Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/10/2010

flag
english
abstract

GROUP TEST

Pro-Ject Essential

Φωτό_Ανοίγματος

To Essential είναι το φθηνότερο από τα συστήματα της δοκιμής και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποιεί βραχίονα μονοσημειακής στήριξης (unipivot). Η στήριξη γίνεται σε μια ακίδα από ανοξείδωτο ατσάλι. Πέραν αυτής της ιδιαιτερότητας, το μικρό Pro-Ject είναι προσεγμένο αλλά κλασικό: Βάση και πλατό από MDF, σύγχρονος κινητήρας με ελαστική στήριξη σε τέσσερα σημεία, μετάδοση με ιμάντα και χειροκίνητη αλλαγή των στροφών είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά. Μια στοιχειώδης απομόνωση επιτυγχάνεται από τα ελαστικά στηρίγματα της βάσης. Η ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης γίνεται από ένα έκκεντρο αντίβαρο (ώστε το κέντρο βάρους να βρίσκεται χαμηλά) και η δύναμη αντιολίσθησης εφαρμόζεται από ένα αναρτημένο μέσω νήματος αντίβαρο. Το στέλεχος του βραχίονα είναι από αλουμίνιο. Το Essential συνοδεύτηκε από μια κεφαλή ΟΜ3Ε της Ortofon. To στήσιμο του πλατό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, εκτός του γεγονότος ότι θα πρέπει να έχετε έναν ζυγό για ρυθμίσετε τη δύναμη ανάγνωσης καθώς το αντίβαρο δεν είναι βαθμονομημένο (πιθανότατα επειδή είναι έκκεντρο). Η ποιότητα των καλωδίων σύνδεσης με τον προενισχυτή είναι καλή, με επίχρυσα βύσματα.

Μετρήσεις

Η ανάλυση του θορύβου χαμηλών συχνοτήτων δείχνει ένα αξιοσημείωτα (για την τιμή του) αθόρυβο σύστημα. Ο βασικός συντονισμός βρίσκεται στην περιοχή των 8Hz και μέχρι τα 75Hz είναι ορατός μόνον ένας δεύτερος, στα 19Hz. Το hum είναι λίγο καλύτερο από τον μέσο όρο της δοκιμής, στα -52dB. Ο ήσυχος χαρακτήρας του πλατό φαίνεται και στην περίπτωση της ενδοδιαμόρφωσης με θεμελιώδη συχνότητα 3.15kHz. Εδώ, ο λοβός είναι αρκετά στενός σε εύρος με μικρές μόνο αιχμές εκατέρωθεν της θεμελιώδους. Η αναγνωστικότητα του Essential είναι καλή, αλλά έχει τα όρια της. Το σχετικό διάγραμμα δείχνει σχετικώς αυξημένη παραμόρφωση η οποία πέφτει σχετικά αργά (δέκα αρμονικές είναι πάνω από τα -60dB). Οι πλευρικοί λοβοί γύρω από την θεμελιώδη του 1kHz βρίσκονται, οριακά, στα -60dB.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης για σήμα 3.15kHz/-20dB.

H απόκριση συχνότητας είναι πολύ καλή, με μια σημαντική βύθιση στην περιοχή των 50-100Hz αλλά κορυφαία ομοιότητα μεταξύ των καναλιών και πρακτικώς μηδαμινές αποκλίσεις στο υπόλοιπο φάσμα.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/+4dB

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

Οι εξωγενείς κραδασμοί επηρεάζουν αρκετά το Essential στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, γεγονός αναμενόμενο φυσικά δεδομένης της πολύ απλής αρχιτεκτονικής του. Το σύστημα είναι ιδιαίτερα ήσυχο σε ηρεμία και κάτω από διέγερση υψηλής στάθμης ακολουθεί πρόθυμα, με εμφανείς αλλά όχι ιδιαίτερα προβληματικούς συντονισμούς στα 160, 220, 280, 350 και 550Hz οι οποίοι είναι χαμηλής στάθμης. Η μεταβατική συμπεριφορά του συστήματος βραχίονα/κεφαλής δείχνει καλό ταίριασμα καθώς η απόσβεση είναι γρήγορη και ομαλή. Η συχνότητα συντονισμού υπολογίζεται περίπου στα 9Hz.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπλύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dB SPL(A) σε απόσταση 0.5m (κόκκινη καμπύλη)

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 100mS/div.

Ακουστικές Εντυπώσεις

Παρά το χαμηλό του κόστος το Essential αποδείχθηκε ιδιαίτερα αθόρυβο για την κατηγορία του, καθώς δεν περνούν μηχανικοί θόρυβοι, ακόμη και σε περάσματα με πολύ χαμηλές στάθμες. Οι χαμηλές συχνότητες έχουν αρκετά καλή έκταση και επαρκή όγκο, με την Pro-Ject να επιλέγει σαφώς μια εντελώς διαφορετική ισορροπία από αυτή των μικρών Dual. Εδώ δεν έχουμε έμφαση αλλά -ίσως- έναν σχετικό υπερέλεγχο που σε άλλους θα αρέσει και σε άλλους όχι και τόσο. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με ισορροπία και αρκετή λεπτομέρεια και σε κανένα σημείο των ακροάσεων δεν αισθανθήκαμε ότι είναι προβολική ή κουραστική. Οι υψηλές συχνότητες κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα και πήραμε μεταλλικά κρουστά και χάλκινα με λαμπρότητά, φωτεινή αίσθηση και καλό χρονισμό με σωστές αποσβέσεις. Η εικόνα που δημιούργησε το μικρό Pro-Ject ήταν πολύ καλή και δεν άφησε περιθώρια για παράπονα. Καλά εστιασμένη, περιγράφει με σχετική ακρίβεια τις ηχητικές πηγές και δίνει αρκετές λεπτομέρειες για την μείξη. Μας έλειψε το πλάτος κάποιων άλλων συστημάτων και έχουμε την εντύπωση ότι μια ανώτερη κεφαλή θα έβγαζε ακόμη καλύτερη συμπεριφορά. Συνοψίζοντας, η ηχητική συμπεριφορά του Essential ήταν μια ευχάριστη έκπληξη με κύριο χαρακτηριστικό την πολύ χαμηλή στάθμη θορύβου και την καλή τονική ισορροπία.

Τελικώς...

... δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μικρό Pro-Ject είναι μια ευχάριστη έκπληξη και μια επιτυχημένη μελέτη επάνω σε ένα σύστημα με πολύ χαμηλό κόστος. Ο ήχος του είναι καλός -ίσως λίγο κρατημένος χαμηλά- και το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα το που θα το τοποθετήσετε.

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 229.- ευρώ

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, http://www.project-audio.com, http://www.orpheusaudio.gr

Φωτό_Ανοίγματος