Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/10/2010

flag
english
abstract

GROUP TEST

Dual CS 455-1 Μ

Φωτό_Ανοίγματος

Το θέμα των διαφορών μεταξύ του απλού CD 455 και του CS 455-1 Μ μας απασχόλησε αρκετά. Mακροσκοπικά, η δομή των δύο συστημάτων φαίνεται ίδια: Αρχιτεκτονική σασί/υποσασί, μετάδοση με ιμάντα, κινητήρας συνεχούς ηλεκτρονικά ελεγχόμενος και ένα ίδιο σύστημα ημιαυτόματης κίνησης είναι, επίσης, στοιχεία του 455-1 το οποίο διαφέρει από το απλό 455 στην κατασκευή και την ανάρτηση του βραχίονα. Η ανάρτηση του τελευταίου είναι επίσης καρντανική και οι δυνάμεις ανάγνωσης και αντιολίσθησης ρυθμίζονται με ελατήρια, έχει όμως καλύτερης ποιότητας έδρανα και κέλυφος κεφαλής από ανθρακονήματα για μεγαλύτερη ακαμψία. Στις διαφορές προσθέστε και το γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να επιλέξει και ταχύτητα 78 στροφών και, με την κατάλληλη κεφαλή -που διαθέτει η Dual- μπορεί να διαβάσει ακόμη και δίσκους Schellak. Στο πλατό της δοκιμής είχε τοποθετηθεί μια κεφαλή ΟΜ10 της Ortofon (κινητού μαγνήτη). Όπως και στην περίπτωση του CS 455, το στήσιμο του πλατό είναι απλό και δεν απαιτεί κανένα εργαλείο: Απασφαλίζεις την ανάρτηση, ρυθμίζεις την δύναμη ανάγνωσης και το αντισκέιτινγκ και είσαι έτοιμος για δράση. Τα καλώδια είναι τυπικής ποιότητας.

Μετρήσεις

Η ανάλυση του rumble εμφανίζει την συχνότητα συντονισμού κεφαλής/βραχίονα γύρω στα 8.5Hz και έναν ισχυρό συντονισμό στα 19Hz. To hum βρίσκεται στον μέσο όρο της δοκιμής, κοντά στα -50dBr. Όσον αφορά στα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης όπως αυτά φαίνονται στην ανάλυση του τόνου των 3.15kHz, το 455-1 αναδείχθηκε στο πλέον “ζωηρό” σύστημα της δοκιμής με τον λοβό να έχει μεγάλο πλάτος και αρκετές αιχμές.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης για σήμα 3.15kHz/-20dB.

Η αναγνωστικότητα του συστήματος κινήθηκε, πάντως, σε υψηλά επίπεδα με τις αρμονικές του σήματος 1kHz/+4dB να πέφτουν γρήγορα κάτω από τα -60dB (μετά την τρίτη αρμονική) και τους πλευρικούς λοβούς στο 1kHz να βρίσκονται, επίσης, κάτω από την στάθμη αυτή. Η απόκριση συχνότητας κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα εμφανίζοντας μια απόκλιση 2 περίπου dB στην μεσαία και ανώτερη μεσαία περιοχή ενώ η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών είναι καλή, λίγο πάνω από 1dB για το σύνολο του φάσματος

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/+4dB

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

Όπως συνέβη με κάθε πλατό που μετρήσαμε και χρησιμοποιεί ανάρτηση, η επίδραση εξωτερικής διέγερσης στις πολύ χαμηλής συχνότητες είναι πολύ μικρή αλλά το 455-1 φάνηκε ευαίσθητο πάνω από τα 40Hz, εμφανίζοντας συντονισμούς στα 175, 350, 400, 530 και 630Hz. Άξιο προσοχής σημείο εδώ ο πολύ χαμηλός θόρυβος που μαζεύει το σύστημα όταν βρίσκεται σε ηρεμία. Το ταίριασμα της κεφαλής με τον βραχίονα είναι πραγματικά εξαιρετικό με την κρουστική απόκριση να μην έχει ορατή ιδιοταλάντωση, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι της Dual έχουν επιλέξει πολύ προσεκτικά αυτή την Ortofon.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπλύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dB SPL(A) σε απόσταση 0.5m (κόκκινη καμπύλη)

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 100mS/div.

Ακουστικές Εντυπώσεις

Αν και δεν το περιμένει κανείς, οι διαφορές του -1 από το σκέτο 455 είναι σημαντικές και εντοπίζονται σε όλα τα επίπεδα της απόδοσης. Το χαμηλό διατηρεί τον όγκο του και μπορεί κανείς να το χαρακτηρίζει πλούσιο και ευχάριστο, αλλά δεν έχει την ροπή προς την υπερβολή του μικρότερου Dual κινούμενο πολύ πιο κοντά στην ακρίβεια. Οι μηχανικοί θόρυβοι είναι και εδώ σε πολύ χαμηλή στάθμη και χρειάζεται προσπάθεια για να ακούσεις το πλατό να λειτουργεί. Η μεσαία περιοχή είναι ευχάριστη και ακριβής, διαθέτει λεπτομέρεια και διατηρεί την σωστή απόσταση από τον ακροατή χωρίς ποτέ να γίνεται προβολική ή κουραστική. Οι υψηλές συχνότητες είναι, επίσης, ξεκούραστες, αέρινες και με σωστά χρονικά χαρακτηριστικά. Το CS 455-1 δημιουργεί μια καλά εστιασμένη και σταθερή εικόνα με καλό εστιασμό των επιμέρους ηχητικών πηγών του προγράμματος είτε αυτές είναι μεμονωμένα όργανα μικρών συνόλων είτε οργανικές ομάδες της συμφωνικής ορχήστρας. Συνοψίζοντας, η ηχητική απόδοση του 455-1 είναι περισσότερο ώριμη από αυτήν του μικρότερου μοντέλου, με κύρια χαρακτηριστικά την καλή ισορροπία, την έκταση και την ξεκούραστη, αβίαστη αίσθηση.

Τελικώς...

... πρόκειται για μια αρκετά βελτιωμένη έκδοση του απλού CS 455 με καλές δυνατότητες απομόνωσης και ισορροπία στο φάσμα που φαίνεται τόσο στις μετρήσεις όσο και στις ακροάσεις. Ωστόσο η διαφορά τιμής είναι σημαντική και το φέρνει πολύ κοντά σε δύο πολύ σκληρούς αντιπάλους, το ομόσταυλο 505-4 και το θρυλικό Rega P3-24.

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 600.- ευρώ

info: Ακουστική Κρήτης, τηλ.: 282-1097.508, http://www.akoustiki-kritis.com/, http://www.alfredfehrenbacher.de/

Φωτό_Ανοίγματος