίνεται να επηρεάζει το πλατό καθώς οι διαφορές μεταξύ διέγερσης και ηρεμίας είναι πραγματικά πολύ μικρές, κάτω από τα -80dBr και με ελάχιστους ορατούς χρωματισμούς. Η κρουστική απόκριση του Concept αποτελεί μια διαφορετική απεικόνιση του διπλού συντονισμού που είδαμε στο φάσμα του rumble. Η απόσβεση δεν είναι καλή και γίνεται εμφανής μια ιδιοταλάντωση κοντά στα 6Hz η οποία, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι ο συντονισμός του συστήματος βραχίονα/κεφαλής, αλλά κάτι διαφορετικό, που δεν μπορέσαμε πάντως να εντοπίσουμε.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπλύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dB SPL(A) σε απόσταση 0.5m (κόκκινη καμπύλη)

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 100mS/div.

Ακουστικές Εντυπώσεις

To Concept κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα ηχητικής απόδοσης επιβεβαιώνοντας τις υποψίες μας για το ότι πρόκειται για ένα εκ των κορυφαίων συστημάτων της δοκιμής αυτής. Οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με πολύ καλό όγκο και έλεγχο αν και, κατά περίπτωση, ανιχνεύσαμε μια ελαφρά τάση προς την υπερβολή η οποία, πάντως, μπορεί και να ενθουσιάζει ορισμένους καθώς δεν φτάνει μέχρι το σημείο της έμφασης αλλά απλώς τονίζει το ρυθμικό μέρος κάποιων μουσικών κομματιών. Το Concept αποδείχθηκε εξαιρετικά αθόρυβο σε σημείο, υπό την προϋπόθεση ότι ο δίσκος είναι καθαρός, να ακούγεται με σαφήνεια ο θόρυβος επιφανείας. Η μεσαία περιοχή ήταν ευχάριστη, μάλλον μαλακή και ήπια χωρίς να στερείται λεπτομέρειες και ενέργειας. Τα έγχορδα, τα πνευστά και οι φωνές της περιοχής μας άφησαν παραπάνω από ικανοποιημένους με την παρουσία και τον χαρακτήρα τους. Το δυνατότερο σημείο του Concept αποδείχθηκαν οι υψηλές συχνότητες των οποίων η έκταση, η ισορροπία και η γενική αίσθηση μας ενθουσίασαν. Πολύ καλές αποσβέσεις, αέρας και μια ήπια φωτεινή αίσθηση, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά που έκαναν τα όργανα της περιοχής να αποδίδονται με ακρίβεια αλλά και με μια ξεκούραστη αίσθηση που ικανοποιεί και σε βυθίζει με χαρακτηριστική άνεση μέσα στην μουσική. Η στερεοφωνική εικόνα κινήθηκε σε ανάλογα επίπεδα με ασυνήθιστα, για την κατηγορία καλό βάθος, κορυφαία έκταση και πολύ καλή λεπτομέρεια. Συνοψίζοντας, ο ηχητικός χαρακτήρας του Concept ήταν από τους καλύτερους της δοκιμής, με κορυφαία χαρακτηριστικά τις εξαιρετικές υψηλές συχνότητες και την πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα.

Τελικώς...

... πρόκειται ασφαλώς για ένα εκ των κορυφαίων πλατό της δοκιμής παρά το γεγονός ότι είναι λίγο περισσότερο ογκώδες χαμηλά από όσο θα θέλαμε. Έχει πολύ καλές δυνατότητες απομόνωσης, είναι εξαιρετικά αθόρυβος και ο ήχος του ενθουσιάζει, ιδιαίτερα στις υψηλές συχνότητες και σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας.

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 1590.- ευρώ

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, http://www.orpheusaudio.gr, http://www.clearaudio.de/

Φωτό_Ανοίγματος