Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/10/2010

flag
english
abstract

GROUP TEST

Pro-Ject RPM 5.1

Φωτό_Ανοίγματος

Με το χαρακτηριστικό σχήμα της σειράς RPM, το 5.1 είναι ένα σύστημα χωρίς ανάρτηση το οποίο χρησιμοποιεί βάση και πλατό από mdf και στηρίζεται μέσω τριών ρυθμιζόμενων κώνων από αλουμίνιο. Ο κινητήρας είναι σύγχρονος, ελαστικά αναρτημένος και η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω ιμάντα. Η επιλογή των στροφών γίνεται με απλή αλλαγή της θέσης του ιμάντα σε άλλη τροχαλία. Ο βραχίονας διαθέτει στέλεχος μεταβλητής διατομής από ανθρακονήματα και η ανάρτησή του είναι καρντανική, με αντεστραμμένα έδρανα. Η ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης γίνεται με ελαστικά στηριγμένο αντίβαρο, τοποθετημένο έτσι ώστε το κέντρο βάρους να παραμένει χαμηλά και η δύναμη αντιολίσθησης εφαρμόζεται από αναρτημένο, μέσω νήματος, βάρος. Το πλατό συνοδεύτηκε από μια κεφαλή 2Μ Red της Ortofon (κινητού μαγνήτη). Το στήσιμο του συστήματος είναι εύκολο και το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να τοποθετήσει τους κώνους και τον ιμάντα και να ρυθμίσει τις δυνάμεις ανάγνωσης και αντιολίσθησης. Η ρύθμιση της πρώτης γίνεται εύκολα καθώς το αντίβαρο είναι βαθμονομημένο. Η Pro-Ject έχει εφοδιάσει το 5.1 με εξόδους RCA ώστε να μπορεί ο χρήστης να τοποθετήσει το καλώδιο της αρεσκείας του αν και αυτό που προσφέρεται είναι καλής ποιότητας με επίχρυσα βύσματα.

Μετρήσεις

Η ανάλυση του rumble δείχνει ένα αρκετά ήσυχο σύστημα με τον πρώτο συντονισμό να κάνει την εμφάνισή του στα 12Hz περίπου και να ακολουθείται από σχετικά υψηλής στάθμης αιχμές στα 19Hz και στα 28Hz, ενώ ένας ασυνήθιστα έντονος συντονισμός έκανε την εμφάνισή του στα 55Hz περίπου, με στάθμη -45dBr. Το hum μετρήθηκε στα -52dBr. Τα προϊόντα της ενδοδιαμόρφωσης από πολύ χαμηλές συχνότητες είναι σχετικώς λίγα και το εύρος του λοβού των 3.15kHz στενό. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κορυφώσεις τόσο κοντά όσο και πιο μακρυά από την θεμελιώδη.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης για σήμα 3.15kHz/-20dB.

Η αναγνωστικότητα του συστήματος μπορεί να θεωρηθεί τυπικά καλή για την κατηγορία, με την παραμόρφωση να είναι κάπως υψηλή (αρκετά υψηλότερη από αυτήν των Dual) και η μείωσή της να καθυστερεί (οι 6 πρώτες αρμονικές βρίσκονται πάνω από τα -60db). Οι πλευρικοί λοβοί στην θεμελιώδη του 1kHz βρίσκονται, επίσης, κάτω από την στάθμη αυτή. Η απόκριση συχνότητας του συστήματος μας εντυπωσίασε τόσο με την απουσία βυθίσεων στις χαμηλές και τις μεσαίες συχνότητες όσο και με την ομοιότητα των καναλιών η οποία κινείται στο σύνολο του φάσματος αρκετά κάτω από το 1dB. Ωστόσο, στις υψηλές συχνότητες εμφανίζεται μια σταδιακή πτώση στην στάθμη, πάνω από τα 10kHz. Κατά την μέτρηση χρησιμοποιήσαμε την συνιστώμενη χωρητικότητα εισόδου αλλά πιθανόν, ο χρήστης να πρέπει να “παίξει” λίγο στο θέμα αυτό, αν θέλει καλή έκταση ψηλά.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/+4dB

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

Οι πολύ χαμηλές συχνότητες από το περιβάλλον δείχνουν να επηρεάζουν σχετικώς λίγο το EMP 5.1, τουλάχιστον μέχρι τα 60Hz, μια περιοχή στην οποία το σύστημα δείχνει κάπως ευαίσθητο. Πάνω από τα 100Hz, το πλατό είναι αθόρυβο σε ηρεμία αλλά κάτω από συνθήκες ισχυρού εξωτερικού θορύβου διεγείρεται εμφανίζοντας μικρής στάθμης αλλά ορατούς στο διάγραμμα συντονισμούς στα 200, 250, 380, 630, 750 και 800Hz με την τελευταία τριάδα να είναι και η ισχυρότερη. Η κρουστική απόκριση δείχνει ένα γρήγορο σύστημα με καλή απόσβεση χωρίς άξιες λόγου ιδιοταλαντώσεις. Με βάση το σχετικό διάγραμμα, η συχνότητα συντονισμού του συστήματος βραχίονα/κεφαλής υπολογίζεται στα 12.5Hz.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπλύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dB SPL(A) σε απόσταση 0.5m (κόκκινη καμπύλη)

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 100mS/div.

Ακουστικές Εντυπώσεις

Ευχάριστο και αρκετά ισορροπημένο το 5.1, φάνηκε από την πρώτη στιγμή των ακροάσεων ότι αποτελεί ένα φιλικό στο αυτί σύστημα, που θα αισθανθεί άνετα με όλα τα είδη μουσικής και θα συγχωρήσει πολλούς κακούς δίσκους. Χαμηλά, πήραμε έκταση -κάποιες φορές και ανάλογα με το πρόγραμμα μπορεί να γίνει ελαφρώς εμφατικό- αρκετά καλό έλεγχο και επαρκέστατο σώμα, ικανό να περάσει την μεγαλοπρεπή παρουσία της μεγάλης ορχήστρας. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με μια αίσθηση λαμπρότητας, είχε καλή λεπτομέρεια και ξεκούραστη, ίσως και λίγο πίσω σε αίσθηση. Στην ανώτερη περιοχή το σύστημα διαθέτει έκταση και ικανοποιεί, κινούμενο πάντως σε έναν μέσο όρο, χωρίς να ενθουσιάζει με την λεπτομέρεια του (παρά το γεγονός ότι ψάξαμε αρκετά την φόρτιση της κεφαλής). Σε σύγκριση με άλλα πλατό, μας φάνηκε κάπως στρογγυλεμένο και μέτριο σε λεπτομέρεια. Η εικόνα είναι καλά εστιασμένη, ελαφρώς στενή αλλά με καλή δυνατότητα περιγραφής των λεπτομερειών στον οριζόντιο άξονα. Συνοψίζοντας, ο ηχητικός χαρακτήρας του 5.1 έχει μια σαφή κατεύθυνση προς το ξεκούραστο με τάσεις να κολακεύει και να μαλακώνει το πρόγραμμα, θυσιάζοντας την μεγάλη έκταση και την λεπτομέρεια.

Τελικώς...

... το RPM 5.1 είναι ένα καλοκατασκευασμένο και με ενδιαφέρουσα αισθητική πλατό το οποίο έχει έναν σαφή ηχητικό χαρακτήρα που ρέπει προς το ευφωνικό και, κατά περίπτωση, κολακεύει το πρόγραμμα. Είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή αν αναζητάτε αυτές τις αξίες αλλά, σίγουρα, με μια διαφορετική κεφαλή θα αλλάξει ταυτότητα.

Listening Session (αρχείο .zip)

Τιμή: 683.- ευρώ

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, http://www.project-audio.com, http://www.orpheusaudio.gr

Φωτό_Ανοίγματος