Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/10/2010

flag
english
abstract

GROUP TEST

Dual CS 455

Φωτό_Ανοίγματος

Το φθηνότερο από τα τρία Dual της δοκιμής αυτής, χρησιμοποιεί, κατά την συνήθεια της εταιρίας. Αρχιτεκτονική σασί/υποσασί με ελατήρια, μετάδοση κίνησης με ιμάντα και κινητήρα συνεχούς, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο. Ο βραχίονας είναι κατασκευασμένος από ελαφρό κράμα, η ανάρτησή του είναι καρντανική και τόσο η ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης όσο και της δύναμης αντιολίσθησης γίνονται με ελατήριο. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που μοιράζεται με τα άλλα μοντέλα της εταιρίας είναι η ημιαυτόματη λειτουργία, κατά την οποία ο βραχίονας πηγαίνει στην αρχή του δίσκου και ξεκινά την ανάγνωση με το πάτημα ενός διακόπτη ενώ μπορεί, επίσης και να επιστρέψει στην θέση του, με παρόμοιο τρόπο. Το CS 455 της δοκιμής αυτής χρησιμοποιούσε μια κεφαλή ΟΜ10 της Ortofon (κινητού μαγνήτη). Το στήσιμο του πλατό είναι απλή υπόθεση. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης είναι να απασφαλίσει την ανάρτηση, να τοποθετήσει το πλατό στην θέση του και να ρυθμίσει τον βραχίονα, κάτι που γίνεται εύκολα αφού υπάρχει βαθμονόμηση τόσο στο αντίβαρο της δύναμης ανάγνωσης όσο και στο αντισκέιτινγκ. Η ποιότητα των καλωδίων σύνδεσης με τον προενισχυτή είναι τυπική.

Μετρήσεις

Η ανάλυση πολύ χαμηλών συχνοτήτων εμφανίζει μια συχνότητα συντονισμού γύρω στα 8Hz, η οποία θα πρέπει να αποδοθεί στον συντονισμό του συστήματος βραχίονα/κεφαλής, καθώς και δύο ακόμη, στα 19Hz και στα 38Ηz. Το hum κινήθηκε στον μέσο όρο της δοκιμής, όντας -50dB κάτω από την στάθμη αναφοράς. To rumble παράγει αρκετά υποπροϊόντα ενδοδιαμόρφωσης γύρω από την συχνότητα των 3.15kHz όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα, όπου το εύρος του λοβού είναι αρκετά μεγάλο με ορατές αιχμές γύρω από την θεμελιώδη.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης για σήμα 3.15kHz/-20dB.

Η αναγνωστικότητα του συστήματος κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα καθώς η ανάγνωση του σήματος των +4dB χαρακτηρίστηκε από συνιστώσες αρμονικής παραμόρφωσης που μειώνονται γρήγορα, για να βρεθούν κάτω από τα -60dB μετά την τρίτη αρμονική. Οι πλευρικοί λοβοί, γύρω από την θεμελιώδη του 1kHz είναι επίσης χαμηλής στάθμης, κάτω από τα -60dB. H απόκριση συχνότητας εμφανίστηκε εκτεταμένη, με ελάχιστη διακύμανση στο φάσμα, στα όρια του 1dB στις χαμηλές και τις ανώτερες μεσαίες συχνότητες ενώ η ομοιότητα των δύο καναλιών ήταν από τις κορυφαίες της δοκιμής, κινούμενη κάτω από το 1dB στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος και κοντά στα 2dB πάνω από τα 10kHz.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/+4dB

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

To διάγραμμα της ακουστικής ανάδρασης δείχνει ένα σύστημα με πολύ χαμηλό θόρυβο πάνω από τα 100Hz και καλές δυνατότητες απομόνωσης στις πολύ χαμηλές συχνότητες (χαρακτηριστικό της ύπαρξης ανάρτησης). Σε διέγερση με σήμα υψηλής στάθμης το πλατό επηρεάζεται αρκετά πάνω από τα 100Hz εμφανίζοντας χρωματισμούς στις περιοχές των 100, 350, 550 και 600Ηz. To ταίριασμα του βραχίονα και της κεφαλής κρίνεται ως εξαιρετικό, με την κρουστική απόκριση να έχει ταχύτατη απόσβεση. Από το σχετικό διάγραμμα, η συχνότητα συντονισμού του συστήματος υπολογίζεται περίπου στα 8.3Hz.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπλύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dB SPL(A) σε απόσταση 0.5m (κόκκινη καμπύλη)

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 100mS/div.

Ακουστικές Εντυπώσεις

To CS 455 χαρακτηρίζεται από ογκώδες χαμηλό, το οποίο κάποιες φορές τείνει προς την υπερβολή χωρίς ποτέ να γίνεται σπογγώδες ή ανεξέλεγκτα. Τα όργανα της περιοχής κάνουν σαφή την παρουσία τους στο χώρο και η ρυθμική βάση του προγράμματος περιγράφεται πολύ καλά. Οι μηχανικοί θόρυβοι είναι ελάχιστα ακουστοί ακόμη και σε πολύ χαμηλά περάσματα. Η μεσαία περιοχή είναι σωστή, με καλές δυνατότητες περιγραφής και δεν κουράζει. Ψηλά, υπάρχει αρκετή ακρίβεια με έκταση και καλή περιγραφή των χρονικών λεπτομερειών, με μοναδική παρατήρηση την κάπως υπερβολική ταχύτητα στις αποσβέσεις. Σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας το σύστημα μας άφησε ικανοποιημένους επιτυγχάνοντας σαφή εστιασμό σταθερό πλάτος και καλό βάθος. Συνοψίζοντας, έχουμε να κάνουμε με ένα καλό πακέτο με ήχο που μεταφέρει όλες τις πληροφορίες χωρίς σοβαρά προβλήματα ισορροπίας ή απόδοσης των λεπτομερειών. Θα αρέσει ιδιαίτερα σε όσους κυνηγούν την έντονη αλλά πάντως όχι φλύαρη, παρουσία των χαμηλών.

Τελικώς...

... το μικρό Dual είναι ένα καλό, φθηνό σύστημα με καλό ήχο ο οποίος είναι ισορροπημένος με κάποια έμφαση στις χαμηλές συχνότητες. Προσθέστε σε αυτό και τις καλές δυνατότητες απομόνωσης λόγω της ανάρτησης και έχετε ένα ενδιαφέρον πακέτο, ιδιαίτερα για την περίπτωση που υπάρχουν δυσκολίες τοποθέτησης.

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 380.- ευρώ

info: Ακουστική Κρήτης, τηλ.: 282-1097.508, http://www.akoustiki-kritis.com/, http://www.alfredfehrenbacher.de/

Φωτό_Ανοίγματος